Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką
To proste i lekkie ciasto, które choć trochę czasochłonne, nie jest skomplikowane w przygotowaniu. W składzie masy jest tylko śmietanka kremówka oraz owocowa galaretka. A ponieważ jest ona również na wierzchu, proponuje użyć dwóch takich samych. U mnie były to galaretki o smaku pomarańczowym, które według mnie bardzo dobrze pasowały do brzoskwini. Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką można przygotować również z wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu można wykorzystać herbatniki, jak w tym cieście Bezglutenowe ciasto ptasie mleczko
Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką
Składniki na blachę 18×18 cm
Biszkopt
- 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 40 g erytrytolu lub cukru
- 60 g mąki bezglutenowej np:
- 30 g mąki owsianej
- po 15 g mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżka wody
Masa
- 1 owocowa galaretka (u mnie pomarańczowa) rozrobiona w 250 g wody
- 200 g kremówki (30 lub 36%)
- cukier puder (opcjonalnie)
Wierzch
- 1 owocowa galaretka (najlepiej o tym samym smaku co w masie)
- 1 mała puszka brzoskwiń (ok 200-250g owoców)
Nasączenie
- 50g przegotowanej zimnej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką – przygotowanie
BISZKOPT
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków)
- W jednej misce wymieszać mąki, sodę i proszek do pieczenia.
- W misce miksera umieścić białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, stopniowo dodawać słodzik cały czas mieszając. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Zmniejszyć prędkość obrotów o połowę, dodać olej oraz wodę i krótko miksować (dosłownie kilka obrotów). Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto nie jest surowe.
- Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
- Z zimnego delikatnie oderwać papier. Górę biszkoptu wyrównać, obcinając nierówne części.
- Wyrównany biszkopt nasączyć.
MASA
- Galaretę rozpuścić w 250 g gorącej wody a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Zimną galaretkę wstawić do lodówki na 15-20 minut – należy pilnować aby za bardzo się nie zmroziła.
- Kremówkę ubić na bitą śmietanę. Przełożyć 2 łyżeczki do zimnej galaretki i dokładnie wymieszać.
- Cały czas miksując, do ubitej śmietanki wlać galaretkę i dokładnie wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie za mało słodka, dodać cukier puder.
- Masę przelać na biszkopt. UWAGA – aby mieć pewność, że masa nie wycieknie nam z blaszki, proponuje formę od wewnątrz wyłożyć folią spożywczą. Dodatkowo, jeśli powstała masa jest bardzo rzadka, można poczekać 5-10 minut aby trochę zgęstniała – co chwilę należy ją sprawdzać.
- Ciasto włożyć do lodówki na 15-20 minut aby masa trochę stężała.
WIERZCH
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do całkowitego ostygnięcia.*
- Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na stężałą masę, poukładać owoce a następnie zalać zimną galaretką – ja najbardziej lubię zalewać owoce galaretką, której konsystencja przypomina rzadszy kisiel.
- Ciasto włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
*robiąc to ciasto, zaczęłam od rozpuszczenia galaretki. W czasie kiedy galaretki stygły upiekłam biszkopt, wystudziłam, wyrównałam, nasączyłam…
Smacznego 🙂