Bezglutenowy chleb biały
Ze wszystkich chlebów ten ma najbardziej neutralny smak. Według mnie smakuje jak chleb tostowy. Bezglutenowy chleb biały nie zawiera mąki gryczanej ani żadnej innej, której smak dojmuje w pieczywie. Jest wilgotny, aczkolwiek polecam przechowywać go do 3 dni.
Bezglutenowy chleb biały
Składniki na formę 20×10 cm
- 200g mąki ryżowej
- 60g skrobi ziemniaczanej
- 40g skrobi kukurydzianej
- 30g płatków lub mąki owsianej bez glutenu
- 340 ml wody w temperaturze pokojowej
- 15g oleju rzepakowego (opcjonalnie)
- 8g łusek babki jajowatej
- 6g soli
- 5g suchych drożdży
PRZYGOTOWANIE
- Formę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką (np ryżową).
- W misce umieścić wszystkie suche składniki, wymieszać. Włączyć mikser ma minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Na koniec dodać olej i mieszać około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Do przykrycia polecam folię spożywczą. Po pierwsze ciasto się do niej nie przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie.
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
- Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i opcjonalnie obsypać np słonecznikiem, sezamem lub innymi ziarnami. Nie wygniatamy po raz kolejny ciasta. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni, grzanie góra dół. Piec około 55-60 minut.
- Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, zawinąć w ściereczkę i studzić na kratce.
Smacznego 🙂