- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy chleb na maślance

Bezglutenowy chleb na maślance 

Kolejny przepis na moim blogu na bezglutenowy chleb 🙂 Bezglutenowy chleb na maślance ma lekko kwaskowaty posmak. Mąka gryczana podobnie jak w innych chlebach, nie jest wyczuwalna. Natomiast w odróżnieniu od innych wypieków, chleb ten ma dosyć grubą i chrupiącą skórkę. Nie rośnie zbyt mocno, miałam wręcz wrażenie iż po włożeniu do piekarnika trochę opadł. Nie wpływa to jednak negatywnie na chleb, po prostu jest trochę niższy.

***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***

 

Bezglutenowy chleb na maślance 

Składniki na formę 20×10 cm

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Maślankę połączyć z wodą.
  2. Wszystkie suche składniki umieścić w misce. Mikser włączyć na minimalne obroty i powoli wlewać maślankę z wodą. Ciasto mieszać 2-3 minuty.
  3. Formę posmarować masłem i obsypać mąką np ryżową. Można również wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć na nią wymieszane ciasto. Przykryć (polecam folię spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.
  4. Piekarnik ustawić na 240 stopni, grzanie góra dół. Na dole piekarnika umieścić miskę z wodą.
  5. Chleb piec przez 10 minut w 240 stopniach a następnie 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Po upieczeniu wyciągnąć w blachy, owinąć w ściereczkę i odstawić na kratce do wystygnięcia. Przechowywać w lnianym lub foliowym woreczku – osobiście do chlebów bezglutenowych bardziej polecam te drugie, gdyż bezglutenowe pieczywo szybko robi się suche.

Smacznego 🙂