DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta

Sylwia

Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta

Mega szybkie i proste pancakes dla fanów sera ricotta. Według mnie ser ten jest wyczuwalny w placuszkach, więc jeśli nie przepadacie za nim, to pancakes mogą nie przypaść Wam go smaku. Do ich zrobienia użyłam tylko dwóch rodzajów mąk : ryżowej od Incola oraz skrobi ziemniaczanej.  Standardowo do placuszków nie dodałam cukru, ale jeśli chcecie możecie wsypać 1-2 łyżki. Ja zdecydowanie wolę po usmażeniu posypać cukrem pudrem, lub oblać syropem klonowym. Placuszki najlepsze są na ciepło, dlatego polecam zrobić je tuż przed podaniem. 

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Incola. Produkty tej firmy możecie kupić np w sklepie internetowym Jedzbezglutenu.pl, sklep-zdrowia.eu czy sklepbezglutek.pl

Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta 

Składniki na ok 15 placuszków

  • 250 g sera ricotta
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 65 g mąki ryżowej, u mnie Incola*
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • cukier opcjonalnie np 1 łyżka  

 

PRZYGOTOWANIE

  • Zaczynamy rozgrzewać patelnię na średniej mocy.
  • W misce umieszczamy masło, serek ricotta i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, jogurt i ponownie mieszamy do połączenia się składników.

Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta

  • Dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Powstałe ciasto powinno być puszyste.

 

  • Smażymy na średniej mocy po kilka minut z każdej strony. Obracamy delikatnie, gdyż ciasto jest puszyste.

Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta

  • Gotowe obsypujemy cukrem pudem, podajemy z dżemem, owocami, syropem klonowym lub czym kto lubi 🙂

Smacznego 🙂

Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta

 

 

Zobacz również

3 komentarze

Małgorzata 11/11/2022 - 23:56

Czy wszystkie placuszki smażymy na suchej patelni?

Odpowiedz
Sylwia 12/11/2022 - 00:01

Ja wszystkie smażyłam na suchej patelni. Te placuszki mają w składzie sporo masła, więc przy smażeniu na oleju mogłyby być za tłuste. Jeśli obawiasz się przyklejania do patelni, możesz ze składu zabrać trochę masła i wtedy smażyć na tłuszczu.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Aneta 10/09/2022 - 18:07

To najlepsze placuszki bezglutenowe jakie do tej pory jedliśmy. Wspaniały przepis, ja zrobiłam z mieszanki mąk Schar Mix B.

Odpowiedz

Skomentuj