DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

Sylwia

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

Miękkie, pulchne i lekko słodkie pieczywo, świetna alternatywa do chleba czy bułek bezglutenowych. Idealne na weekendowe śniadanie czy kolację, kiedy mamy trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku. Nie polecam przygotowywać ich zbyt wcześniej, gdyż jak to bywa z wypiekami bezglutenowymi najlepsze są zaraz po upieczeniu. Według mnie najlepiej zjeść je w ciągu 5-6 godzin po wyciągnięciu z piekarnika, aczkolwiek odgrzane w kuchence mikrofalowej i następnego dnia są w miarę dobre. Z podanego poniżej przepisu zrobicie bezglutenowe rogale śniadaniowe w wersji lekko słodkiej. Jeśli chcecie aby ich smak był bardziej neutralny (mniej słodki) zamiast łyżki cukru dodajcie małą płaską łyżeczkę słodziku oraz więcej soli. U mnie wierzch obficie posypany makiem, gdyż uwielbiam wypieki z jego dodatkiem, ale rogale można posypać również sezamem, innymi ziarnami lub upiec bez niczego.

 

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

Składniki na 6 śniadaniowych rogalików

  • 1 duże jajko
  • 50 g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 30 g roztopionego masła
  • 200 g ciepłego mleka (ok 40 stopni)
  • 260 g mąki bez glutenu np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 60 g skrobi kukurydzianej
    • 30 g mąki owsianej bez glutenu
    • 50 g mąki gryczanej
    • 30 g mąki z tapioki
  • 6 g suchych drożdży
  • 12 g łusek babki jajowatej
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy)
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce połączyć wszystkie suche składniki. Następnie dodać jajko, jogurt i zacząć mieszać. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Na koniec dodać masło oraz ocet. Ciasto należy mieszać około 5 minut. Nie martwcie się jeśli będzie rzadkie, takie ma być, gdyż łuski babki jajowatej gęstnieją po kilkunastu minutach. Następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

  • Wyrośnięte ciasto wymieszać (prawdopodobnie będzie za rzadkie, żeby zrobić do ręką, dlatego proponuje wymieszać je za pomocą drewnianej łyżki).

  • Na środku stolnicy rozsypać około 1 płaską łyżkę skrobi z tapioki a na nią położyć ciasto (ciasto wyciągałam łyżką). Delikatnie zagniatać, wgniatając w nie mąkę. Kiedy ciasto nie będzie się już kleiło do rąk (jeśli trzeba należy dodać więcej mąki, ja natomiast wykorzystałam tylko połowę tej ilości ), podzielić na 6 równych części, każda po około 100-110 g. Z każdej uformować trójkąt i rozwałkować. Następnie placek należy zwinąć, zaczynając od dłuższej krawędzi. Na koniec z powstałego wałka uformować rogalik.

bezglutenowe rogaliki śniadaniowe

 

 

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

 

  • Rogaliki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-60 minut. Ja czasami nagrzewam piekarnik do 40 stopni, następnie wyłączam i do takiego cieplutkiego wkładam blachę.
  • Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać makiem lub sezamem.

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

  • Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

Zobacz również

9 komentarzy

Joanna 12/06/2021 - 17:36

Uważam, że jest Pani wspaniała. Cudowne bezglutenowe przepisy bez polepszaczy i gotowych mieszanek, których skład woła o pomstę do nieba. I pomyśleć, że są w sieci panie, które tworzą swój wizerunek podsuwając nam przepisy głównie oparte o takie „mixy”… naprawdę marna sztuka…Dziękuję za Pani pracę, gratuluję talentu i skromności.

Odpowiedz
Sylwia 13/06/2021 - 16:28

Bardzo dziękuje za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że moja pasja do gotowania, pieczenia i eksperymentowania z daniami bezglutenowymi pomaga innym osobom.
Sama przez krótki okres (na początku mojej przygody z dietą bg) używałam gotowych mieszanek. Szybko jednak z nich zrezygnowałam, głównie przez skład. Dodatkowo zauważyłam, że wypieki na mąkach jednorodnych są po prostu smaczniejsze i wg mnie dłużej zachowują świeżość. Można z nich przygotować ciasto czy inne danie, które w smaku nie będzie odbiegało od glutenowego.
Pozdrawiam

Odpowiedz
justyna 28/03/2020 - 19:40

Czy można pominąć siemie lniane, albo zastąpić je chia?

Odpowiedz
Sylwia 28/03/2020 - 19:44

Nie piekłam nigdy nic z nasionami chia. Jeśli mają podobne właściwości jak siemię lniane to wydaje mi się, że można je użyć

Odpowiedz
Marzena 23/11/2022 - 08:24

Czym można zastąpić naturalny jogurt tak, aby było bez kazeiny a jednak nie straciło właściwego smaku? Obawiam się że jogurt na kokosie może zaburzyć smak.

Odpowiedz
Sylwia 23/11/2022 - 12:34

Może być jogurt sojowy, orzechowy – Planton z tego co pamietam ma jogurty z orzechów nerkowca. Z drugiej strony tego jogurtu jest mało, więc może posmak kokosa nie będzie tak wyczuwalny.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda plant-based 28/11/2022 - 12:33

Dobrze Pani pamięta! <3 Mamy w naszej ofercie Plantona z nerkowców naturalnego i waniliowego! Do złapania m.in. w sklepach sieci Lidl. 😉

Odpowiedz
Anna 06/02/2020 - 18:58

Czy z mieszanki mąk bezglutenowym można w tym podziale któryś rodzaj pominąć? Np.zrobić tylko z mąki owsianek+ryżowej, a skrobię kukurydzianą zamienić ziemniaczaną, czy kluczem jest by proporcje całego tego miksu były zachowane?

Odpowiedz
Sylwia 06/02/2020 - 20:29

Nie trzeba się trzymać tego miksu, który podałam, można użyć innych mąk. Skrobię kukurydzianą i tapiokę można zastąpić ziemniaczaną, ale może się okazać iż będzie trzeba dodać jej ciut więcej, ponieważ moim zdaniem tapioka bardziej uelastycznia ciasto. Natomiast jeśli chodzi o mąkę gryczaną, to wydaje mi się że można ją zastąpić ryżową+owsianą. Należy tylko pamiętać iż mąka owsiana bardziej chłonie płyny, więc zaczęłabym od mniejszej ilości np. zamiast 50g mąki gryczanej dałabym 20g ryżowej i 20g owsianej + 10g opcjonalnie jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie.

Odpowiedz

Skomentuj