- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy chleb biały

Bezglutenowy chleb biały

Ze wszystkich chlebów ten ma najbardziej neutralny smak. Według mnie smakuje jak chleb tostowy. Bezglutenowy chleb biały nie zawiera mąki gryczanej ani żadnej innej, której smak dojmuje w pieczywie.  Jest wilgotny, aczkolwiek polecam przechowywać go do 3 dni.

Bezglutenowy chleb biały

Składniki na formę 20×10 cm

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką (np ryżową).
  2. W misce umieścić wszystkie suche składniki, wymieszać. Włączyć mikser ma minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Na koniec dodać olej i mieszać około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Do przykrycia polecam folię spożywczą. Po pierwsze ciasto się do niej nie przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie.
  3. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
  4. Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i opcjonalnie obsypać np słonecznikiem, sezamem lub innymi ziarnami. Nie wygniatamy po raz kolejny ciasta. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni, grzanie góra dół. Piec około 55-60 minut.
  5. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, zawinąć w ściereczkę i studzić na kratce.

Smacznego 🙂