DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe wrapy tortille z ziołami

Sylwia

Bezglutenowe wrapy tortille z ziołami – szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako zamiennik pieczywa. Na śniadanie, kolację czy nawet obiad, w każdym daniu znajdą zastosowanie. U mnie w wersji z ziołami prowansalskimi, gdyż bardzo je lubię, ale równie dobrze można je pominąć i zastąpić np ziarnami sezamu, lnu. Tortille są elastyczne, nie kruszą się i nie łamią. Można je przechowywać przez kilka dni, najlepiej zawinięte w folię, aczkolwiek najlepsze są pierwszego dnia. Potem tracą elastyczności i nawet podgrzane (na patelni lub w kuchence mikrofalowej)  mogą się kruszyć i łamać. Dlatego najlepiej przygotować tyle ile zjecie w ciągu dnia.

Składniki na około 5 sztuk

  • 100 g mąki owsianej bez glutenu
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g mąki gryczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/2-1 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • 200 -230* g gorącej wody (wrzątku)
  • 10 g oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misce. Włączyć mikser* na minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Mieszać około 2 minuty. Ponieważ ciasto będzie bardzo gęste, jeśli zauważycie iż nie jest dokładnie wymieszane, należy wymieszać/zagnieść je dokładnie rękami. Następnie przykryć i odłożyć na 5-10 minut.
  2. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i podzielić na  5 części, każda po około 80 g. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi, nie powinno kleić się do rąk. Delikatnie rozwałkować każdy placek, grubość ok 1 mm.  Jeśli ciasto będzie się kleiło* podsypać mąką.
  3. Piec na suchej patelni, na średniej mocy ( u mnie 4/5 na 9) około 60-90 sekund z każdej strony (grubsze placki należy piec dłużej). Starać się nie przypiec placków. Upieczone zawinąć w ściereczkę, żeby były bardziej elastyczne.

Smacznego 🙂

Bezglutenowe wrapy tortille z ziołami – WSKAZÓWKI*

  • Do wymieszania ciasta użyłam miksera planetarnego. Można też to zrobić za pomocą drewniej łyżki i dłoni, lecz ze względu na gorącą wodę radzę założyć rękawiczki.
  • Żeby nie dopuścić do wysuszenia ciasta, należy je przykryć. W czasie kiedy wałkujecie jeden placek, pozostałe ciasto radzę przykryć np ściereczką lub woreczkiem.
  • Podczas wałkowania nie przewracajcie placka na drugą stronę, wałkujcie cały czas tą samą. Dlaczego? Ponieważ po przewróceniu będziecie mieli bardziej wilgotną stronę, do której wałek będzie się kleił.
  • Starajcie się nie podsypywać zbyt dużej ilości mąki (ja w ogóle nie podsypuje) gdyż taka mąka szybciej się przypieka na patelni.
  • Im więcej wody tym tortille będą bardzie elastyczne, miękkie i wilgotne. Ciasto będzie bardziej rzadkie, przez co może kleić się podczas wałkowania i ciężej będzie przenieść wrapy ze stolnicy na patelnię.
  • Moja kolejności (nie musicie oczywiście się nią kierować, róbcie jak Wam wygodnie :))
    • mieszam składniki, odstawiam na 5-10 minut
    • po 5 minutach ustawiam patelnię na moc 4/5 z 9
    • zagniatam ciasto ponownie i dzielę na 5 części
    • 4 części przykrywam a jedną wałkuję
    • piekę na patelni jedną tortillę a w tym czasie wałkuje kolejną
    • ściągam z patelni pierwszą tortillę i zawijam w ściereczkę
    • piekę kolejny placek i wałkuje kolejny
    • ….. i tak do końca ciasta.

 

Bezglutenowe tortille z ziołami

 

Bezglutenowe tortille z ziołami

 

Bezglutenowe tortille z ziołami

 

 

 

Zobacz również

Skomentuj