3,5K
Bezglutenowe placuszki z ricottą
Puszyste, leciutkie, z mocnym posmakiem serka ricotta, jednym słowem przepyszne. Mi smakowały tak bardzo, że nie potrzebowałam do niż żadnego dodatku. Zjadłam tylko z cukrem pudrem i małą ilością owoców. Najlepiej smakują na ciepło, aczkolwiek na zimno też można zjeść 😉 Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, dlatego trzeba bardzo delikatnie je przewracać. A ponieważ bezglutenowe placuszki z ricottą lubią się przypalać, radzę patelni nie nagrzewać za mocno (u mnie gaz ustawiony na 3 z 9).
Bezglutenowe placuszki z ricottą
Składniki na 2 porcje
- 250g serca ricotta
- 40ml mleka
- 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 20g roztopionego masła
- 100g mąki bezglutenowej np:
- 50g skrobi kukurydzianej
- 30g mąki kukurydzianej
- 20g mąki ryżowej
- 3 łyżeczki słodzika np erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka pasty z wanilią
- dodatki np owoce, dżem, syrop klonowy, cukier puder…
PRZYGOTOWANIE
- Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę.
- W drugiej misce połączyć ze sobą serek, mleko, żółtka i masło. Dodać mąki, proszek do pieczenia, sodę, słodzik, wanilię i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Smażyć na suchej patelni, na małym ogniu, ponieważ placuszki lubią się przypalać.
- Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, owocami, dżemem lub z dowolnymi dodatkami.
Smacznego 🙂