DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe placuszki z ricottą

Sylwia

Bezglutenowe placuszki z ricottą

Puszyste, leciutkie, z mocnym posmakiem serka ricotta, jednym słowem przepyszne. Mi smakowały tak bardzo, że nie potrzebowałam do niż żadnego dodatku. Zjadłam tylko z cukrem pudrem i małą ilością owoców. Najlepiej smakują na ciepło, aczkolwiek na zimno też można zjeść 😉 Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, dlatego trzeba bardzo delikatnie je przewracać. A ponieważ bezglutenowe placuszki z ricottą lubią się przypalać, radzę patelni nie nagrzewać za mocno (u mnie gaz ustawiony na 3 z 9).

 

Bezglutenowe placuszki z ricottą 

Składniki na 2 porcje

  • 250g serca ricotta
  • 40ml mleka
  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 20g roztopionego masła
  • 100g mąki bezglutenowej np:
    • 50g skrobi kukurydzianej
    • 30g mąki kukurydzianej
    • 20g mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki słodzika np erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka pasty z wanilią
  • dodatki np owoce, dżem, syrop klonowy, cukier puder…

PRZYGOTOWANIE

  1. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę.
  2. W drugiej misce połączyć ze sobą serek, mleko, żółtka i masło. Dodać mąki, proszek do pieczenia, sodę, słodzik, wanilię i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  3. Smażyć na suchej patelni, na małym ogniu, ponieważ placuszki lubią się przypalać.
  4. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, owocami, dżemem lub z dowolnymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Placuszki z ricottą

Zobacz również

Skomentuj