Bezglutenowe rurki z kremem
Przygotowałam je w dwóch wersjach – z łuskami babki jajowatej oraz z mielonym siemieniem lnianym. Byłam ciekawa czy różny dodatek będzie miał znaczenie. Poniżej opisałam różnice między ciastami. Bezglutenowe rurki z kremem według mnie najlepiej smakują po kilku/kilkunastu godzinach albo następnego dnia. Po dodaniu nadzienia należy przechowywać je w lodówce w zamkniętym pojemniku i wyciągnąć 15-20 minut przed podaniem. Rurki bez nadzienia nie trzeba przechowywać w lodowce.
Surowe ciasto z łuskami jest delikatniejsze, trochę trudniej się je wałkuje, bo jest mniej elastyczne. Podczas nawijania na rurki trzeba uważać, bo może się urwać. Natomiast po upieczeniu według mnie to ciasto jest smaczniejsze, ponieważ jest bardziej kruche i neutralne w smaku. Nie obawiajcie się jednak, nie jest na tyle kruche, że połamie się w rękach. Bez problemu ściągniecie je z rurek bez uszkodzenia.
Ciasto z siemieniem wałkuje i nawija się lepiej, ponieważ jest bardziej elastyczne. Natomiast po upieczeniu jest hmm..krucho miękkie. No i smak siemienia jest wyczuwalny, więc jeśli nie przepadacie za nim to lepiej zróbcie wersję z łuskami. Po zawinięciu ciasta na rurkę, należy je delikatnie docisnąć, żeby po upieczeniu nachodzące na siebie kawałki się skleiły, inaczej może powstać Wam sprężynka. Jeśli powstanie nie przejmujcie się, u mnie było kilka takich niesklejonych rurek, które po nabiciu masą trzymały się bardzo dobrze. Rurki z siemieniem po upieczeniu są ciemniejsze od tych z łuskami.
Bezglutenowe rurki z kremem – składniki i przygotowanie
Składniki na 8-10 sztuk, nawijane na rurki o długości 9 cm
Wersja z siemieniem mielonym
- 55 g zimnego masła
- 50 g gorącego mleka
- 13-14 g zmielonego siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone)
- 40 g gęstej śmietany 18%
- 50 g mąki ryżowej (Sano Gluten Free)
- 40 g skrobi kukurydzianej (Sano Gluten Free)
- 30 g mąki kukurydzianej (Sano Gluten Free)
- 1 pełna łyżeczka cukru pudru
Wersja z łuskami babki jajowatej
- 60 g zimnego masła
- 3-4 g łuski babki jajowatej (Natura Wita)
- 60 g gęstej śmietany 18%
- 50 g mąki ryżowej (Sano Gluten Free)
- 40 g skrobi kukurydzianej (Sano Gluten Free)
- 30 g mąki kukurydzianej (Sano Gluten Free)
- 1 pełna łyżeczka cukru pudru
Nadzienie na 18-20 rurek
- 130 g zimnego mascarpone
- 130 g zimnej kremówki 30-36%
- 30 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Z siemieniem lnianym – u kubeczku/miseczce odmierzamy 13 gramów zmielonego siemienia. Zalewamy gorącym mlekiem (polecam wcześniej rownież odmierzyć) i szybko oraz energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Z łuskami babki jajowatej – w misce łączymy ze sobą śmietanę raz łuski. Mieszamy do połączenia i odstawiamy na 5 minut.
- Od tego momentu wykonanie jest takie samo dla jednej i drugiej wersji.
- Do śmietany lub glutka z siemienia dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Końcowa konsystencja ciasta ma być zwarta i może lekko kleić się do rąk.
- Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki i krótko zagniatamy – dosłownie kilka razy, jak najkrócej, żeby nie ogrzewać ciasta.
- Piekarnik ustawiamy na 200 stopni grzanie góra dół, rurki smarujemy masłem.
- Ciasto dzielimy ma dwie części. Matę posypujemy odrobiną mąki. Ciasto delikatnie wałkujemy na podłużny placek o grubości ok 1 milimetra. Wałkować należy delikatnie, często odwracając placek na drugą stronę i w razie potrzeby podsypywać mąką. Mąki nie może być za dużo, bo ciasto nie sklei się podczas pieczenia. Nie może też być zbyt mało, gdyż placek przyklei się do maty/stolnicy.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paski o szerokości ok 1-1,5 cm a następnie nawijamy je na rurki. Ponieważ ciasto jest delikatne nie radzę podnosić go z maty. Ja przyłożyłam rurkę do początku paska i podnosząc go tylko delikatnie nawijałam. Na koniec ciasto trochę docisnęłam do rurki, żeby paski podczas pieczenia skleiły się ze sobą.
- Gotowe rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 17-20 minut, temperatura 200 stopni grzanie góra dół.
- Z ciepłych ściągamy rurki i studzimy na kratce.
- Nadzienie – w misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (kremówka i serek muszą być zimne) i ubijamy na sztywno. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy rurki.
- Przed podaniem obsypujemy rurki cukrem pudrem
Smacznego 🙂
4 komentarze
Mam inne pytanie: gdzie zaopatrzyć się w takie rurki?
Nawet za bardzo nie wiem gdzie ich szukać
Już podpowiadam.
Najlepiej szukać pod hasłem “formy do rurek” lub “foremki do pieczenia rurek”.
Moje mają 9 cm. Można kupić np na Allegro – https://allegro.pl/oferta/foremki-do-pieczenia-rurek-20-szt-tarmex-9-cm-11678524027?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=Njc0ZjA5MWUtNGVjMi00ZWIzLThlYWMtMWMwODIyZjc5OWYwAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bcf048b7-9855-4a5d-9693-7c16ec66e6cb
Cześć 😉
Czym mogłabym zastąpić gęstą śmietanę? Mam na myśli jakiś bezmleczny zamiennik… mógłby być jogurt kokosowy?
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Nigdy nie robiłam na bezmlecznym zamienniku, ale wydaje mi się, że jeśli gęstość jest podobna to można zrobić.