- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

Powody dla których mało u mnie w ostatnim czasie pieczywa bezglutenowego są dwa. W sumie to nie tylko pieczywa, ale ogólnie przepisów jest mniej. Po pierwsze od grudnia jestem na diecie o obniżonej zawartości węglowodanów, więc pieczywo jem tylko jeden raz dziennie, na kolację. Jeden chleb, jeśli się już pojawi, wystarcza mi na około dwa tygodnie. Po drugie i ważniejsze, źle się czuje po pieczywie na drożdżach, dlatego nie eksperymentuje z nowymi przepisami. O ile 2-3 małe drożdżowe ciasteczka jeden raz na dwa tygodnie mi nie szkodzą, o tyle codzienne jedzenie chleba już tak. Ale uwierzcie, po czterech miesiącach przerwy od pieczywa nabrałam na nie takiej ochoty, że postanowiłam poeksperymentować z zakwasami. Zrobiłam trzy – owsiano gryczany, gryczano ryżowy i owsiano ryżowy. Jak je robiłam oraz moje rady odnośnie ich przygotowywania opisałam w osobnym poście – Zakwasy bez glutenu .

Z zakwasów tych upiekłam do tej pory dwa chleby. Pierwszy, bezglutenowy chleb na zakwasie gryczano ryżowym, który jest odwzorowaniem przepisu Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy, z ta różnicą, iż zamiast drożdży ma zakwas.

Drugi, bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie, który jest przeróbką przepisu Bezglutenowy chleb na maślance. W porównaniu do chleba gryczano ryżowego, ten przygotowuje się trochę szybciej, jest bardziej pulchny i mniej kwaśny. W środku jest wilgotny a skórkę ma bardzo chrupiącą.  Świeżość zachowuje przez kilka dni, aczkolwiek ja, polecam go zjeść do 3 dni. Jeśli wiecie, iż do tego czasu go nie zjecie, polecam zamrozić po całkowitym ostygnięciu.

 

Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie – składniki i przygotowanie

Składniki na formę 20×10 cm

Zaczyn

Ciasto

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli zakwas pochodzi z lodówki należy go wyciągnąć 2-3 godziny przed robieniem zaczynu. Do zakwasu dodać mąki, wodę i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć i odstawić na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Ja, zaczyn najczęściej nastawiam około godziny 18, żeby przez noc mógł popracować.
  2. Gotowy zaczyn mieszamy, przekładamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. U mnie chleb wyrastał 3,5 godziny. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu formy nagrzewanie należy wyłączyć, można zostawić zapaloną lampkę.
  3. Po wyrośnięciu, wierzch chleba zmoczyć wodą a następnie włożyć do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 180 stopni, grzanie góra dół i piec około 70 minut, do suchego patyczka i brązowej skórki. RADA 1 – chleb gryczano ryżowy wkładałam do nagrzanego do 250 stopni piekarnika, piekłam go dzięki temu krócej, metoda dobrze się sprawdziła. RADA 2 – mój piekarnik grzeje dosyć mocno, dlatego u Was czas pieczenia może być dłuższy.
  4. Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.

Smacznego 🙂

 

 

 

Polub i zasubskrybuj: