DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe taratuszki

Sylwia

Bezglutenowe taratuszki

To nic innego jak pulchne faworki na kefirze. Od kiedy zobaczyłam jak smakowicie wyglądają, postanowiłam przygotować je w wersji bezglutenowej. Czy były tak smaczne jak wyglądały? Szczerze, mnie ich smak nie urzekł i uważam iż nasz tradycyjny chrust smakuje o wiele lepiej. Dla mnie bezglutenowe taratuszki smakują trochę jak oponka albo pączek serowy, z tą różnicą iż są bardziej płaskie i robią się szybkiej suche. Moje świeżość utrzymały przez około 4 godziny. A ponieważ w ciągu tak krótkiego czasu nie daliśmy rady zjeść wszystkich, odgrzewaliśmy je później w kuchence mikrofalowej. Świeżość odzyskały ale jak dla mnie rewelacji nie było. Pomogło trochę polanie ich domowej roboty dżemem lub większą ilością cukru pudru 🙂

Czym można zastąpić łuski babki jajowatej?

  • Można spróbować z mielonym siemieniem lnianym, a ponieważ nigdy z nim faworków nie robiłam, nie wiem czy wystarczająco uelastyczni ono ciasto. Należy pamiętać iż siemię słabiej zagęszcza płyny, więc pewnie będzie trzeba dać go więcej. Dodatkowo w przeciwieństwie do łusek babki, siemię może być wyczuwalne w wypiekach.
  • Można spróbować z gotowymi mieszankami mąk bezglutenowych. One najczęściej w składzie mają zagęszczacz np gumę guar. U mnie odpadają, ze względu na często nieciekawy skład. Ilość takiej mąki należy indywidualnie dopasować.
  • Można również pominąć babkę i dodać więcej mąki, ale pamiętajcie, że im więcej mąki tym wypiek zrobi się szybciej suchy i kruchy.

 

Bezglutenowe taratuszki

Składniki na około 40 szt

  • 1 jajko
  • 280 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 40 g mąki owsianej
    • 40 g mąki kukurydzianej
    • 90 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka (250g) kefiru w temperaturze pokojowej
  • 10 g łusek babki jajowatej
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE

  • Łuski babki jajowatej dokładnie wymieszać ze 150 g kefiru a następnie odstawić na około 40-60 minut. Po tym czasie powinniśmy otrzymać kefirowego glutka.
  • Wszystkie składniki (pozostałe 100 g kefiru również) umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto należy wyrabiać mocno i długo, dokładnie rozgniatając kefirowego glutka. Jeśli po dłuższym czasie wyrabiania ciasto jest zbyt kruche, suche należy dodać odrobinę kefiru. Wyrobione ciasto ma być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk – w razie gdyby tak było, należy dodać więcej skrobi.
  • Wyrobione ciasto podzielić na kilka części a następnie rozwałkować na odpowiadającą nam grubość. Ciasto to lubi przyklejać się do spodu, pamiętać więc należy o dokładnym obsypaniu stolnicy mąką (polecam skrobię lub tapiokę) przed wałkowaniem. RADA – niewałkowane części polecam przykryć folią, aby ciasto nie wysychało.
  • Rozwałkowany placek pociąć na prostokąty (ok 3x8cm). Na środku każdego prostokąta należy zrobić nacięcie a następnie koniec taratuszka  przewlec przez otwór. Należy robić to ostrożnie, gdyż ciasto choć elastyczne, jest dosyć delikatne.

  • Smażyć w gorącym i głębokim oleju przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor. U mnie moc palnika przez całe smażenie ustawiona była na 5 z 9. Na tej mocy również rozgrzewałam olej, około 20 minut.
  • Usmażone taratuszki wyciągnąć na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • Zimny chrust przełożyć do miseczki o obsypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

bezglutenowe taratuszki

 

Bezglutenowe taratuszki

 

Bezglutenowe taratuszki

 

 

Zobacz również

Skomentuj