- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe wrapy tortille z ziołami

Bezglutenowe wrapy tortille z ziołami – szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako zamiennik pieczywa. Na śniadanie, kolację czy nawet obiad, w każdym daniu znajdą zastosowanie. U mnie w wersji z ziołami prowansalskimi, gdyż bardzo je lubię, ale równie dobrze można je pominąć i zastąpić np ziarnami sezamu, lnu. Tortille są elastyczne, nie kruszą się i nie łamią. Można je przechowywać przez kilka dni, najlepiej zawinięte w folię, aczkolwiek najlepsze są pierwszego dnia. Potem tracą elastyczności i nawet podgrzane (na patelni lub w kuchence mikrofalowej)  mogą się kruszyć i łamać. Dlatego najlepiej przygotować tyle ile zjecie w ciągu dnia.

Składniki na około 5 sztuk

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misce. Włączyć mikser* na minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Mieszać około 2 minuty. Ponieważ ciasto będzie bardzo gęste, jeśli zauważycie iż nie jest dokładnie wymieszane, należy wymieszać/zagnieść je dokładnie rękami. Następnie przykryć i odłożyć na 5-10 minut.
  2. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i podzielić na  5 części, każda po około 80 g. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi, nie powinno kleić się do rąk. Delikatnie rozwałkować każdy placek, grubość ok 1 mm.  Jeśli ciasto będzie się kleiło* podsypać mąką.
  3. Piec na suchej patelni, na średniej mocy ( u mnie 4/5 na 9) około 60-90 sekund z każdej strony (grubsze placki należy piec dłużej). Starać się nie przypiec placków. Upieczone zawinąć w ściereczkę, żeby były bardziej elastyczne.

Smacznego 🙂

Bezglutenowe wrapy tortille z ziołami – WSKAZÓWKI*