DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy chleb na maślance

Sylwia

Bezglutenowy chleb na maślance 

Kolejny przepis na moim blogu na bezglutenowy chleb 🙂 Bezglutenowy chleb na maślance ma lekko kwaskowaty posmak. Mąka gryczana podobnie jak w innych chlebach, nie jest wyczuwalna. Natomiast w odróżnieniu od innych wypieków, chleb ten ma dosyć grubą i chrupiącą skórkę. Nie rośnie zbyt mocno, miałam wręcz wrażenie iż po włożeniu do piekarnika trochę opadł. Nie wpływa to jednak negatywnie na chleb, po prostu jest trochę niższy.

***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***

 

Bezglutenowy chleb na maślance 

Składniki na formę 20×10 cm

  • 250 g maślanki w temperaturze pokojowej
  • 120 g wody w temperaturze pokojowej
  • 320 mąki bezglutenowej np
    • 100 g mąki owsianej bez glutenu
    • 60 g mąki gryczanej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 7 g suchych drożdży
  • 5 g łusek babki jajowatej
  • 7 g soli
  • opcjonalnie ziarna, u mnie 30 g słonecznika

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Maślankę połączyć z wodą.
  2. Wszystkie suche składniki umieścić w misce. Mikser włączyć na minimalne obroty i powoli wlewać maślankę z wodą. Ciasto mieszać 2-3 minuty.
  3. Formę posmarować masłem i obsypać mąką np ryżową. Można również wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć na nią wymieszane ciasto. Przykryć (polecam folię spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.
  4. Piekarnik ustawić na 240 stopni, grzanie góra dół. Na dole piekarnika umieścić miskę z wodą.
  5. Chleb piec przez 10 minut w 240 stopniach a następnie 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Po upieczeniu wyciągnąć w blachy, owinąć w ściereczkę i odstawić na kratce do wystygnięcia. Przechowywać w lnianym lub foliowym woreczku – osobiście do chlebów bezglutenowych bardziej polecam te drugie, gdyż bezglutenowe pieczywo szybko robi się suche.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy chleb na maślance

Zobacz również

16 komentarzy

Ela 23/05/2021 - 05:31

Dziekuję za przepisy. Troche zmodyfikowałam przed pieczeniem rozrabiam drożdże w oddzielnej miseczce z dwiema łyżkami mąki ( miałam jaglaną), łyżeczką cukru i ciepłą maślanka trochę. Odstawiam do wyrośniecia ta miseczke i potem dodaję do ciasta. Ciasto rośnie w oczach nawet nie czekałam pół godizny bo chciało uciekac z foremki. Prosze nie martwic sie o cukier bo to zjedzą drożdże. I ciasto lepiej rośnie, nie trzeba czekać godzinę.

Odpowiedz
Sylwia 23/05/2021 - 12:11

Super, dziękuje za podpowiedź. Następnym razem upiekę ten chlebek tą metodą.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
sylwia 03/03/2021 - 10:54

Jaki jest na następny dzień. U mnie wszystkie chleby twarde jak skała i się kruszą

Odpowiedz
Sylwia 03/03/2021 - 11:01

Nie pamiętam teraz dokładnie, gdyż ostatni raz piekłam go jakiś rok temu. Ale raczej twardy jak skała nie jest, i na pewno nie kruszy się tak, że kroić nie można 😉 Jest twardszy, to na pewno, ale nadal zjadliwy 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
ewa 18/02/2021 - 23:07

a czy można czymś zastąpić maślankę?

Odpowiedz
Sylwia 19/02/2021 - 11:34

Można zastąpić np kefirem albo pominąć i dodać wodę.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Syl 01/10/2020 - 17:52

Najlepszy bezglutenowy chleb, choć przepisów przetestowałam dziesiątki!

Odpowiedz
Sylwia 02/10/2020 - 17:30

Super 🙂 Cieszę się, że ten chlebek tak bardzo Wam smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Dorota 18/09/2020 - 08:55

Chlebek świetny, jedyny bezglutenowy akceptowany przez moją córkę. Wychodzi wilgotny i smaczny 😀

Odpowiedz
Sylwia 22/09/2020 - 11:38

Cieszę się, że córce smakuje 🙂 Dziękuje i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Stenia 09/07/2020 - 14:19

Czy musi być maślanka?Nie mogę nabialu.

Odpowiedz
Sylwia 09/07/2020 - 14:25

Nie, nie musi być maślanka. Można dodać tylko wodę, albo np napój roślinny. Smak będzie inny, ale chlebek powinien bez problemu się udać 🙂

Odpowiedz
Olga 15/03/2020 - 09:39

Cześć 🙂 Czy można zastąpić czymś łuski babki? Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 15/03/2020 - 17:25

Hej. Możesz spróbować z mielonym siemieniem lnianym najlepiej odtłuszczonym. Tak zrobiłam w chlebie gryczano ryżowym, zamiast łusek babki jajowatej dodałam 22g zmielonego siemienia lnianego https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-gryczano-ryzowy/
Pozdrawiam

Odpowiedz
Justyna 24/08/2019 - 18:50

Chlebek super, przypomina mi żytni. Dziękuję za przepis.

Odpowiedz
Sylwia 26/08/2019 - 13:02

Dziękuje za informacje. Super, że chlebek smakował 🙂 U nas od czasu upieczenia ten chlebek jest numerem 1.

Odpowiedz

Skomentuj