- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy chleb z garnka

Bezglutenowy chleb z garnka

O chlebie z gara marzyłam już od dawna. Wiele dobrego słyszałam o tej metodzie pieczenia pieczywa, dlatego sama chciałam ją przetestować. Przeszkodą był zepsuty piekarnik oraz brak odpowiedniego naczynia. Kiedy tylko piekarnik został naprawiony a garnek żeliwny był w domu, od razu przystąpiłam na eksperymentów. Poniższy przepis jest według mnie najlepszy z testowanych. Bezglutenowy chleb z garnka  jest pulchny, ładnie rośnie, a w smaku dosyć neutralny. Skórka na początku jest chrupiąca, w miarę jak pieczywo stygnie robi się coraz bardziej miękka. Finalnie jest dosyć miękka, łatwa do krojenia, czym się bardzo różni od chlebów wypiekanych standardową metodą – tam skórka przeważnie jest twardsza.

Jeśli chodzi o świeżość i przechowywanie, to według mnie bezglutenowy chleb z garnka najlepszy jest do 3 dni. Nie polecam przechowywać go w szczelnie zamkniętym worku foliowym, gdyż szybko może spleśnieć – u mnie niestety tak się stało. Można go mrozić – u mnie najlepiej sprawdza się pokrojenie chleba w kromki zaraz po ostygnięciu, zamrożeniu i odgrzewaniu w tosterze.

Konsystencja ciasta. W pieczywie bezglutenowym jest tak, że im ciasto lżejsze, rzadsze, tym lepiej. Ciasto takie lepiej rośnie, jest bardziej puszyste, po upieczeniu dłużej zachowuje świeżość. Gęste, ciężkie ciasto natomiast rośnie słabiej a chleb po upieczeniu należy do takich „ciężkich”, z małą ilością powietrza w środku. Dlatego też, tak ważne jest odpowiednie dobranie gramatury łusek babki jajowatej i wody. Według mnie chleb z podanych poniżej składników jest najlepszy. Zwiększenie łusek spowoduje, że chleb będzie cięży i mniej puszysty. Zwiększenie natomiast i łusek i wody spowoduje, że chleb będzie wręcz za mocno wilgotny, taki klejący podczas krojenia.

Garnek

Swój chleb upiekłam w garnku żeliwnym Hierro Florina o średnicy 24 cm. Jest on wielofunkcyjny, gdyż nadaje się nie tylko do pieczenia ale również gotowania czy duszenia. Można go używać na każdego rodzaju kuchence oraz płycie indykcyjnej. Garnek żeliwny emaliowany jest bardzo prosty w utrzymaniu czystości, jeśli coś Wam się przypiecze, należy garnek namoczyć a następnie normalnie umyć. Można go również myć w zmywarce. Bardzo polecam Wam pieczenie w garnku żeliwnym. Dzięki tej metodzie chlebki mają dobrze wypieczoną, chrupiącą skórkę oraz są wilgotne wnętrze.

 

Bezglutenowy chleb z garnka

Składniki na chleb o średnicy 22-24 cm

 

Bezglutenowy chleb z garnka – przygotowanie

 

Ciasto przed wyrośnięciem

 

Ciasto po wyrośnięciu

 

 

 

 

W trakcie ugniatania.

 

Ciasto złożone 3-4 razy.

 

 

Ciasto układamy łączeniami do góry.

 

 

Wyrośnięty chlebek.

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

*Wpis powstał w ramach współpracy z markę Florina.