DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą

Sylwia

Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą

Lekki, wilgotny z puszystą jogurtową pianką. Ciasto jest delikatnie słodkie, dlatego przed nałożeniem masy koniecznie spróbujcie ją, ponieważ moje ciasta z reguły są mało słodkie.

Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą

Składniki na tortownicę 21cm

BISZKOPT

  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 35g mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów)
  • 15g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 45g erytrytolu lub 30g cukru

MASA

  • 200g śmietanki kremówki 36%
  • 200g jogurtu naturalnego 1,5%
  • 9g żelatyny
  • 70ml wody
  • 30g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/4 czekolady mlecznej lub deserowej (opcjonalnie)

NASĄCZENIE

  • 30ml likieru np pomarańczowego lub amaretto
  • 30 ml wody

WIERZCH

  • 4g żelatyny
  • 300g świeżych lub mrożonych malin
  • łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą – przygotowanie 

BISZKOPT

  1. Spód formy wyłożyć papierem (ja wycinam z papieru do pieczenia koło o średnicy 21cm).
  2. Suche składniki (oprócz słodzika) umieść w misce i dokładnie wymieszać.
  3. W misce miksera umieścić 3 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać słodzik (wsypywać stopniowo) i nadal miksować. Ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca.
  4. Dodać żółtka i  ubijać jeszcze około 5 minut.
  5. Do ubitych jajek dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. 
  6. Przełożyć do formy. Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  7. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  8. Z zimnego ciasto przekroić na pół.
  9. Jedną połowę umieścić w formie i nasączyć.

MASA

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
  2. W misce umieścić zimną śmietankę i ubić. Dodać jogurt, cukier, czekoladę (opcjonalnie) i delikatnie wymieszać.
  3. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
  4. Do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy, wymieszać.
  5. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę.
  6. Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim, nasączonym biszkoptem.
  7. Włożyć do lodówki.

WIERZCH

  1. Maliny umieścić w rondelku, dodać 2 łyżki wody, sok z cytryny i zagotować. Gotować 10-15 minut na małym ogniu często mieszając. Ściągnąć z ognia i odstawić na chwilkę.
  2. Żelatynę zalać odrobiną wody i odstawić.
  3. Maliny zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wg uznania.
  4. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia się. Dodać do musu malinowego i dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok do ostudzenia – sprawdzać co chwilę, żeby masa nie za bardzo zgęstniała.
  5. Letnią wylać na wierzch ciasta.
  6. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego 🙂

biszkopt migdałowy z jogurtową masą

Zobacz również

15 komentarzy

Lidia 21/02/2023 - 20:01

Bardzo smaczny torcik, a malinowy wierzch po prostu fantastyczny. Po raz pierwszy zrobiłam taką wersję z przetartymi malinami i galaretką (zamiast typowej frużeliny) i muszę powiedzieć, że się opłacało😋

Odpowiedz
Sylwia 21/02/2023 - 23:20

Super, mega się cieszę, że smakuje 🙂

Odpowiedz
Joanna 15/11/2021 - 20:35

Czy mogę użyć jogurtu 2.8 %? Proporcje się nie zmienią? I czy zamiast cukru mogę użyć erytrytolu?

Odpowiedz
Sylwia 16/11/2021 - 08:20

Tak można dać inny jogurt. Proporcje pozostają bez zmian. Jeśli chodzi o erytrol zamiast cukru to ogólnie przeciwwskazań nie ma. ALE..po pierwsze erytrytol jest mniej słodki więc można dać go więcej. Po drugie erytrytol zmieni smak masy, doda jej takiego chłodu, który nie każdy lubi. Ja ogólnie mas na słodzikach nie lubię, właśnie ze względu na taki chłód drapiący w gardło. Jeśli jedliście już masy (nie ciasta jednolite, bo tam sprawa wygląda inaczej) słodzone erytrytolem i nie przeszkadzało Wam to, to śmiało można cukier nim zastąpić.
Pozdrawiam i czekam na opinię czy ciasto smakowało.

Odpowiedz
Joanna 15/11/2021 - 16:39

Witam. Chcę zrobić 3 takie biszkopty i je przełożyć kremem. Czy jeśli zrobię je 3 dni wcześniej i na 3 będzie podany cały tort to będzie w porządku? Nic się z nimi nie stanie przez taki czas 🙂

Odpowiedz
Sylwia 15/11/2021 - 17:18

Witam,
Powinno być wszystko w porządku. Nie raz sama trzymałam tort bezglutenowy w lodówce przez kilka dni i wszystko było z nimi ok. Jedynie co mogę doradzić to dobrze owinąć, przykryć ciasto w lodówce (na tyle ile to możliwe) żeby zapachami masa za bardzo nie przeszła.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Joanna 15/11/2021 - 19:42

Dziękuję za odpowiedź. Chciałam się jeszcze zapytać czy jeśli zrobię z podwójnej porcji na tort również o wymiarach 21 cm to biszkopt ładnie urośnie większy czy lepiej piec mniejsze blaty?

Odpowiedz
Sylwia 16/11/2021 - 08:15

Powiem tak, powinno być ok, aczkolwiek ja nigdy biszkoptu migdałowego wysokiego nie piekłam. Nie wiem jak zachowa się ciasto podczas pieczenia, czy środek nie opadnie i czy wyrośnie tak ładny, żeby można było go przekroić na trzy części. Ja bym chyba dla pewności upiekła trzy blaty osobno.

Odpowiedz
Joanna 16/11/2021 - 14:03

Zrobiłam 3 blaty oddzielnie. Robię tort dla osoby z insulinoodpornością i chciała aby zamiast cukru był erytrytol. Poinformowałam o smaku tak jak pani napisała. Powiem szczerze że mi krem nie smakuje z erytrytolem. Jest dla mnie dziwnie gorzki. Ale mam na dzieję że dla tej osoby będzie dobry 🙂

Sylwia 16/11/2021 - 14:11

Niestety erytrytol dosyć znacząco zmienia smak na niekorzyść. Ja, do ciast go czasami dodaję, ale do mas nigdy, bo mi po prostu nie smakuje. Tak na przyszłość podpowiem, że na blogu jest jeszcze jeden przepis na ciasto biszkoptowe z niskim IG – https://kuchniabezglutenu.pl/makowo-orzechowe-ciasto-z-nikim-ig/ Tam do masy dodałam syrop z agawy, który również ma niski IG.
Również mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało 🙂

Ela 01/11/2021 - 10:39

Najlepsze ciasto na świecie, wzbudziło zachwyt gości. Delikatne i mięciuche. U mnie na śmietance kokosowej, modyfikuję wedlug zachcianki, raz z odrobiną serka śmietankowego, owocami i galaretką. Każda wersja zachwyca. Wkrótce do wypróbowania pozostałe ciasta z tego cyklu. Proszę o inne przepisy z mąką migdałową bez cukru. Czekam na kolejne inspiracje.😘

Odpowiedz
Joanna 14/09/2021 - 06:20

To ciasto jest nie tylko bezglutenowe, ale przy zastosowaniu erytrytolu lub maltitolu(moim zdaniem jest wtedy dużo lepsze) ma bardzo niski ig, a jest wręcz keto!!! Bardzo bardzo dziękuję za ten przepis, serio chciało mi się aż płakać jak je spróbowałam, bo myślałam że już nic na legalu słodkiego jeść nie mogę 😀
Gdyby miała Pani jakieś inne pomysły na tego typu ciasta byłabym bardzo wdzięczna – ja już kombinuję jak zrobić to ciasto w wersji światecznej – np z masą cynamonową 😀
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Asia

Odpowiedz
Sylwia 14/09/2021 - 16:03

Super, bardzo się cieszę.
Przepisy na ciasta z niskim IG stworzyłam w tamtym roku na prośbę jednej czytelniczki. Bez glutenu, nabiału i cukru 🙂
1. Szarlotka, tylko ostrzegam gryka jest mocno wyczuwalna – https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowa-szarlotka-z-niskim-ig/
2. Piernik – https://kuchniabezglutenu.pl/piernik-z-niskim-indeksem-glikemicznym/
3. Biszkopt makowy z masą orzechową – https://kuchniabezglutenu.pl/makowo-orzechowe-ciasto-z-nikim-ig/

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ewelina 02/02/2021 - 11:49

Bardzo dziękuję za przepis! Torcik pyszny a polewa obłędna, ja akurat miałam mieszankę owoców leśnych – pycha. Mało słodki więc trochę dodałam cukru do masy. Szkoda, że tak późno odkryłam Pani bloga bo od dwóch lat jestem na diecie bezglutenowej, ale na pewno będę korzystać i polecać dalej!

Odpowiedz
Sylwia 02/02/2021 - 12:08

Witaj,
Bardzo dziękuję za opinię 🙂 Cieszę się, że ciasto smakowało.
Moje ciasta charakteryzują się tym, że są mniej słodkie – takie z rodziną preferujemy. Często o tym informuje, ale czasami zdarza mi się zapomnieć.
Mam nadzieję, że inne przepisy również przypadną do gustu i smaku. W razie pytań lub wątpliwości proszę pisać, zawsze chętnie pomogę 🙂

Pozdrawiam
Sylwia

Odpowiedz

Skomentuj