Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą
Lekki, wilgotny z puszystą jogurtową pianką. Ciasto jest delikatnie słodkie, dlatego przed nałożeniem masy koniecznie spróbujcie ją, ponieważ moje ciasta z reguły są mało słodkie.
Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą
Składniki na tortownicę 21cm
BISZKOPT
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 35g mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów)
- 15g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 45g erytrytolu lub 30g cukru
MASA
- 200g śmietanki kremówki 36%
- 200g jogurtu naturalnego 1,5%
- 9g żelatyny
- 70ml wody
- 30g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1/4 czekolady mlecznej lub deserowej (opcjonalnie)
NASĄCZENIE
- 30ml likieru np pomarańczowego lub amaretto
- 30 ml wody
WIERZCH
- 4g żelatyny
- 300g świeżych lub mrożonych malin
- łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą – przygotowanie
BISZKOPT
- Spód formy wyłożyć papierem (ja wycinam z papieru do pieczenia koło o średnicy 21cm).
- Suche składniki (oprócz słodzika) umieść w misce i dokładnie wymieszać.
- W misce miksera umieścić 3 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać słodzik (wsypywać stopniowo) i nadal miksować. Ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca.
- Dodać żółtka i ubijać jeszcze około 5 minut.
- Do ubitych jajek dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
- Przełożyć do formy. Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
- Z zimnego ciasto przekroić na pół.
- Jedną połowę umieścić w formie i nasączyć.
MASA
- Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
- W misce umieścić zimną śmietankę i ubić. Dodać jogurt, cukier, czekoladę (opcjonalnie) i delikatnie wymieszać.
- Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
- Do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy, wymieszać.
- Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę.
- Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim, nasączonym biszkoptem.
- Włożyć do lodówki.
WIERZCH
- Maliny umieścić w rondelku, dodać 2 łyżki wody, sok z cytryny i zagotować. Gotować 10-15 minut na małym ogniu często mieszając. Ściągnąć z ognia i odstawić na chwilkę.
- Żelatynę zalać odrobiną wody i odstawić.
- Maliny zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wg uznania.
- Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia się. Dodać do musu malinowego i dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok do ostudzenia – sprawdzać co chwilę, żeby masa nie za bardzo zgęstniała.
- Letnią wylać na wierzch ciasta.
- Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego 🙂