- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą

Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą

Lekki, wilgotny z puszystą jogurtową pianką. Ciasto jest delikatnie słodkie, dlatego przed nałożeniem masy koniecznie spróbujcie ją, ponieważ moje ciasta z reguły są mało słodkie.

Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą

Składniki na tortownicę 21cm

BISZKOPT

MASA

NASĄCZENIE

WIERZCH

 

Bezglutenowy biszkopt migdałowy z jogurtową masą – przygotowanie 

BISZKOPT

  1. Spód formy wyłożyć papierem (ja wycinam z papieru do pieczenia koło o średnicy 21cm).
  2. Suche składniki (oprócz słodzika) umieść w misce i dokładnie wymieszać.
  3. W misce miksera umieścić 3 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać słodzik (wsypywać stopniowo) i nadal miksować. Ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca.
  4. Dodać żółtka i  ubijać jeszcze około 5 minut.
  5. Do ubitych jajek dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. 
  6. Przełożyć do formy. Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  7. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  8. Z zimnego ciasto przekroić na pół.
  9. Jedną połowę umieścić w formie i nasączyć.

MASA

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
  2. W misce umieścić zimną śmietankę i ubić. Dodać jogurt, cukier, czekoladę (opcjonalnie) i delikatnie wymieszać.
  3. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
  4. Do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy, wymieszać.
  5. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę.
  6. Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim, nasączonym biszkoptem.
  7. Włożyć do lodówki.

WIERZCH

  1. Maliny umieścić w rondelku, dodać 2 łyżki wody, sok z cytryny i zagotować. Gotować 10-15 minut na małym ogniu często mieszając. Ściągnąć z ognia i odstawić na chwilkę.
  2. Żelatynę zalać odrobiną wody i odstawić.
  3. Maliny zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wg uznania.
  4. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia się. Dodać do musu malinowego i dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok do ostudzenia – sprawdzać co chwilę, żeby masa nie za bardzo zgęstniała.
  5. Letnią wylać na wierzch ciasta.
  6. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego 🙂