- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy piernik bez nabiału i jajek

Bezglutenowy piernik bez nabiału i jajek

Bardzo proste i szybkie (jeśli macie puree z dyni) ciasto dyniowe. Wilgotne, puszyste, lekko słodkie.  Dzięki dyni piernik  w konsystencji przypomina ciasto jogurtowe. U mnie bez polewy, ale jeśli chcecie możecie po przełożeniu oblać wierzch polewą czekoladową.

Świeżość. U mnie wytrzymało trzy dni i do końca było zjadliwe bez popijania 😉

Moje puree z dyni hokkaido miało tym razem konsystencję śmietany. Przy gęstszym możecie dodać trochę więcej mleka/napoju roślinnego, np 20 g. Z gęstszego puree ciasto również Wam wyjdzie ale będzie mniej puszyste. Przy rzadszym puree natomiast, należy dodać albo więcej mąki, albo dyni dać mniej.

 

Bezglutenowy piernik bez nabiału i jajek

Składniki na blachę 20×10 cm

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce umieszczamy puree z dyni, olej oraz mleko/napój i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy suche składniki oraz ocet i ponownie mieszamy, tylko do uzyskania jednolitej masy. Końcowa konsystencja ciasta ma przypominać gęstszy jogurt – ma być lejąca ale nie rzadka jak np olej.
  3. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika.
  4. Pieczemy ok 50 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 170 st grzanie góra dół.
  5. Upieczone ciasto odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
  6. Zimne ciasto przecinamy na pół i przekładamy powidłami. U mnie były to 4-5 pełnych łyżek gęstych powideł.
  7. Przełożone ciasto odstawiamy najlepiej na kilka godzin.  Można je oblać polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub zostawić bez niczego.

Smacznego 🙂