DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy biszkopt z masą i dżemem

Sylwia

Bezglutenowy biszkopt z masą i dżemem

Podobno proste ciasta są najlepsze 🙂 To zdecydowanie do takich należy. Powstało spontanicznie z tego co miałam w domu i lodówce, a ponieważ nie było tego zbyt wiele, ciasto wyszło bardzo proste. Kakaowy biszkopt przełożony delikatną masą z serka mascarpone i kremówki. Dodatkowo pomiędzy biszkoptem a masą oraz na wierzchu znajduje się cienka warstwa dżemu. U mnie był to domowej roboty lekko kwaskowaty dżem borówkowo truskawkowy. Nie polecam dodawania zbyt słodkiej konfitury, gdyż ciasto może być wtedy zbyt mdłe. Bezglutenowy biszkopt z masą i dżemem należy przechowywać w lodówce. Masa utwardzona jest tylko śmietanofixem, dlatego polecam zjeść ciasto w ciągu trzech dni. Biszkopt tym razem zrobiłam z dodatkiem mąki kokosowej, która według mnie nie jest w ogóle wyczuwalna.

 

Bezglutenowy biszkopt z masą i dżemem 

Składniki na blachę 18×18 cm

Biszkopt

  • 3 duże jajka (u mnie L, białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki oleju np rzepakowego
  • 30 g mąki owsianej bez glutenu
  • 15 g tapioki lub skrobi ziemniaczanej
  • 10 g mąki kokosowej (u mnie odtłuszczona 10%)
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 50 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 200 g zimnej kremówki (u mnie 32%)
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru (może być więcej lub mniej, do smaku)
  • 1 śmietanofix

Wierzch

  • 150 g dżemu (u mnie domowy truskawkowo borówkowy)
  • 20 g wody
  • 3 g żelatyny*
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Nasączenie

  • 150 g przegotowanej chłodnej wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny (może być więcej)

Dodatkowo

  • kilka łyżek dżemu do posmarowania biszkoptu

*mój dżem z racji tego, iż był domowej roboty bez pektyn, był dosyć rzadki. Żeby go zagęścić potrzebowałam 3 g żelatyny. Jeśli Wasz jest gęstszy, możecie albo dać mniej  żelatyny albo rozrzedzić go wcześniej np sokiem.

 

Bezglutenowy biszkopt z masą i dżemem – przygotowanie

  1. Spód formy wyłożyć papierem (najlepiej tylko spód bez boków)
  2. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać.
  3. W misce miksera umieścić białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać cukier i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka a po minucie 2 łyżki oleju. Ubijać jeszcze z 2-3 minuty. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  4. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  5. Z zimnego delikatnie oderwać papier i przeciąć na pół. Jedną część umieścić w formie  i nasączyć.

MASA

  1. Nasączony biszkopt delikatnie posmarować dżemem.
  2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietanofixem. Do ubitej dodać serek mascarpone, cukier puder i krótko wymieszać. Miksować należy krótko, tylko do wymieszania się składników. Długie mieszanie może spowodować, że masa zrobi się rzadka. Po wymieszaniu spróbować czy słodkość jest odpowiednia, pamiętając iż masa musi być trochę za słodka, ponieważ po pierwsze biszkopt jest mało słodki a po drugie dżem jest kwaskowaty.
  3. Gotową masę delikatnie rozłożyć na biszkopcie posmarowanym dżemem.
  4. Na wierzch masy ułożyć drugą część biszkoptu – wcześniej należy go nasączyć i delikatnie docisnąć, aby masa rozłożyła się równomiernie.
  5. Włożyć do lodówki na czas robienia polewy.

WIERZCH

  1. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
  2. W rondelku umieścić dżem i mocno podgrzać (nie gotować). Dodać żelatynę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Zimną polewę rozłożyć na wierzchu ciasta.
  4. Całość włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy biszkopt kakaowy z masą i dżemem

Zobacz również

Skomentuj