- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem

Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem

To jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio jadłam. Do jego wykonania użyłam czterech podstawowych (według mnie) mąk bezglutenowych. Ciasto zagęściłam babką jajowatą, którą niedawno odkryłam.  Z ilością babki jednak trzeba uważać, ponieważ bardzo mocno zagęszcza ciasto. Jeśli dodacie jej za dużo, chleb może być zbyt gumowaty. Pomijać jej również nie radzę, ponieważ to dzięki niej bezglutenowy chleb ze słonecznikiem  nie robi się szybko suchy i można go przechowywać przez 2-3 dni.

 

Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem

Składniki na formę 20×10

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę na chleb wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i obsypać mąką.
  2. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Włączyć mikser ma minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Na koniec dodać olej i mieszać jeszcze 5 minut. Powstałe ciasto ma mieć gęstość budyniu/greckiego jogurtu. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Do przykrycia polecam folię spożywczą. Po pierwsze ciasto się do niej nie przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie.
  3. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
  4. Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i obsypać słonecznikiem. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni. Piec ok 50-60 minut.
  5. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, zawinąć w ściereczkę i studzić na kratce. Zimny przechowywać najlepiej w woreczku.