• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Pieczywo, Pieczywo na drożdżach  /  28/07/2019

Bezglutenowy chleb z ziemniakami

by Sylwia
Bezglutenowy chleb z ziemniakami

Był chleb biały, chleb ze słonecznikiem, chleb owsiano ryżowy, czas więc na bezglutenowy chleb z ziemniakami. To moje pierwsze ale mam nadzieję, że nie ostatnie pieczywo z tym dodatkiem. Już dawno słyszałam iż ziemniaki pozytywnie wpływają na wilgotność i utrzymanie świeżości w wypiekach. I rzeczywiście tak jest. Chlebek jest mocno wilgotny, długo utrzymuje świeżość, nie kruszy się. Następnego dnia smakuje i wygląda praktycznie tak samo jak w dniu pieczenia. Jeśli chcecie przechowywać go dłużej niż 24 godziny, polecam włożyć go do lodówki.

Były plusy i zalety, czas na minusy. Bezglutenowy chleb z ziemniakami jest chlebem niskim, ciężkim i dosyć zbitym (nie mylić z zakalcem). Dzieje się tak, ponieważ w jego składzie jest praktycznie tyle samo ziemniaków co mąki. Mi osobiście to nie przeszkadza, ponieważ lubię takie wypieki, ale jeśli preferujecie chleby puszyste i mniej wilgotne polecam bardziej np chleb ze słonecznikiem lub owsiano ryżowy.

 

 

Składniki na blachę 20×10 cm

  • 180 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 – 1 łyżeczka soli
  • 220 g wody w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka masła – może być roślinne

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotowe odcedzić i ugnieść na puree z łyżeczką masła. Odstawić do wystygnięcia.
  2. W misce umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Następnie gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i obsypanej mąką (polecam ryżową) i odstawić do wyrośnięcia – u mnie było to 40 minut, ale chleb piekłam w gorący dzień. Kiedy jest chłodno czas ten może wydłużyć się nawet do 2 godzin.
  3. Przed włożeniem do piekarnika, lekko i delikatnie wierzch zwilżyć wodą. Piec 40 minut w temperaturze 220 stopni, grzanie góra dół. Ponieważ chlebek lubi się przypiekać 10 minut przed końcem można delikatnie przykryć go folią i zostawić tylko grzanie dolne.
  4. Wyciągnąć z formy, zawinąć w szmatkę i odstawić na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

 

 

Bezglutenowy chleb z ziemniakami

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez jajek
  • bez laktozy
  • chleb
  • mąka gryczana
  • mąka ryżowa
  • pieczywo
  • śniadanie
  • ziemniaki

Nawigacja wpisu

Kruche ciasteczka bez glutenu
Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram