- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe rogaliki krucho drożdżowe bez jajek

Bezglutenowe rogaliki krucho drożdżowe

Kruche, maślane a przy tym delikatne. Jednym słowem pyszne. Zrobienie ich wymaga trochę czasu – ciasto musi chłodzić się w lodówce, a ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych ale uwierzcie, warto je zrobić 🙂 Problem ze zwijaniem polega na tym, iż ciasto ze względu na dużą ilość masła nie jest tak elastyczne jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego przez co bezglutenowe rogaliki krucho drożdżowe trudniej się formuje. U mnie każdy wyglądał inaczej – część popękała, część wyglądała idealnie, jedne były mniejszy, drugie większe. Najważniejszy był smak, a ten był super.

Rogaliki są mało słodkie, ponieważ w składzie jest mało cukru. Dlatego polecam do środka dodać słodki dżem/marmoladę lub po upieczeniu posypać je cukrem pudrem albo oblać lukrem. Jeśli chodzi o świeżość to najlepsze są oczywiście tego samego dnia. Następnego nie są już tak kruche i są bardziej suche ale według mnie i tak nadal są zjadliwe 🙂

Ponieważ często zadajecie mi pytanie czym zastąpić mąkę owsianą, przygotowałam dla Was dwa przepisy. Różnią się tylko mąkami, pozostałe składniki są bez zmian. Czy różne mąki mają wpływ na smak? Tak. Według mnie i mojego męża trochę lepsze w smaku są te z mąką owsianą, ale jak wiadomo smak to kwestia gustu 🙂

A gdybyście mieli ochotę na inne bezglutenowe rogaliki to zapraszam do przepisu:

 

Bezglutenowe rogaliki krucho drożdżowe

Składniki na 24-30 małych rogalików

PRZEPIS Z MĄKĄ OWSIANĄ

 

PRZEPIS BEZ MĄKI OWSIANEJ

DODATKOWO

*śmietana, którą dodałam do rogalików była bardzo gęsta, kwaśna 30%. Zamiast niej można dodać gęsty jogurt grecki. Jeśli Wasza śmietana/jogurt nie będą tak gęste, a ciasto przez to zbyt klejące dodajcie więcej mąki.

 

Bezglutenowe rogaliki krucho drożdżowe – przygotowanie

Smacznego 🙂