Bezglutenowy chleb na maślance
Kolejny przepis na moim blogu na bezglutenowy chleb 🙂 Bezglutenowy chleb na maślance ma lekko kwaskowaty posmak. Mąka gryczana podobnie jak w innych chlebach, nie jest wyczuwalna. Natomiast w odróżnieniu od innych wypieków, chleb ten ma dosyć grubą i chrupiącą skórkę. Nie rośnie zbyt mocno, miałam wręcz wrażenie iż po włożeniu do piekarnika trochę opadł. Nie wpływa to jednak negatywnie na chleb, po prostu jest trochę niższy.
***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***
Bezglutenowy chleb na maślance
Składniki na formę 20×10 cm
- 250 g maślanki w temperaturze pokojowej
- 120 g wody w temperaturze pokojowej
- 320 mąki bezglutenowej np
- 100 g mąki owsianej bez glutenu
- 60 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 7 g suchych drożdży
- 5 g łusek babki jajowatej
- 7 g soli
- opcjonalnie ziarna, u mnie 30 g słonecznika
PRZYGOTOWANIE
- Maślankę połączyć z wodą.
- Wszystkie suche składniki umieścić w misce. Mikser włączyć na minimalne obroty i powoli wlewać maślankę z wodą. Ciasto mieszać 2-3 minuty.
- Formę posmarować masłem i obsypać mąką np ryżową. Można również wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć na nią wymieszane ciasto. Przykryć (polecam folię spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.
- Piekarnik ustawić na 240 stopni, grzanie góra dół. Na dole piekarnika umieścić miskę z wodą.
- Chleb piec przez 10 minut w 240 stopniach a następnie 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu wyciągnąć w blachy, owinąć w ściereczkę i odstawić na kratce do wystygnięcia. Przechowywać w lnianym lub foliowym woreczku – osobiście do chlebów bezglutenowych bardziej polecam te drugie, gdyż bezglutenowe pieczywo szybko robi się suche.
Smacznego 🙂
16 komentarzy
Dziekuję za przepisy. Troche zmodyfikowałam przed pieczeniem rozrabiam drożdże w oddzielnej miseczce z dwiema łyżkami mąki ( miałam jaglaną), łyżeczką cukru i ciepłą maślanka trochę. Odstawiam do wyrośniecia ta miseczke i potem dodaję do ciasta. Ciasto rośnie w oczach nawet nie czekałam pół godizny bo chciało uciekac z foremki. Prosze nie martwic sie o cukier bo to zjedzą drożdże. I ciasto lepiej rośnie, nie trzeba czekać godzinę.
Super, dziękuje za podpowiedź. Następnym razem upiekę ten chlebek tą metodą.
Pozdrawiam 🙂
Jaki jest na następny dzień. U mnie wszystkie chleby twarde jak skała i się kruszą
Nie pamiętam teraz dokładnie, gdyż ostatni raz piekłam go jakiś rok temu. Ale raczej twardy jak skała nie jest, i na pewno nie kruszy się tak, że kroić nie można 😉 Jest twardszy, to na pewno, ale nadal zjadliwy 🙂
Pozdrawiam
a czy można czymś zastąpić maślankę?
Można zastąpić np kefirem albo pominąć i dodać wodę.
Pozdrawiam
Najlepszy bezglutenowy chleb, choć przepisów przetestowałam dziesiątki!
Super 🙂 Cieszę się, że ten chlebek tak bardzo Wam smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂
Chlebek świetny, jedyny bezglutenowy akceptowany przez moją córkę. Wychodzi wilgotny i smaczny 😀
Cieszę się, że córce smakuje 🙂 Dziękuje i pozdrawiam 🙂
Czy musi być maślanka?Nie mogę nabialu.
Nie, nie musi być maślanka. Można dodać tylko wodę, albo np napój roślinny. Smak będzie inny, ale chlebek powinien bez problemu się udać 🙂
Cześć 🙂 Czy można zastąpić czymś łuski babki? Pozdrawiam
Hej. Możesz spróbować z mielonym siemieniem lnianym najlepiej odtłuszczonym. Tak zrobiłam w chlebie gryczano ryżowym, zamiast łusek babki jajowatej dodałam 22g zmielonego siemienia lnianego https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-gryczano-ryzowy/
Pozdrawiam
Chlebek super, przypomina mi żytni. Dziękuję za przepis.
Dziękuje za informacje. Super, że chlebek smakował 🙂 U nas od czasu upieczenia ten chlebek jest numerem 1.