Bezglutenowy chleb z maślanką
Jeden z lepszych chlebów jakie upiekłam w przeciągu ostatniego roku. Bezglutenowy chleb z maślanką jest neutralny w smaku, a dzięki maślance wilgotny nawet następnego dnia. Elastyczny i puszysty. Nie kruszy się, nie pęka podczas krojenia Jest wilgotny ale nie gumowy. Podczas krojenia chleb nie powinien zostawać na nożu.
Gar. Chleb upiekłam w garze żeliwnym o średnicy 20 cm. Na wysokość ciasto zajęło prawie cały garnek. Chleb finalnie miał 9 cm wysokości.
W nawiasach podałam producentów mąk, z których wykonałam ten chleb.
Bezglutenowy chleb z maślanką – składniki i przygotowanie
Składniki na chleb o średnicy 20 cm
- 100 g mąki ryżowej (pełnoziarnista z Dm)
- 100 g mąki z sorgo (ProBio)
- 170 g tapioki skrobi (Moncana)
- 170 g maki jaglanej (Moncana)
- 27 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
- 120 g maślanki w temperaturze pokojowej
- 500 g letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 12 g soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE
- Do 100 g wody dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut.
- W misie miksera mieszamy pozostałe suche składniki: mąki, sól, mielona łuska. Następnie dodajemy do nich maślankę oraz wodę – czystą 400 g i tę z drożdżami. Mieszamy kilka minut. Ja, najpierw mieszałam zwykłym mieszakiem a po 2 minutach zmieniłam na hak. Ciasto po wymieszaniu powinno być miękkie i zwarte.
- Mój chleb wyrastał na papierze do pieczenia, który pózniej przełożyłam wraz z ciastem do gara. Durszlak wielkością przypominający gar, w którym będzie pieczony chleb, wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulkę i układamy na środku papieru (w durszlaku). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.**
- W tym czasie zaczynamy nagrzewać gar. Piekarnik ustawiamy na 230 stopni grzanie góra-dół i wkładamy do niego garnek. U mnie gar nagrzewał się ok 20 minut od momentu osiągnięcia 230 stopni.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do garnka (u mnie wraz z papierem), nacinamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy w 230 stopniach grzanie góra dół przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok 25-30 minut.
- Studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie wystudzony.
Smacznego 🙂
**Ciasto nie musi wyrastać na papierze. Może to być koszyk do pieczywa posypany porządną porcją mąki. Może to być sitko wyłożone ściereczką, którą wcześniej również należy obsypać mąką. Ja, tym razem dałam papier do dużego sitka/durszlaka, ponieważ tak mi się łatwiej przenosi ciasto do gara – wkładam wraz z papierem.