Przepis na bezglutenowe placuszki z ananasem. Lekkie i puszyste a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dzięki mące kokosowej bezglutenowe placuszki z ananasem mają delikatny posmak kokosa, aczkolwiek mój mąż stwierdził, że nic takiego nie czuje. Ananas, który ja użyłam był z puszki, ale można dodać również świeży. Polecam bardzo na śniadanie, kolację a nawet deser, ponieważ przez ananasa placuszki są dosyć słodkie.
A jeśli wolicie placuszki np z ricottą, to przepis znajdziecie tutaj.
Składniki na 2 porcje
- 120g mleczka kokosowego – u mnie 22% ale może być również light
- 130g serka homogenizowanego naturalnego gęstego
- 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 120g mąki bezglutenowej np:
- 20g mąki kokosowej
- 40g mąki ryżowej
- 20g mąki kukurydzianej
- 40g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- ananas z puszki lub świeży
PRZYGOTOWANIE
- Ananasa pokroić na małe kawałki (u mnie 1-2cm).
- Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę.
- W drugiej misce połączyć ze sobą serek, mleczko kokosowe i żółtka. Dodać mąki, proszek do pieczenia, sodę i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Smażyć na suchej patelni, na małym ogniu, ponieważ placuszki lubią się przypalać. Na rozgrzaną patelnię nałożyć łyżkę ciasta a na wierzch kilka kawałków ananasa.
- Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, owocami, dżemem lub z dowolnymi dodatkami.
Smacznego 🙂