- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy chleb z ziemniakami

Bezglutenowy chleb z ziemniakami

Był chleb biały, chleb ze słonecznikiem, chleb owsiano ryżowy, czas więc na bezglutenowy chleb z ziemniakami. To moje pierwsze ale mam nadzieję, że nie ostatnie pieczywo z tym dodatkiem. Już dawno słyszałam iż ziemniaki pozytywnie wpływają na wilgotność i utrzymanie świeżości w wypiekach. I rzeczywiście tak jest. Chlebek jest mocno wilgotny, długo utrzymuje świeżość, nie kruszy się. Następnego dnia smakuje i wygląda praktycznie tak samo jak w dniu pieczenia. Jeśli chcecie przechowywać go dłużej niż 24 godziny, polecam włożyć go do lodówki.

Były plusy i zalety, czas na minusy. Bezglutenowy chleb z ziemniakami jest chlebem niskim, ciężkim i dosyć zbitym (nie mylić z zakalcem). Dzieje się tak, ponieważ w jego składzie jest praktycznie tyle samo ziemniaków co mąki. Mi osobiście to nie przeszkadza, ponieważ lubię takie wypieki, ale jeśli preferujecie chleby puszyste i mniej wilgotne polecam bardziej np chleb ze słonecznikiem lub owsiano ryżowy.

 

Bezglutenowy chleb z ziemniakami

Składniki na blachę 20×10 cm

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotowe odcedzić i ugnieść na puree z łyżeczką masła. Odstawić do wystygnięcia.
  2. W misce umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Następnie gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i obsypanej mąką (polecam ryżową) i odstawić do wyrośnięcia – u mnie było to 40 minut, ale chleb piekłam w gorący dzień. Kiedy jest chłodno czas ten może wydłużyć się nawet do 2 godzin.
  3. Przed włożeniem do piekarnika, lekko i delikatnie wierzch zwilżyć wodą. Piec 40 minut w temperaturze 220 stopni, grzanie góra dół. Ponieważ chlebek lubi się przypiekać 10 minut przed końcem można delikatnie przykryć go folią i zostawić tylko grzanie dolne.
  4. Wyciągnąć z formy, zawinąć w szmatkę i odstawić na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego 🙂