- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy chleb tostowy

Bezglutenowy chleb tostowy. Hmm..a może bardziej odpowiednią nazwą byłaby bułka tostowa. Dlaczego? Ponieważ nie jest to typowy tost. W składzie ma drożdże, proszek do pieczenia i ocet dzięki czemu jest bardzo pulchny i miękki, jak tost.  Natomiast obecność jajek i masła  sprawia, że chlebek w smaku przypomina słodko słone ciasto drożdżowe. Czyli taki bezglutenowy odpowiednik amerykańskiego sandwich bread – klasycznego chleba kanapkowego.  Jeśli zrobicie, dajcie znać czy smakował Wam tak bardzo jak mnie i mojej rodzinie 🙂

Bezglutenowy chleb tostowy zrobiłam trochę inną metodą niż poprzednie chleby. Z suchych drożdży, cukru i wody zrobiłam zaczyn, który następnie wymieszałam z pozostałymi składnikami. Dzięki temu surowe ciasto bardzo szybko rosło a po upieczeniu chlebek był bardzo pulchny. Krojenie chleba polecam zacząć dopiero po całkowitym wystudzeniu. Pomimo swojej nazwy chleb najbardziej smakował mi bez opiekania, aczkolwiek to już jest kwestia gustu. Najlepszy jest oczywiście dnia pierwszego, ale przechowywany w foliowym woreczku następnego dnia również jest smaczny, z tym że bardziej kruchy.

Inne chleby jakie znajdziecie na blogu:

 

Składniki na formę 20×10 cm

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier. Wymieszać a następnie odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien zacząć bąbelkować.
  2. W misce wymieszać pozostałe suche składniki – mąki, proszek do pieczenia, sól, babkę.
  3. Jajka utrzeć z masłem i łyżeczką octu. Następnie dodać do nich składniki suche i wlać wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszać przez około 5 minut. Po tym czasie odstawić na 15-20 minut aby ciasto zgęstniało. UWAGA – zaraz po wymieszaniu ciasto będzie bardzo rzadkie, z czasem dzięki łuskom babki jajowatej zacznie gęstnieć, ostateczna konsystencja powinna przypominać jogurt.
  4. Na koniec zagęszczone ciasto wymieszać ponownie i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( lub dokładnie wysmarowaną masłem i obsypaną mąką np ryżową). Przykryć (polecam folię spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia, u mnie było to 30 minut. 
  5. Piec w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Upieczony chleb wyciągnąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego 🙂