- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

Miękkie, pulchne i lekko słodkie pieczywo, świetna alternatywa do chleba czy bułek bezglutenowych. Idealne na weekendowe śniadanie czy kolację, kiedy mamy trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku. Nie polecam przygotowywać ich zbyt wcześniej, gdyż jak to bywa z wypiekami bezglutenowymi najlepsze są zaraz po upieczeniu. Według mnie najlepiej zjeść je w ciągu 5-6 godzin po wyciągnięciu z piekarnika, aczkolwiek odgrzane w kuchence mikrofalowej i następnego dnia są w miarę dobre. Z podanego poniżej przepisu zrobicie bezglutenowe rogale śniadaniowe w wersji lekko słodkiej. Jeśli chcecie aby ich smak był bardziej neutralny (mniej słodki) zamiast łyżki cukru dodajcie małą płaską łyżeczkę słodziku oraz więcej soli. U mnie wierzch obficie posypany makiem, gdyż uwielbiam wypieki z jego dodatkiem, ale rogale można posypać również sezamem, innymi ziarnami lub upiec bez niczego.

 

Bezglutenowe rogale śniadaniowe

Składniki na 6 śniadaniowych rogalików

 

PRZYGOTOWANIE

 

 

 

Smacznego 🙂