Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
PieczywoPieczywo na zakwasie

Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie

Sylwia 15/07/2020
Sylwia 15/07/2020

Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie

Jeden z bardziej wilgotnych chlebów jaki ostatnio piekłam. U mnie z dodatkiem ziaren słonecznika, ale możecie albo je pominąć albo dodać inne. Ze względu na maślankę i zakwas chlebek jest bardziej kwaśny niż chleby jakie piekłam w ostatnim czasie, np ten Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną. Jeśli nie macie zakwasy to nic straconego, gdyż na blogu jest przepis na podobny chleb na maślance ale na drożdżach – Bezglutenowy chleb na maślance.

Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie

Składniki na formę 20×10 cm

Zaczyn

  • 150 g zakwasu owsiano ryżowego lub innego
  • 50 g mąki owsianej bez glutenu
  • 50 g mąki ryżowej
  • 100 g letniej wody

Ciasto

  • 240 g mąki bezglutenowej* np
    • 50 g mąki owsianej bez glutenu
    • 60 g mąki ryżowej
    • 70 g mąki gryczanej
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 8 g łusek babki jajowatej
  • 8 g soli
  • 200 g maślanki w temperaturze pokojowej
  • 100 g letniej wody
  • 50 g ziaren słonecznika

*nie musicie używać tych samych mąk, możecie dodać inne, pamiętajcie tylko aby wśród nich była skrobia – ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka.

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli zakwas pochodzi z lodówki należy go wyciągnąć 2-3 godziny przed robieniem zaczynu. Do zakwasu dodajemy mąki, wodę i dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Ja, zaczyn najczęściej nastawiam około godziny 18-20, żeby przez noc mógł popracować.
  2. Gotowy zaczyn mieszamy, przekładamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Gotowe  ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. U mnie chleb wyrastał 3 godziny. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu chleba nagrzewanie wyłączyłam, zostawiłam tylko włączoną lampkę. Nie przejmujcie się, że początkowo ciasto będzie rzadkie, takie ma być. Zgęstnieje po czasie, ponieważ łuski babki jajowatej pęcznieją po kilkunastu minutach. 
  3. Po wyrośnięciu, wierzch chleba delikatnie (nie klepać, bo opadnie) moczymy wodą, obsypujemy ziarnami słonecznika, a następnie wkładamy do zimnego piekarnika. Oprócz formy z chlebem do piekarnika wstawiamy również naczynie żaroodporne z wodą. Można je ustawić na dnie piekarnika, pod chlebem lub na tym samym poziomie co ciasto. Ustawiamy temperaturę 180 stopni, grzanie góra dół i pieczemy około 70 minut – do suchego patyczka i brązowej skórki. U mnie 60 minut chleb piekł się w formie a następnie 10 minut bez formy i papieru.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy, zrywamy papier (pomijamy te dwie czynności jeśli zrobiliście już to wcześniej), zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie

 

2020bez drożdżybez glutenubez jajekmaślankapieczywo
4 komentarze 0
Poprzedni post
Tarta mocno borówkowa bez glutenu
następny post
Wuzetka bez glutenu

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb

14/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

4 komentarze

Bożena 02/02/2022 - 08:27

Witam ponownie,jeżeli mam zakwas świeżo zrobiony, wczoraj 7 dzień, wieczorem dokarmiłam,czy mieszam go za mąkami i wodą i odstawiam na 12godz? ,czy używam aktywnego ?

Odpowiedz
Sylwia 02/02/2022 - 08:31

Witaj,
Używasz aktywnego, nie musisz robić zaczynu i odstawiać na 12 godzin.
Przy młodym zakwasie ja bym dała 100-150 gramów. Chlebek może dłużej wyrastać, ze względu na młody wiek zakwasu.
Przy starszych zakwasach (pół roku, rok j dłużej) wystarczą 2-3 łyżki 🙂

Pozdrawiam

Odpowiedz
BOŻENA 02/02/2022 - 09:22

Dziękuję bardzo 🙂

Odpowiedz
Blendman 16/07/2020 - 00:13

Wygląda wspaniale <3

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca