Przepis na bezglutenowe placuszki z borówkami. Idealne na szybkie bezglutenowe śniadanie, przekąskę czy deser. Mięciutkie, delikatne, puszyste i lekko słodkie. Dzięki mące kokosowej mają lekki posmak kokosa, ale na szczęście nie dominuje on smakiem. Eksperymentalnie dodałam do placuszków serek kanapkowy (jeśli macie możliwość, dodajcie ten z małą zawartością soli) i okazało się to dobrym posunięciem. Chciałam dodać „coś” co sprawi, że placuszki nie zrobią się szybko suche i chyba się udało. Nawet po kilku godzinach leżenia w temperaturze pokojowej, pancake’i nadal są zjadliwe 😉
Bezglutenowe placuszki z borówkami, polecam serdecznie. Dajcie znać czy Wam również smakowały. A jeśli macie propozycję, co jeszcze mogłabym przygotować bezglutenowego, napiszcie w komentarzu.
A jeśli macie ochotę na bezglutenowe placuszki z ricottą, przepis znajdziecie tutaj.
Składniki na 2 porcje
- 120ml mleka w temperaturze pokojowej – może być roślinne
- 20g roztopionego masła
- 130g mąki bezglutenowej np
- 40g mąki ryżowej
- 20g mąki kukurydzianej
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 30g mąki kokosowej
- 70g serka kanapkowego np Philadelphia
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 łyżka słodzika
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 garście borówek
PRZYGOTOWANIE
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Borówki myjemy.
- Mieszamy razem mąki, proszek, cukier, sodę.
- Żółtka łączymy z masłem i serkiem kanapkowym. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy mleko i suche składniki. Kiedy wszystko zostanie dokładnie wymieszane, odstawiamy na minutkę.
- Na koniec dodajemy borówki, pianę i delikatnie mieszamy łyżka.
- Smażymy na suchej patelni na małym gazie, ponieważ placuszki szybko się przypiekają – u mnie moc palnika 3 na 9.
Smacznego 🙂