Przepis na bezglutenowe placuszki z borówkami. Idealne na szybkie bezglutenowe śniadanie, przekąskę czy deser. Mięciutkie, delikatne, puszyste i lekko słodkie. Dzięki mące kokosowej mają lekki posmak kokosa, ale na szczęście nie dominuje on smakiem. Eksperymentalnie dodałam do placuszków serek kanapkowy (jeśli macie możliwość, dodajcie ten z małą zawartością soli) i okazało się to dobrym posunięciem. Chciałam dodać “coś” co sprawi, że placuszki nie zrobią się szybko suche i chyba się udało. Nawet po kilku godzinach leżenia w temperaturze pokojowej, pancake’i nadal są zjadliwe 😉
Bezglutenowe placuszki z borówkami, polecam serdecznie. Dajcie znać czy Wam również smakowały. A jeśli macie propozycję, co jeszcze mogłabym przygotować bezglutenowego, napiszcie w komentarzu.
A jeśli macie ochotę na bezglutenowe placuszki z ricottą, przepis znajdziecie tutaj.
Składniki na 2 porcje
- 120ml mleka w temperaturze pokojowej – może być roślinne
- 20g roztopionego masła
- 130g mąki bezglutenowej np
- 40g mąki ryżowej
- 20g mąki kukurydzianej
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 30g mąki kokosowej
- 70g serka kanapkowego np Philadelphia
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 łyżka słodzika
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 garście borówek
PRZYGOTOWANIE
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Borówki myjemy.
- Mieszamy razem mąki, proszek, cukier, sodę.
- Żółtka łączymy z masłem i serkiem kanapkowym. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy mleko i suche składniki. Kiedy wszystko zostanie dokładnie wymieszane, odstawiamy na minutkę.
- Na koniec dodajemy borówki, pianę i delikatnie mieszamy łyżka.
- Smażymy na suchej patelni na małym gazie, ponieważ placuszki szybko się przypiekają – u mnie moc palnika 3 na 9.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Dzień dobry , jaki rodzaj mąki kokosowej bezglutenowej Pani poleca? Czy korzysta może Pani ze sklepu internetowego, który ma sprawdzone produkty? Wspaniały blog, szczególnie dla osób rozpoczynających dietę!
Dzień dobry, od kilku lat nie stosuje już mąki kokosowej (lekka nietolerancja) dlatego za bardzo nie pomogę w tym temacie. Ale mąki firmy Sano Gluten Free są bardzo dobre, mają w swoim asortymencie również kokosową, więc może i ona będzie dobra. Jeśli chodzi o sklep to ja od siebie polecam biopremiumfood.pl – tam najczęściej robię zakupy online. Sklep jedzbezglutenu.pl polecany jest również na wielu forach. Wiele osób wybiera też Allegro, ze względu na wysyłkę za darmo od niskiego poziomu.
Dziękuje, mam nadzieję, że przepisy przypadną do gustu 🙂