Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
PieczywoPieczywo na zakwasie

Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną

Sylwia 10/04/2020
Sylwia 10/04/2020

Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną i orzechami włoskimi

Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio jadłam. Połączenie lekko kwaśnej, suszonej żurawiny i orzechów włoskich to według mnie strzał w dziesiątkę. Chlebek jest przepyszny. Nie wiem jak długo można go przechowywać, gdyż świeży pokroiłam i od razu zamroziłam, a pozostałą część zjadłam w ciągu dwóch dni.

Jeśli macie duże owoce żurawiny, polecam je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Ja tego nie zrobiłam i podczas krojenia zdarzało się, że żurawina wypadała, pozostawiając sporą dziurę 😉

Piekłam ten chlebek na dwóch różnych zakwasach i dwoma różnymi metodami, dlatego poniżej znajdziecie dwa przepisy i dwa sposoby przygotowania – na zakwasie owsiano ryżowym z zaczynem oraz na zakwasie owsiano gryczanym bez zaczynu. Zarówno pierwszy jak i drugi chlebek był bardzo dobry.

 

Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną

NA ZAKWASIE OWSIANO RYŻOWYM METODA Z ZACZYNEM

Składniki na formę 20×10 cm

Zaczyn

  • 150 g zakwasu u mnie owsiano ryżowy
  • 50 g mąki owsianej bez glutenu
  • 50 g mąki ryżowej bez glutenu
  • 100 g lekko ciepłej wody

Ciasto

  • cały zaczyn
  • 60 g mąki owsianej bez glutenu
  • 70 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki gryczanej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 300 g lekko ciepłej wody
  • 7 g łusek babki jajowatej
  • 8 g soli
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 60 g pokrojonych orzechów włoskich

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli zakwas pochodzi z lodówki należy go wyciągnąć 2-3 godziny przed robieniem zaczynu. Do zakwasu dodać mąki, wodę i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć i odstawić na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Ja, zaczyn najczęściej nastawiam około godziny 18, żeby przez noc mógł popracować.
  2. Gotowy zaczyn wymieszać, przełożyć do miski i połączyć z pozostałymi składnikami – żurawinę i orzechy dodać na samym końcu, kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane. Gotowe  ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. U mnie chleb wyrastał 4 godziny. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu chleba nagrzewanie należy wyłączyć, można zostawić zapaloną lampkę.
  3. Po wyrośnięciu, wierzch chleba delikatnie (nie klepać, bo opadnie) zmoczyć wodą a następnie włożyć do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 180 stopni, grzanie góra dół i piec około 70 minut, do suchego patyczka i brązowej skórki. RADA 1 – Chleb można również upiec podobnie jak ten Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie – nagrzać piekarnik do 250 stopni, włożyć formę i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni grzanie góra dół. Czas pieczenia w tym przypadku to około 55-60 minut.  RADA 2 – mój piekarnik grzeje dosyć mocno, dlatego u Was czas pieczenia może być dłuższy.
  4. Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.

 

NA ZAKWASIE OWSIANO GRYCZANYM METODA BEZ ZACZYNU

 Składniki na formę 20×10 cm

  • 200 g aktywnego zakwasu owsiano gryczanego
  • 100 g mąki owsianej bez glutenu
  • 120 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 8 g łusek babki jajowatej
  • 340 g lekko ciepłej wody
  • 8 g soli
  • po 60 g pokruszonych orzechów włoskich i suszonej żurawiny (może być mniej)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki (oprócz orzechów i żurawiny) umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i pokruszone orzechy włoski. Delikatnie wymieszać.
  2. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 12-18 godzin do wyrośnięcia. Ja, ciasto mieszam wieczorem, żeby przez całą noc mogło pracować. Jeśli rano okazuje się, że mało urosło, formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 40-45 stopni na około 1-2 godziny.
  3. Wyrośnięty chlebek delikatnie (nie klepać, bo opadnie) zmoczyć wodą i upiec jedną z dwóch metod. METODA 1 – formę włożyć do zimnego piekarnika, ustawić na 180 stopni grzanie góra dół i piec około 70-75 minut. METODA 2 – piekarnik nagrzać do 250 stopni, włożyć formę i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, grzanie góra dół. Piec ok 55-60 minut. RADA – mój piekarnik grzeje dosyć mocno, dlatego u Was czas pieczenia może być dłuższy. Chlebek należy piec do suchego patyczka i brązowej skórki. Jeśli po wyciągnięciu chleba z formy, spód będzie niewystarczająco twardy, można go włożyć bez blaszki oraz papieru na 5 minut do piekarnika i podpiec.
  4. Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną i orzechami włoskimi

 

 

Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną i orzechami włoskimi

2020bez laktozychleb bez drożdżychleb na zakwasieorzechy włoskiepieczywozakwasżurawina
8 komentarzy 0
Poprzedni post
Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu
następny post
Ciasto kakaowe bez glutenu laktozy i jajek

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb

14/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

8 komentarzy

Jolanta 05/06/2023 - 19:21

Czy babke jajowatą można zastąpisz babką plesznik?

Odpowiedz
Sylwia 05/06/2023 - 19:33

Dzień dobry,
Nigdy nie używałam babki płesznik, nie mam pojęcia jak działa. Jeśli po dodaniu do wody pęcznieje, zagęszcza ją podobie jak babka jajowata, to tak, można dodać. Tylko to muszą być łuski/łupina, ewentualnie proszek, nie ziarna.

Odpowiedz
Marta 29/09/2020 - 16:07

Najlepszy chleb bezglutenowy jaki kiedykolwiek jadłam! Co więcej mój syn, który chlebów nie jada, właśnie spałaszował dwie kromki! Dziękuję 😀

Odpowiedz
Sylwia 29/09/2020 - 16:31

ooo super 🙂 Cieszę, się, że Wam również chlebek smakuje. Ja go kiedyś piekłam przez kilka tygodni nom stop, bo znikał w mig 🙂

Odpowiedz
Olga 28/04/2020 - 14:47

Witam, czy da się zrobić ten chleb w wersji z zakwasem ryzowo owsianym, ale bez mąki gryczanej? Mam problem ze smakiem tej mąki, ale poza tym chleb wychodzi bezbłędny 🙂

Odpowiedz
Sylwia 28/04/2020 - 15:20

Witam,
Tak, można upiec ten chlebek bez mąki gryczanej. Można ją zastąpić inną mąką, która nie występuje w przepisie np jaglaną, z komosy ryżowej, z ciecierzycy… – tylko, że każda z nich ma posmak, który nie każdemu odpowiada. Ja np nienawidzę mąki jaglanej, dlatego nie ma jej u mnie w przepisach 😉 Rozwiązanie numer dwa to takie, że 60g mąki gryczanej rozkładamy pomiędzy mąkę ryżową (30 g) oraz owsianą (30 g) i dodajemy ich odpowiednio więcej. Rozwiązanie trzecie – dodać 40 g mąki kukurydzianej (nie skrobi) i 20 g mąki owsianej. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam 🙂

Odpowiedz
Olga 03/05/2020 - 21:15

Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź, spróbowałam na razie wersji z mąką kukurydzianą i wyszedł świetnie 🙂 na pewno będę próbowała dalej 🙂

Odpowiedz
Sylwia 03/05/2020 - 21:44

Super 🙂 czekam w takim razie na informacje jak chlebek będzie smakował z innymi mąkami 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca