Bezglutenowy piernik z masą i orzechami
To połączenie piernika z powidłami z masą na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Wierzch ciasta udekorowany jest orzechami włoskimi i polewą czekoladową. Całość tworzy przepyszne ciasto, które w ciągu ostatnich dwóch tygodni stało się hitem u mnie w domu. Piekłam je już trzy razy, gdyż eksperymentowałam trochę ze składnikami na piernik. Ostatecznie wybrałam takie proporcje, które według mnie są najlepsze i najsmaczniejsze. Bezglutenowy piernik z masą i orzechami najlepiej upiec tuż przed świętami, gdyż może być przechowywany tylko przez kilka dni, 4 a maksymalnie 5 dni w lodówce.
Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach 18 na 18 centymetrów, ale większe np 20×20 lub 21×21 cm też będą dobre – ciasto będzie troszeczkę niższe.
Bezglutenowy biszkopt piernikowy z masą mascarpone– to ciasto podobne do tego z tym, że podstawą jest lżejszy biszkopt piernikowy.
Bezglutenowy piernik z masą i orzechami
Składniki na blachę 18×18 cm
CIASTO
- 1 duże jajko
- 30g miodu (u mnie rzepakowy)
- 45 g masła
- 40 g cukru
- 50 g mleka w temperaturze pokojowej
- 70 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 40 g powideł śliwkowych
- 6 g gorzkiego kakao
- 100g mąki bezglutenowej np
- 40 g maki ryżowej
- 10 g mąki owsianej
- 15 g mąki kukurydzianej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 15 g mąki gryczanej
- 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3/4 łyżeczki sody
KREM
- 5 g żelatyny
- 50 g mleka
- 20-30 g cukru pudru
- 100 g mascarpone
- 200 g kremówki ( u mnie 32%)
- 80 g powideł śliwkowych
NASĄCZENIE
- 60 g przegotowanej wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
WIERZCH
- 70-80 g pokruszonych orzechów włoskich
- 30 g czekolady (u mnie po 15g deserowej i mlecznej)
- 30 g kremówki
Bezglutenowy piernik z masą i orzechami – przygotowanie
CIASTO
- W miseczce wymieszać wszystkie mąki i sodę. Mleko połączyć z jogurtem i jajkiem. Piekarnik ustawić na 175 stopni, grzanie góra dół.
- W garnuszku roztopić masło. Następnie dodać do niego cukier, miód, powidła i dokładnie wymieszać. Potrzymać na małym gazie 1-2 minuty, aż mieszanka będzie płynna (UWAGA – mieszankę należy podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia, cukier nie rozpuści się całkowicie). Na koniec dodać przyprawy i kakao, wymieszać. Gotową mieszankę odstawić na 3-5 minut.
- Ciepłą mieszankę przełożyć do miski. Dodać mleko z jogurtem oraz jajkiem, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać, do momentu aż nie będzie grudek.
- Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec około 25 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Z zimnego delikatnie oderwać papier. Górę piernika wyrównać, obcinając nierówne części.
- Wyrównane ciasto nasączyć a następnie posmarować powidłami śliwkowymi.
KREM
- Żelatynę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie podgrzać (nie gotować) na przykład w kuchence mikrofalowej i mieszać i momentu rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder, serek mascarpone i krótko wymieszać. Następnie 2 łyżeczki masy przełożyć do mleka z żelatyną i dokładnie wymieszać.
- Cały czas mieszając masę kremową, wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać, spróbować. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodać cukier puder. Pamiętajcie, że masa jedzona bez ciasta musi być słodka, gdyż ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie, więc wszystko razem później się zrównoważy.
- Masę rozprowadzić na posmarowanym wcześniej powidłami pierniku. UWAGA – aby mieć pewność, że masa nie wycieknie nam z blaszki, proponuje formę od wewnątrz wyłożyć folią spożywczą. Dodatkowo, jeśli powstała masa jest bardzo rzadka (aczkolwiek nie powinna), można poczekać 5-10 minut aby trochę zgęstniała – co chwilę należy ją sprawdzać.
- Wierzch masy obsypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
- Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
POLEWA – rozprowadzamy na stężałej masie, czyli po około 2 godzinach od włożenia do lodówki.
- W rondelku umieścić kremówkę oraz czekoladę. Postawić na mały gaz i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia ze śmietanką. Nie gotować. Odstawić na bok aby polewa trochę ostygła (polewa nie może być zbyt ciepła, żeby nie roztopiła masy).
- Lekko ciepłą polewę rozprowadzić na orzechach. Wstawić na 10-15 minut do lodówki aby polewa stężała.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Help. Czym zastąpić skrobię kukurydziana ? Mąka kukurydziana czy raczej mąka ziemniaczana lub tapioka ?
Skrobia ziemniaczana lub tapioka.
Witam!
Ciasto przepyszne wyszlo! Troszke male, ale w smaku jak piernik i nikt chyba nie rozpozna, ze jest bezglutenowe. Palce lizac! Ja robilam je w Thermomixie.
Zastapilam
1. Skrobie i make kukurydziana maka ziemniaczana.
2. Nie mialam zelatny to zastapilam galaretka
3. Powidla sliwkowe zamienilam na konfitury kwasnej czeresni/wisni
Piekarnik wlaczyc duzo pozniej… bo te poszczegolne kroki troche czasu zabieraja…
Witam,
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Z galaretką super pomysł 🙂 Moja rodzina poznaje ciasta bezglutenowe tylko po tym, że ja je jem 🙂 po smaku czasami ciężko rozróżnić 🙂
Jestem bardzo, bardzo mile zaskoczon tym przepisem! Na pewno popatrze rowniez na inne przepisy z Twojej stronki. Bardzo serdecznie pozdrawiam i bardzo dziekuje ze podzielilas sie nim z wiekszym gronem ludzi… Moje zamiany skladnikow byly podyktowane tym, ze nie mialam akurat wszystkiego w domu i sie modlilam zeby wyszlo po zamianach LOL wyszlo idealnie!
Witam , czy robiła może Pani większe to ciasto ?Jeśli tak to to o ile więcej użyć składników? Ja miałam w domu blachę 23×23 i już wiem że nie będzie tak ładnie wyglądać 😑 dziś robiłam i chciałam zrobić na Święta ale tego ciasta naprawdę będzie mało
Witam, obecnie piekę na małych, ponieważ przy 3 osobach większego nie jesteśmy w stanie zjeść. Ale na święta to ciasto będę piekła na blaszce 24×24 i wtedy każdego składnika użyję 150%. Czyli
-2 małe jajka,
-45g miodu
-70g masła
-60g cukru
-75g mleka
-100g jogurtu
-60g powideł
-10 g gorzkiego kakao
-150g mąki (60g ryżowej, 15g owsianej, 30g skrobi kukurydzianej, 25g mąki kukurydzianej, -20g gryczanej)
-2-2,5 łyżeczki przyprawy
-około 1 i 1/4 łyżeczki sody
Z kremem już będzie łatwiej, gdyż jego ilość zależy od Pani. Można zostawić taką samą ilość jak w przepisie – kremu będzie mniej, albo użyć 150% i wtedy powinno być mniej więcej tyle co na zdjęciu.
Pozdrawiam, Sylwia