Bezglutenowe wrapy tortille z ziołami – szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako zamiennik pieczywa. Na śniadanie, kolację czy nawet obiad, w każdym daniu znajdą zastosowanie. U mnie w wersji z ziołami prowansalskimi, gdyż bardzo je lubię, ale równie dobrze można je pominąć i zastąpić np ziarnami sezamu, lnu. Tortille są elastyczne, nie kruszą się i nie łamią. Można je przechowywać przez kilka dni, najlepiej zawinięte w folię, aczkolwiek najlepsze są pierwszego dnia. Potem tracą elastyczności i nawet podgrzane (na patelni lub w kuchence mikrofalowej) mogą się kruszyć i łamać. Dlatego najlepiej przygotować tyle ile zjecie w ciągu dnia.
Składniki na około 5 sztuk
- 100 g mąki owsianej bez glutenu
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g mąki gryczanej
- pół łyżeczki soli
- 1/2-1 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
- 200 -230* g gorącej wody (wrzątku)
- 10 g oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misce. Włączyć mikser* na minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Mieszać około 2 minuty. Ponieważ ciasto będzie bardzo gęste, jeśli zauważycie iż nie jest dokładnie wymieszane, należy wymieszać/zagnieść je dokładnie rękami. Następnie przykryć i odłożyć na 5-10 minut.
- Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 5 części, każda po około 80 g. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi, nie powinno kleić się do rąk. Delikatnie rozwałkować każdy placek, grubość ok 1 mm. Jeśli ciasto będzie się kleiło* podsypać mąką.
- Piec na suchej patelni, na średniej mocy ( u mnie 4/5 na 9) około 60-90 sekund z każdej strony (grubsze placki należy piec dłużej). Starać się nie przypiec placków. Upieczone zawinąć w ściereczkę, żeby były bardziej elastyczne.
Smacznego 🙂
Bezglutenowe wrapy tortille z ziołami – WSKAZÓWKI*
- Do wymieszania ciasta użyłam miksera planetarnego. Można też to zrobić za pomocą drewniej łyżki i dłoni, lecz ze względu na gorącą wodę radzę założyć rękawiczki.
- Żeby nie dopuścić do wysuszenia ciasta, należy je przykryć. W czasie kiedy wałkujecie jeden placek, pozostałe ciasto radzę przykryć np ściereczką lub woreczkiem.
- Podczas wałkowania nie przewracajcie placka na drugą stronę, wałkujcie cały czas tą samą. Dlaczego? Ponieważ po przewróceniu będziecie mieli bardziej wilgotną stronę, do której wałek będzie się kleił.
- Starajcie się nie podsypywać zbyt dużej ilości mąki (ja w ogóle nie podsypuje) gdyż taka mąka szybciej się przypieka na patelni.
- Im więcej wody tym tortille będą bardzie elastyczne, miękkie i wilgotne. Ciasto będzie bardziej rzadkie, przez co może kleić się podczas wałkowania i ciężej będzie przenieść wrapy ze stolnicy na patelnię.
- Moja kolejności (nie musicie oczywiście się nią kierować, róbcie jak Wam wygodnie :))
- mieszam składniki, odstawiam na 5-10 minut
- po 5 minutach ustawiam patelnię na moc 4/5 z 9
- zagniatam ciasto ponownie i dzielę na 5 części
- 4 części przykrywam a jedną wałkuję
- piekę na patelni jedną tortillę a w tym czasie wałkuje kolejną
- ściągam z patelni pierwszą tortillę i zawijam w ściereczkę
- piekę kolejny placek i wałkuje kolejny
- ….. i tak do końca ciasta.
4 komentarze
Czy można zastąpić mąkę gryczaną większą ilością owsianej i skrobi lub np. kukurydzianą/ryżową?
Tak, można dać więcej owsianej zamiast mąki gryczanej. Mąka owsiana mocniej chłonie płyny, wiec jeśli ciasto po wymieszaniu będzie za suche proszę dodać odrobine więcej wody.
Dziękuję, zrobiłam z samą owsianą i skrobią, wyszły pyszne 🙂
Bardzo dziękuje za komentarz 🙂 cieszę się, że tortille smakowały 🙂 zatwierdzam późno, bo na urlopie byłam 🙂