Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną i orzechami włoskimi
Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio jadłam. Połączenie lekko kwaśnej, suszonej żurawiny i orzechów włoskich to według mnie strzał w dziesiątkę. Chlebek jest przepyszny. Nie wiem jak długo można go przechowywać, gdyż świeży pokroiłam i od razu zamroziłam, a pozostałą część zjadłam w ciągu dwóch dni.
Jeśli macie duże owoce żurawiny, polecam je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Ja tego nie zrobiłam i podczas krojenia zdarzało się, że żurawina wypadała, pozostawiając sporą dziurę 😉
Piekłam ten chlebek na dwóch różnych zakwasach i dwoma różnymi metodami, dlatego poniżej znajdziecie dwa przepisy i dwa sposoby przygotowania – na zakwasie owsiano ryżowym z zaczynem oraz na zakwasie owsiano gryczanym bez zaczynu. Zarówno pierwszy jak i drugi chlebek był bardzo dobry.
Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną
NA ZAKWASIE OWSIANO RYŻOWYM METODA Z ZACZYNEM
Składniki na formę 20×10 cm
Zaczyn
- 150 g zakwasu u mnie owsiano ryżowy
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g mąki ryżowej bez glutenu
- 100 g lekko ciepłej wody
Ciasto
- cały zaczyn
- 60 g mąki owsianej bez glutenu
- 70 g mąki ryżowej
- 60 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 300 g lekko ciepłej wody
- 7 g łusek babki jajowatej
- 8 g soli
- 60 g suszonej żurawiny
- 60 g pokrojonych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
- Jeśli zakwas pochodzi z lodówki należy go wyciągnąć 2-3 godziny przed robieniem zaczynu. Do zakwasu dodać mąki, wodę i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć i odstawić na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Ja, zaczyn najczęściej nastawiam około godziny 18, żeby przez noc mógł popracować.
- Gotowy zaczyn wymieszać, przełożyć do miski i połączyć z pozostałymi składnikami – żurawinę i orzechy dodać na samym końcu, kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. U mnie chleb wyrastał 4 godziny. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu chleba nagrzewanie należy wyłączyć, można zostawić zapaloną lampkę.
- Po wyrośnięciu, wierzch chleba delikatnie (nie klepać, bo opadnie) zmoczyć wodą a następnie włożyć do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 180 stopni, grzanie góra dół i piec około 70 minut, do suchego patyczka i brązowej skórki. RADA 1 – Chleb można również upiec podobnie jak ten Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie – nagrzać piekarnik do 250 stopni, włożyć formę i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni grzanie góra dół. Czas pieczenia w tym przypadku to około 55-60 minut. RADA 2 – mój piekarnik grzeje dosyć mocno, dlatego u Was czas pieczenia może być dłuższy.
- Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.
NA ZAKWASIE OWSIANO GRYCZANYM METODA BEZ ZACZYNU
Składniki na formę 20×10 cm
- 200 g aktywnego zakwasu owsiano gryczanego
- 100 g mąki owsianej bez glutenu
- 120 g mąki ryżowej
- 50 g mąki/skrobi ziemniaczanej
- 8 g łusek babki jajowatej
- 340 g lekko ciepłej wody
- 8 g soli
- po 60 g pokruszonych orzechów włoskich i suszonej żurawiny (może być mniej)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki (oprócz orzechów i żurawiny) umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i pokruszone orzechy włoski. Delikatnie wymieszać.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 12-18 godzin do wyrośnięcia. Ja, ciasto mieszam wieczorem, żeby przez całą noc mogło pracować. Jeśli rano okazuje się, że mało urosło, formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 40-45 stopni na około 1-2 godziny.
- Wyrośnięty chlebek delikatnie (nie klepać, bo opadnie) zmoczyć wodą i upiec jedną z dwóch metod. METODA 1 – formę włożyć do zimnego piekarnika, ustawić na 180 stopni grzanie góra dół i piec około 70-75 minut. METODA 2 – piekarnik nagrzać do 250 stopni, włożyć formę i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, grzanie góra dół. Piec ok 55-60 minut. RADA – mój piekarnik grzeje dosyć mocno, dlatego u Was czas pieczenia może być dłuższy. Chlebek należy piec do suchego patyczka i brązowej skórki. Jeśli po wyciągnięciu chleba z formy, spód będzie niewystarczająco twardy, można go włożyć bez blaszki oraz papieru na 5 minut do piekarnika i podpiec.
- Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Czy babke jajowatą można zastąpisz babką plesznik?
Dzień dobry,
Nigdy nie używałam babki płesznik, nie mam pojęcia jak działa. Jeśli po dodaniu do wody pęcznieje, zagęszcza ją podobie jak babka jajowata, to tak, można dodać. Tylko to muszą być łuski/łupina, ewentualnie proszek, nie ziarna.
Najlepszy chleb bezglutenowy jaki kiedykolwiek jadłam! Co więcej mój syn, który chlebów nie jada, właśnie spałaszował dwie kromki! Dziękuję 😀
ooo super 🙂 Cieszę, się, że Wam również chlebek smakuje. Ja go kiedyś piekłam przez kilka tygodni nom stop, bo znikał w mig 🙂
Witam, czy da się zrobić ten chleb w wersji z zakwasem ryzowo owsianym, ale bez mąki gryczanej? Mam problem ze smakiem tej mąki, ale poza tym chleb wychodzi bezbłędny 🙂
Witam,
Tak, można upiec ten chlebek bez mąki gryczanej. Można ją zastąpić inną mąką, która nie występuje w przepisie np jaglaną, z komosy ryżowej, z ciecierzycy… – tylko, że każda z nich ma posmak, który nie każdemu odpowiada. Ja np nienawidzę mąki jaglanej, dlatego nie ma jej u mnie w przepisach 😉 Rozwiązanie numer dwa to takie, że 60g mąki gryczanej rozkładamy pomiędzy mąkę ryżową (30 g) oraz owsianą (30 g) i dodajemy ich odpowiednio więcej. Rozwiązanie trzecie – dodać 40 g mąki kukurydzianej (nie skrobi) i 20 g mąki owsianej. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam 🙂
Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź, spróbowałam na razie wersji z mąką kukurydzianą i wyszedł świetnie 🙂 na pewno będę próbowała dalej 🙂
Super 🙂 czekam w takim razie na informacje jak chlebek będzie smakował z innymi mąkami 🙂