Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta
Mega szybkie i proste pancakes dla fanów sera ricotta. Według mnie ser ten jest wyczuwalny w placuszkach, więc jeśli nie przepadacie za nim, to pancakes mogą nie przypaść Wam go smaku. Do ich zrobienia użyłam tylko dwóch rodzajów mąk : ryżowej od Incola oraz skrobi ziemniaczanej. Standardowo do placuszków nie dodałam cukru, ale jeśli chcecie możecie wsypać 1-2 łyżki. Ja zdecydowanie wolę po usmażeniu posypać cukrem pudrem, lub oblać syropem klonowym. Placuszki najlepsze są na ciepło, dlatego polecam zrobić je tuż przed podaniem.
*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Incola. Produkty tej firmy możecie kupić np w sklepie internetowym Jedzbezglutenu.pl, sklep-zdrowia.eu czy sklepbezglutek.pl
Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta
Składniki na ok 15 placuszków
- 250 g sera ricotta
- 30 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 65 g mąki ryżowej, u mnie Incola*
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- cukier opcjonalnie np 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
- Zaczynamy rozgrzewać patelnię na średniej mocy.
- W misce umieszczamy masło, serek ricotta i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, jogurt i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
- Dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Powstałe ciasto powinno być puszyste.
- Smażymy na średniej mocy po kilka minut z każdej strony. Obracamy delikatnie, gdyż ciasto jest puszyste.
- Gotowe obsypujemy cukrem pudem, podajemy z dżemem, owocami, syropem klonowym lub czym kto lubi 🙂
Smacznego 🙂
3 komentarze
Czy wszystkie placuszki smażymy na suchej patelni?
Ja wszystkie smażyłam na suchej patelni. Te placuszki mają w składzie sporo masła, więc przy smażeniu na oleju mogłyby być za tłuste. Jeśli obawiasz się przyklejania do patelni, możesz ze składu zabrać trochę masła i wtedy smażyć na tłuszczu.
Pozdrawiam
To najlepsze placuszki bezglutenowe jakie do tej pory jedliśmy. Wspaniały przepis, ja zrobiłam z mieszanki mąk Schar Mix B.