DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie

Sylwia

Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie

Jeden z bardziej wilgotnych chlebów jaki ostatnio piekłam. U mnie z dodatkiem ziaren słonecznika, ale możecie albo je pominąć albo dodać inne. Ze względu na maślankę i zakwas chlebek jest bardziej kwaśny niż chleby jakie piekłam w ostatnim czasie, np ten Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną. Jeśli nie macie zakwasy to nic straconego, gdyż na blogu jest przepis na podobny chleb na maślance ale na drożdżach – Bezglutenowy chleb na maślance.

Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie

Składniki na formę 20×10 cm

Zaczyn

Ciasto

  • 240 g mąki bezglutenowej* np
    • 50 g mąki owsianej bez glutenu
    • 60 g mąki ryżowej
    • 70 g mąki gryczanej
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 8 g łusek babki jajowatej
  • 8 g soli
  • 200 g maślanki w temperaturze pokojowej
  • 100 g letniej wody
  • 50 g ziaren słonecznika

*nie musicie używać tych samych mąk, możecie dodać inne, pamiętajcie tylko aby wśród nich była skrobia – ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka.

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli zakwas pochodzi z lodówki należy go wyciągnąć 2-3 godziny przed robieniem zaczynu. Do zakwasu dodajemy mąki, wodę i dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Ja, zaczyn najczęściej nastawiam około godziny 18-20, żeby przez noc mógł popracować.
  2. Gotowy zaczyn mieszamy, przekładamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Gotowe  ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. U mnie chleb wyrastał 3 godziny. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu chleba nagrzewanie wyłączyłam, zostawiłam tylko włączoną lampkę.
  3. Po wyrośnięciu, wierzch chleba delikatnie (nie klepać, bo opadnie) moczymy wodą, obsypujemy ziarnami słonecznika, a następnie wkładamy do zimnego piekarnika. Oprócz formy z chlebem do piekarnika wstawiamy również naczynie żaroodporne z wodą. Można je ustawić na dnie piekarnika, pod chlebem lub na tym samym poziomie co ciasto. Ustawiamy temperaturę 180 stopni, grzanie góra dół i pieczemy około 70 minut – do suchego patyczka i brązowej skórki. U mnie 60 minut chleb piekł się w formie a następnie 10 minut bez formy i papieru.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy, zrywamy papier (pomijamy te dwie czynności jeśli zrobiliście już to wcześniej), zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam kroić chleba gorącego.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie

 

Zobacz również

4 komentarze

Bożena 02/02/2022 - 08:27

Witam ponownie,jeżeli mam zakwas świeżo zrobiony, wczoraj 7 dzień, wieczorem dokarmiłam,czy mieszam go za mąkami i wodą i odstawiam na 12godz? ,czy używam aktywnego ?

Odpowiedz
Sylwia 02/02/2022 - 08:31

Witaj,
Używasz aktywnego, nie musisz robić zaczynu i odstawiać na 12 godzin.
Przy młodym zakwasie ja bym dała 100-150 gramów. Chlebek może dłużej wyrastać, ze względu na młody wiek zakwasu.
Przy starszych zakwasach (pół roku, rok j dłużej) wystarczą 2-3 łyżki 🙂

Pozdrawiam

Odpowiedz
BOŻENA 02/02/2022 - 09:22

Dziękuję bardzo 🙂

Odpowiedz
Blendman 16/07/2020 - 00:13

Wygląda wspaniale <3

Odpowiedz

Skomentuj