Bezglutenowy chleb z ziemniakami i pomidorami – kolejny chlebek do zrobienia którego nie potrzeba żadnych zagęszczaczy. Tym razem jednak ziemniaków dodałam zdecydowanie mniej niż w bezglutenowy chleb z ziemniakami, dzięki czemu chlebek jest bardziej pulchny. Żeby trochę urozmaicić smak dodałam również suszone pomidory w zalewie. Jak dla mnie smak super, ale w porównaniu z poprzednimi moimi chlebkami w tym mąka gryczana jest bardziej wyczuwalna.
Bezglutenowy chleb z ziemniakami i pomidorami można przechowywać przez kilka dni, można go też mrozić.
Jeśli nie możecie spożywać drożdży, nie martwcie się gdyż na blogu jest przepis na Bezglutenowe bułki z ziemniakami bez drożdży
***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***
Składniki na formę 20×10 cm
- 100 g ugotowanych ziemniaków (puree)
- 340 g mąki bez glutenu np
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 100 g mąki gryczanej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1 opakowanie (7g) suchych drożdży
- 50 g pomidorów w zalewie pokrojonych w kostkę
- 300 g wody
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misce. Mikser włączyć na minimalne obroty i powoli wlewać wodą. Ciasto mieszać 2-3 minuty.
- Formę posmarować masłem i obsypać mąką np ryżową. Można również wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć na nią wymieszane ciasto. Przykryć (polecam folię spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Ponieważ ciasto ma w sobie ziemniaki nie rośnie zbyt dużo.
- Piekarnik ustawić na 240 stopni, grzanie góra dół.
- Chleb piec przez 10 minut w 240 stopniach a następnie 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu wyciągnąć w blachy, owinąć w ściereczkę i odstawić na kratce do wystygnięcia. Przechowywać w lnianym lub foliowym woreczku – osobiście do chlebów bezglutenowych bardziej polecam te drugie, gdyż bezglutenowe pieczywo szybko robi się suche.
Smacznego 🙂