- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe placuszki z ananasem

Przepis na bezglutenowe placuszki z ananasem. Lekkie i  puszyste a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dzięki mące kokosowej bezglutenowe placuszki z ananasem mają delikatny posmak kokosa, aczkolwiek mój mąż stwierdził, że nic takiego nie czuje. Ananas, który ja użyłam był z puszki, ale można dodać również świeży. Polecam bardzo na śniadanie, kolację a nawet deser, ponieważ przez ananasa placuszki są dosyć słodkie.

A jeśli wolicie placuszki np z ricottą, to przepis znajdziecie tutaj.

Składniki na 2 porcje

PRZYGOTOWANIE

  1. Ananasa pokroić na małe kawałki (u mnie 1-2cm).
  2. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę.
  3. W drugiej misce połączyć ze sobą serek, mleczko kokosowe i żółtka. Dodać mąki, proszek do pieczenia, sodę i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  4. Smażyć na suchej patelni, na małym ogniu, ponieważ placuszki lubią się przypalać. Na rozgrzaną patelnię nałożyć łyżkę ciasta a na wierzch kilka kawałków ananasa. 
  5. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, owocami, dżemem lub z dowolnymi dodatkami.

Smacznego 🙂