DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy

Sylwia

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy

To chleb utworzony w sumie z Waszych próśb 😉 Dlaczego? Ponieważ za każdym razem, kiedy publikuje nowy przepis na pieczywo, otrzymuję dwa pytania – „czy łuski babki jajowatej są konieczne?” oraz „czym zastąpić mąkę owsianą?”. Tak więc, obecny chleb nie ma ani mąki owsianej ani łusek babki jajowatej. 

Mąkę gryczaną, którą wykorzystałam w tym przepisie, zrobiłam sama. Zmieliłam białą kaszę gryczaną a następnie przesiałam ją przez sitko. Jeśli zdecydujecie się na mąkę kupną, polecam z kaszy niepalonej, ponieważ z kaszy gryczanej brązowej może mieć gorzkawy posmak.

Zamiast łusek babki jajowatej dodałam zmielone siemię lniane, które według mnie sprawdziło się super. Chlebek jest zwarty, ładnie wyrośnięty i zachowuje świeżość przez kilka dni.  Nie jest tak wilgotny jak na przykład chleb owsiano ryżowy, ale spokojnie możecie go przechowywać nawet cztery dni. Można go również zamrozić.

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy piekłam już trzy razy. Za pierwszym razem dodałam ziarna słonecznika i czarnuszki. Słonecznik super, natomiast czarnuszka, pomimo iż dodana w małej ilości (1 łyżeczka)  jest mocno wyczuwalna, więc jeśli za nie przepadacie, radzę pominąć. Za drugim razem dodałam sporo ziaren sezamu, przez co chlebek miał lekko gorzkawy posmak, więc z nim również radze uważać. Za trzecim razem, tylko wierzch posypałam sporą ilością maku. I był to strzał w dziesiątkę, gdyż według mnie mak pasuje do tego chleba idealnie.

 

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy

Składniki na formę 20×10 cm

  • 170g mąki gryczanej
  • 100g mąki ryżowej
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 22g siemienia lnianego mielonego (u mnie kupne, odtłuszczone)
  • 360-370 g ciepłej wody (ok 40 stopni)
  • 6g suchych drożdży
  • 7g soli
  • opcjonalnie ziarna

 

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy – przygotowanie

  1. Formę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką (np ryżową).
  2. W misce umieścić wszystkie suche składniki, wymieszać. Włączyć mikser* ma minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Końcowa konsystencja surowego ciasta ma przypominać gęstszy budyń. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Do przykrycia polecam folię spożywczą. Po pierwsze ciasto się do niej mniej przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie.
  3. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
  4. Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i obsypać np słonecznikiem, sezamem lub innymi ziarnami. Nie wygniatamy po raz kolejny ciasta. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni, grzanie góra dół. Piec około 55-60 minut.
  5. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki  i studzić na kratce.

*mikser nie jest konieczny. Dwa razy ciasto przygotowywałam ręcznie, mieszałam dużą drewnianą łyżką.

Smacznego 🙂

 

 

 

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy

 

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy

 

 

 

Zobacz również

18 komentarzy

Ania 02/03/2021 - 01:33

Czy myślisz, że udałoby się zamienić mąkę ryżową na np. owsianą? Coś o niskim IG

Odpowiedz
Sylwia 02/03/2021 - 12:12

Witaj,
Mąka owsiana powinna być ok, ale z racji tego, że mocniej chłonie płyny należy albo zmniejszyć ilość siemienia lnianego (na np 15 gramów) albo dodać więcej wody. Przez mąkę owsianą chlebek może być bardziej wilgotny/mokry. Daj znać czy się udało i czy chlebek smakował. Powodzenia 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Pola 26/01/2021 - 11:29

Czy można zamienić siemię lniane na babkę jajowatą?

Odpowiedz
Sylwia 26/01/2021 - 13:25

Tak, można. Łusek babki należy dać ok 6-7 gramów.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Natalia 16/04/2021 - 13:09

Świetny przepis! Wszystko wyszło obłędnie-chlebek ok 😀

Odpowiedz
Sylwia 16/04/2021 - 14:57

Super 🙂 Cieszę się, że chlebek smakuje 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Agnieszka 29/05/2020 - 18:01

Chlebek pyszny tylko jakoś mi się mocno przypieka .

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 29/05/2020 - 18:06

Pewnie zależy od piekarnika, jedne grzeją mocniej drugie słabiej. Można też go upiec bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika do 250 stopni. Piec około godziny w 180 stopniach grzanie góra dół. Po tym czasie i sprawdzić za pomocą patyczka czy jest upieczony.

Odpowiedz
Kinga 21/04/2020 - 20:23

Ile dałabyś tutaj drożdży w kostce? (Nie mam akurat suchych, a bardzo chce upiec ten chleb 🙂).

Odpowiedz
Sylwia 21/04/2020 - 20:33

Dałabym około 20-25 gramów. Przy świeżych należy wcześniej zrobić zaczyn 🙂

Odpowiedz
Kinga 23/04/2020 - 10:25

Zrobiłam z niecałych 20g drożdży w kostce. Świetny wyszedł! Dzięki za ten przepis, bo ostatnio robiłam bardzo podobny, ale zamiast mąki ryżowej była kukurydziana i do tego aż 150g mąk więcej.. więc cieszę się z punktu ekonomicznego😉, ale przede wszystkim smakowego! Ten chlebek jest dużo fajniejszy. I po Twoich wpisach chętniej dodałam ziarna – wszystko na plus 🙂

Odpowiedz
Sylwia 23/04/2020 - 14:02

Cieszę się, że chlebek smakuje 🙂 Dziękuje za informacje odnośnie świeżych drożdży. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Milena 21/01/2023 - 10:27

Czy można mąkę gryczana zamienić na inną? No owsianą, z ciecierzycy?

Odpowiedz
Sylwia 21/01/2023 - 14:50

Z mąką z ciecierzycy jeszcze nie pracowałam, więc się nie wypowiem. Na mąkę owsianą można ale konsystencja chleba będzie całkiem inna. Mąka owsiana mocniej chłonie płyny, więc pewnie będzie trzeba dodać więcej wody.
Nie wiem czy nie lepiej będzie skorzystać z innego przepisu, np tego https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-owsiano-ryzowy/ tam nie ma mąki gryczanej. Zamiast 6 g łusek babki można dodać ok 18 g siemienia.

Milena 20/02/2020 - 07:19

Chlebek pyszny! 🙂

Odpowiedz
Sylwia 20/02/2020 - 11:31

Cieszę się, że chlebek smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Wiktoria 27/11/2019 - 11:19

polecam! robiłam, jest genialny!

Odpowiedz
Bożena 02/02/2022 - 08:15

Zrobiłam zakwas gryczano ryżowy ,oczywiście z Twojego przepisu:) ,ile dodać zamiast drożdży?

Odpowiedz

Skomentuj