Bezglutenowy piernik bez nabiału i jajek
Bardzo proste i szybkie (jeśli macie puree z dyni) ciasto dyniowe. Wilgotne, puszyste, lekko słodkie. Dzięki dyni piernik w konsystencji przypomina ciasto jogurtowe. U mnie bez polewy, ale jeśli chcecie możecie po przełożeniu oblać wierzch polewą czekoladową.
Świeżość. U mnie wytrzymało trzy dni i do końca było zjadliwe bez popijania 😉
Moje puree z dyni hokkaido miało tym razem konsystencję śmietany. Przy gęstszym możecie dodać trochę więcej mleka/napoju roślinnego, np 20 g. Z gęstszego puree ciasto również Wam wyjdzie ale będzie mniej puszyste. Przy rzadszym puree natomiast, należy dodać albo więcej mąki, albo dyni dać mniej.
Bezglutenowy piernik bez nabiału i jajek
Składniki na blachę 20×10 cm
- 180 g puree z pieczonej dyni hokkaido (konsystencja śmietany)
- 80 g oleju np słonecznikowego
- 70 g cukru (można więcej)
- 140 g mleka lub napoju roślinnego
- 1 budyń czekoladowy bez cukru
- 100 g mąki ryżowej
- 15 g gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
- 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie orzechy, rodzynki…
Dodatkowo
- kilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce umieszczamy puree z dyni, olej oraz mleko/napój i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy suche składniki oraz ocet i ponownie mieszamy, tylko do uzyskania jednolitej masy. Końcowa konsystencja ciasta ma przypominać gęstszy jogurt – ma być lejąca ale nie rzadka jak np olej.
- Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy ok 50 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 170 st grzanie góra dół.
- Upieczone ciasto odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
- Zimne ciasto przecinamy na pół i przekładamy powidłami. U mnie były to 4-5 pełnych łyżek gęstych powideł.
- Przełożone ciasto odstawiamy najlepiej na kilka godzin. Można je oblać polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub zostawić bez niczego.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
pyszne ciacho 😀
Przepyszne ciacho, łatwe w przygotowaniu. Mięciutkie po upieczeniu, smaczne nawet bez przełożenia powidłami. Dziękuję za przepis 🙂
Dziękuje za komentarz 🙂 Ogromnie się cieszę, że ciasto smakuje 🙂
Czy z tego przepisu, bez dodawania kakao i przypraw i zamiast czekoladowego waniliowy budyń, wyjdzie zwykłe ciasto dyniowe? Szukam przepisu na dyniowe bezglutenowe i bez jajek.
Co prawda odpowiedziałam na messenger ale jestem ciekawa czy po zmianach ciasto się udało?
Witam, czy ocet jest wymagany w tym przepisie?
Witam,
Ocet w połączeniu z proszkiem do pieczenia lub sodą bąbelkuje co dodaje puszystości do ciast bg. Podobnie działa np sok z cytryny, dlatego można użyć zamiennika. Można też całkowicie go pominąć,ale ciasto może być ciut mniej puszyste.
pozdrawiam