- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe placuszki z owocami

Bezglutenowe placuszki z owocami

Bardzo uniwersalne, szybie i proste ciasto na placuszki bezglutenowe. Można je zrobić z owocami, czekoladą, orzechami lub bez niczego. W mojej wersji nie ma cukru, gdyż takie bardziej preferuje, ale dodając łyżkę lub dwie cukru, uzyskacie placuszki w wersji słodkiej.

Mąkę owsianą można zastąpić mąką kukurydzianą, tylko należy dać jej trochę więcej, gdyż nie chłonie ona tak płynów jak owsiana. Robiłam też taką wersję, placuszki wyszły dobre, aczkolwiek z mąką owsianą według mnie lepsze. Można również eksperymentować z własną mieszanką ulubionych mąk, pamiętając aby wśród nich była jakaś skrobia np ziemniaczana, kukurydziana…

Ilość mąki zależy od Waszych preferencji oraz produktów, jakie użyjecie. Ogólnie końcowa konsystencja surowego ciasta ma przypominać gęsty jogurt. Jeśli ciasto będzie rzadsze, placuszki wyjdą  płaskie, ale za to delikatniejsze i bardziej miękkie. Przy cieście gęstszym, według mnie placuszki łatwiej się smaży, gdyż ciasto nie rozlewa się na patelni. Dodatkowo placki są wyższe, ale za to ciut twardsze. Jeśli zdecydujecie się na placuszki z owocami, które należy pokroić np jabłka, polecam ciasto zrobić ciut gęstsze, gdyż  sok z owoców rozrzedzi je odrobinę.

Jeśli chodzi o przygotowywanie placuszków, to polecam je smażyć na patelni z wyższym rantem i raczej unikać w tym przypadku patelni “naleśnikowych”.  Dlaczego? Ponieważ przy wyższych placuszkach niższa patelnia może sobie nie poradzić z dosmażeniem brzegów placków. U mnie idealnie do tego zadania sprawdziła się patelnia tytanowa Woll z serii Diamond. Placuszki przygotowywałam na dwóch różnych patelniach tej firmy, patelnia tytanowa 24 cm oraz patelnia głęboka Diamond 28 cm. Zarówno na jednej jak i drugiej smażyło mi się idealnie. Nic się nie przykleiło ani nie przypiekło. Dzięki wyższym brzegom placuszki idealnie usmażyły się z każdej strony. Patelnia Woll Diamond posiada powłokę non stic, dzięki której można smażyć bez oleju. Warunkiem jest obecność tłuszczu w przygotowywanej potrawie. A ponieważ ciasto na placuszki w środku ma masło, smażyłam je na suchej patelni. Dzięki temu, po usmażeniu nie ociekały dodatkowym tłuszczem, były zdrowsze i lżejsze.

Więcej o tych patelniach pisałam w postach, do których linki znajdziecie poniżej:

 

Bezglutenowe placuszki z owocami – składniki i przygotowanie

Składniki na 2 porcje

PRZYGOTOWANIE

  1. Owoce myjemy, osuszamy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko można pokroić na drobną kostkę albo zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  2. Jajka łączymy z serkiem homogenizowanym, jogurtem naturalnym i masłem. Dodajemy suche składniki i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy owoce. Końcowa konsystencja ciasta ma przypominać gęsty jogurt, nie może być zbyt rzadka ani za gesta.
  3. Placuszki smażymy na małym ogniu jakieś 3-5 minut. Przy placuszkach z owocami lub czekoladą polecam po każdej porcji placków, patelnię przetrzeć ręcznikiem kuchennym, żeby zebrać przypieczone resztki.

Smacznego 🙂

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Woll, których cały asortyment możecie zobaczyć na stronie: https://www.patelnie-tytanowe.pl/

 

 

 

 

Polub i zasubskrybuj: