Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie
W ostatnim czasie zrobiłam trzy zakwasy – owsiano gryczany, gryczano ryżowy i owsiano ryżowy. Jak je robiłam oraz moje rady odnośnie ich przygotowywania opisałam w osobnym poście – Zakwasy bez glutenu . Upiekłam z nich dwa chleby. Pierwszy, bezglutenowy chleb na zakwasie gryczano ryżowym, oraz drugi bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie, który jest przeróbką przepisu Bezglutenowy chleb na maślance. W porównaniu do chleba gryczano ryżowego, ten przygotowuje się trochę szybciej, jest bardziej pulchny i mniej kwaśny. W środku jest wilgotny a skórkę ma bardzo chrupiącą. Świeżość zachowuje przez kilka dni, aczkolwiek ja, polecam go zjeść do 3 dni. Jeśli wiecie, iż do tego czasu go nie zjecie, polecam zamrozić po całkowitym ostygnięciu.
Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie
Składniki na formę 20×10 cm
Zaczyn
- 3 pełne łyżki (ok 150g) zakwasu owsiano gryczanego
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 100 g lekko ciepłej wody
Ciasto
- cały zaczyn
- 60 g mąki ryżowej
- 40 g mąki owsianej bez glutenu
- 60 g mąki gryczanej
- 40 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 8 g łusek babki jajowatej
- 7 g soli
- 10 g oleju np rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 230 g lekko ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE
- Jeśli zakwas pochodzi z lodówki należy go wyciągnąć 2-3 godziny przed robieniem zaczynu. Do zakwasu dodać mąki, wodę i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć i odstawić na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Ja, zaczyn najczęściej nastawiam około godziny 18, żeby przez noc mógł popracować.
- Gotowy zaczyn mieszamy, przekładamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami.Na początku ciasto może być rzadkie, po 2-3 minutach mieszania powinno mieć konsystencje budyniu/gęstego jogurtu.
- Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. U mnie chleb wyrastał 3,5 godziny. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu formy nagrzewanie należy wyłączyć, można zostawić zapaloną lampkę.
- Po wyrośnięciu, wierzch chleba zmoczyć wodą a następnie włożyć do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 180 stopni, grzanie góra dół i piec około 70 minut, do suchego patyczka i brązowej skórki. RADA 1 – chleb gryczano ryżowy wkładałam do nagrzanego do 250 stopni piekarnika, piekłam go dzięki temu krócej, metoda dobrze się sprawdziła. RADA 2 – mój piekarnik grzeje dosyć mocno, dlatego u Was czas pieczenia może być dłuższy.
- Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Czy gotowe ciasto ma być rzadkie?
Tak. Tak jak jest napisane w przepisie „ Na początku ciasto może być rzadkie, po 2-3 minutach mieszania powinno mieć konsystencje budyniu/gęstego jogurtu”.
Łuska babki jajowatej gęstnieje z czasem, wiec na początku ciasto jest bardzo rzadkie, jak jogurt.
No faktycznie tak pisze. A ja zapisalam sobie ten przepis jakieś 2 tygodnie i czytałam sobie te zapisane fotki i nic nie pisało o konsystencji więc weszłam żeby zapytać. I wyszło na to że nie czytam ze zrozumieniem 😁 Dzięki za odpowiedź.
Możliwe, że wtedy nie było. Kilka dni temu zorientowałam się, że w niektórych przepisach nie ma informacji o konsystencji ciasta, więc dopisałam. Bo wiele osób się pytało. I ja się wcale nie dziwię, bo to nietypowe, że ciasto na chleb jest tak rzadkie. Ale takie ma być 🙂 jeśli będzie za gęste (czyli będzie miał dużo mąki) to chleb po upieczeniu szybko zrobi się suchy 🙂
Trzymam kciuki za udany wypiek 🙂
Hej, chleb wygląda super, piekłam już kilka razy ten z żurawiną i jest doskonały! Mam pytanie czy zamiast mąki z tapioki może być skrobia ziemniaczana?
Hej. Mega się cieszę, że chlebek z żurawiną smakuje. Co do tego chleba to tak, można dodać skrobie ziemniaczana zamiast tapioki.
Pozdrawiam