DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe placuszki z borówkami

Sylwia

Przepis na bezglutenowe placuszki z borówkami. Idealne na szybkie bezglutenowe śniadanie, przekąskę czy deser. Mięciutkie, delikatne, puszyste i lekko słodkie.  Dzięki mące kokosowej mają lekki posmak kokosa, ale na szczęście nie dominuje on smakiem. Eksperymentalnie dodałam do placuszków serek kanapkowy (jeśli macie możliwość, dodajcie ten z małą zawartością soli) i okazało się to dobrym posunięciem. Chciałam dodać „coś” co sprawi, że placuszki nie zrobią się szybko suche i chyba się udało. Nawet po kilku godzinach leżenia w temperaturze pokojowej, pancake’i nadal są zjadliwe 😉

Bezglutenowe placuszki z borówkami, polecam serdecznie. Dajcie znać czy Wam również smakowały. A jeśli macie propozycję, co jeszcze mogłabym przygotować bezglutenowego, napiszcie w komentarzu.   

A jeśli macie ochotę na bezglutenowe placuszki z ricottą, przepis znajdziecie tutaj.

Składniki na 2 porcje

  • 120ml mleka w temperaturze pokojowej – może być roślinne
  • 20g roztopionego masła
  • 130g mąki bezglutenowej np
    • 40g mąki ryżowej
    • 20g mąki kukurydzianej
    • 40g skrobi ziemniaczanej
    • 30g mąki kokosowej
  • 70g serka kanapkowego np Philadelphia
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 łyżka słodzika
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 garście borówek

PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Borówki myjemy.
  2. Mieszamy razem mąki, proszek, cukier, sodę.
  3. Żółtka łączymy z masłem i serkiem kanapkowym. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy mleko i suche składniki. Kiedy wszystko zostanie dokładnie wymieszane, odstawiamy na minutkę.
  4. Na koniec dodajemy borówki, pianę i delikatnie mieszamy łyżka.
  5. Smażymy na suchej patelni na małym gazie, ponieważ placuszki szybko się przypiekają – u mnie moc palnika 3 na 9.

Smacznego 🙂

placuszki z borówkami

Zobacz również

Skomentuj