- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie

Idealne odwzorowanie najpopularniejszego przepisu w kategorii chleb Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy. Zamiast drożdży jest zakwas, natomiast pozostałe składniki są bez zmian. Pomimo, iż chleb należy do tych mniej pulchnych a w smaku jest dosyć kwaskowaty, ogólnie jest bardzo dobry. W środku jest wilgotny a skórkę ma bardzo chrupiącą. Jeśli chodzi o świeżość to polecam przechowywać go do dwóch dni, gdyż z dnia na dzień robi się coraz bardzie twardy. Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie upiekłam na zakwasie gryczano ryżowym. Jak go zrobiłam oraz moje rady odnośnie przygotowań znajdziecie w osobnym poście Zakwasy bez glutenu. Są tam również przepisy na inne zakwasy, które również możecie wykorzystać przy pieczeniu tego chleba. A jeśli wolicie pieczywo mniej kwaśne i bardziej pulchne, polecam chleb na zakwasie owsiano gryczanym

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie

Składniki na formę 20×10 cm

Zaczyn

Ciasto

*Czytaj komentarz odnoście ilości wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli zakwas pochodzi z lodówki należy go wyciągnąć 2-3 godziny przed robieniem zaczynu. Do zakwasu dodać mąki, wodę i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć i odstawić na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Ja, zaczyn najczęściej nastawiam około godziny 18, żeby przez noc mógł popracować.
  2. Gotowy zaczyn mieszamy, przekładamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Na początku ciasto może być rzadkie, po 2-3 minutach mieszania powinno mieć konsystencje budyniu/gęstego jogurtu.
  3. Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3-6 godzin. U mnie chleb wyrastał około 5 godziny. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu formy nagrzewanie należy wyłączyć, można zostawić zapaloną lampkę. 
  4. Po wyrośnięciu, wierzch chleba zmoczyć wodą a piekarnik ustawić na 250 stopni, grzanie góra dół. Formę z chlebem włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni, grzanie góra dół. Piec około 55-60 minut, do suchego patyczka i brązowej skórki.
  5. Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.

Smacznego 🙂