DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

Sylwia

Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

W ostatnim czasie zrobiłam trzy zakwasy – owsiano gryczany, gryczano ryżowy i owsiano ryżowy. Jak je robiłam oraz moje rady odnośnie ich przygotowywania opisałam w osobnym poście – Zakwasy bez glutenuUpiekłam z nich dwa chleby. Pierwszy, bezglutenowy chleb na zakwasie gryczano ryżowym, oraz drugi bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie, który jest przeróbką przepisu Bezglutenowy chleb na maślance. W porównaniu do chleba gryczano ryżowego, ten przygotowuje się trochę szybciej, jest bardziej pulchny i mniej kwaśny. W środku jest wilgotny a skórkę ma bardzo chrupiącą.  Świeżość zachowuje przez kilka dni, aczkolwiek ja, polecam go zjeść do 3 dni. Jeśli wiecie, iż do tego czasu go nie zjecie, polecam zamrozić po całkowitym ostygnięciu.

 

Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

Składniki na formę 20×10 cm

Zaczyn

Ciasto

  • cały zaczyn
  • 60 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki owsianej bez glutenu
  • 60 g mąki gryczanej
  • 40 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 8 g łusek babki jajowatej
  • 7 g soli
  • 10 g oleju np rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 230 g lekko ciepłej wody

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli zakwas pochodzi z lodówki należy go wyciągnąć 2-3 godziny przed robieniem zaczynu. Do zakwasu dodać mąki, wodę i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć i odstawić na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Ja, zaczyn najczęściej nastawiam około godziny 18, żeby przez noc mógł popracować.
  2. Gotowy zaczyn mieszamy, przekładamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami.Na początku ciasto może być rzadkie, po 2-3 minutach mieszania powinno mieć konsystencje budyniu/gęstego jogurtu.
  3. Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. U mnie chleb wyrastał 3,5 godziny. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu formy nagrzewanie należy wyłączyć, można zostawić zapaloną lampkę.
  4. Po wyrośnięciu, wierzch chleba zmoczyć wodą a następnie włożyć do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 180 stopni, grzanie góra dół i piec około 70 minut, do suchego patyczka i brązowej skórki. RADA 1 – chleb gryczano ryżowy wkładałam do nagrzanego do 250 stopni piekarnika, piekłam go dzięki temu krócej, metoda dobrze się sprawdziła. RADA 2 – mój piekarnik grzeje dosyć mocno, dlatego u Was czas pieczenia może być dłuższy.
  5. Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.

Smacznego 🙂

 

 

Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

Zobacz również

6 komentarzy

Joanna 12/02/2023 - 12:16

Czy gotowe ciasto ma być rzadkie?

Odpowiedz
Sylwia 12/02/2023 - 12:25

Tak. Tak jak jest napisane w przepisie „ Na początku ciasto może być rzadkie, po 2-3 minutach mieszania powinno mieć konsystencje budyniu/gęstego jogurtu”.
Łuska babki jajowatej gęstnieje z czasem, wiec na początku ciasto jest bardzo rzadkie, jak jogurt.

Odpowiedz
Joanna 12/02/2023 - 13:07

No faktycznie tak pisze. A ja zapisalam sobie ten przepis jakieś 2 tygodnie i czytałam sobie te zapisane fotki i nic nie pisało o konsystencji więc weszłam żeby zapytać. I wyszło na to że nie czytam ze zrozumieniem 😁 Dzięki za odpowiedź.

Odpowiedz
Sylwia 12/02/2023 - 13:15

Możliwe, że wtedy nie było. Kilka dni temu zorientowałam się, że w niektórych przepisach nie ma informacji o konsystencji ciasta, więc dopisałam. Bo wiele osób się pytało. I ja się wcale nie dziwię, bo to nietypowe, że ciasto na chleb jest tak rzadkie. Ale takie ma być 🙂 jeśli będzie za gęste (czyli będzie miał dużo mąki) to chleb po upieczeniu szybko zrobi się suchy 🙂
Trzymam kciuki za udany wypiek 🙂

Odpowiedz
Agata 31/10/2022 - 08:04

Hej, chleb wygląda super, piekłam już kilka razy ten z żurawiną i jest doskonały! Mam pytanie czy zamiast mąki z tapioki może być skrobia ziemniaczana?

Odpowiedz
Sylwia 31/10/2022 - 17:36

Hej. Mega się cieszę, że chlebek z żurawiną smakuje. Co do tego chleba to tak, można dodać skrobie ziemniaczana zamiast tapioki.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj