Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Boże narodzenieBoże narodzenieCiasto

Bezglutenowy piernik z masą i orzechami

Sylwia 13/12/2019
Sylwia 13/12/2019

Bezglutenowy piernik z masą i orzechami

To połączenie piernika z powidłami z masą na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Wierzch ciasta udekorowany jest orzechami włoskimi i polewą czekoladową. Całość tworzy przepyszne ciasto, które w ciągu ostatnich dwóch tygodni stało się hitem u mnie w domu. Piekłam je już trzy razy, gdyż eksperymentowałam trochę ze składnikami na piernik. Ostatecznie wybrałam takie proporcje, które według mnie są najlepsze i najsmaczniejsze. Bezglutenowy piernik z masą i orzechami najlepiej upiec tuż przed świętami, gdyż może być przechowywany tylko przez kilka dni,  4 a maksymalnie 5 dni  w lodówce.

Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach 18 na 18 centymetrów, ale większe np 20×20 lub 21×21 cm też będą dobre – ciasto będzie troszeczkę niższe.

Bezglutenowy biszkopt piernikowy z masą mascarpone– to ciasto podobne do tego z tym, że podstawą jest lżejszy biszkopt piernikowy.

Bezglutenowy piernik z masą i orzechami

Składniki na blachę 18×18 cm

CIASTO

  • 1 duże jajko
  • 30g miodu (u mnie rzepakowy)
  • 45 g masła
  • 40 g cukru
  • 50 g mleka w temperaturze pokojowej
  • 70 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 40 g powideł śliwkowych
  • 6 g gorzkiego kakao
  • 100g mąki bezglutenowej np
    • 40 g maki ryżowej
    • 10 g mąki owsianej
    • 15 g mąki kukurydzianej
    • 20 g skrobi kukurydzianej
    • 15 g mąki gryczanej
  • 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 3/4 łyżeczki sody

KREM

  • 5 g żelatyny
  • 50 g mleka
  • 20-30 g cukru pudru
  • 100 g mascarpone
  • 200 g kremówki ( u mnie 32%)
  • 80 g powideł śliwkowych

NASĄCZENIE

  • 60 g przegotowanej wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

WIERZCH

  • 70-80 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 30 g czekolady (u mnie po 15g deserowej i mlecznej)
  • 30 g kremówki

 

Bezglutenowy piernik z masą i orzechami – przygotowanie

CIASTO
  1. W miseczce wymieszać wszystkie mąki i sodę. Mleko połączyć z jogurtem i jajkiem. Piekarnik ustawić na 175 stopni, grzanie góra dół.
  2. W garnuszku roztopić masło. Następnie dodać do niego cukier, miód, powidła i dokładnie wymieszać. Potrzymać na małym gazie 1-2 minuty, aż mieszanka będzie płynna (UWAGA – mieszankę należy podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia, cukier nie rozpuści się całkowicie). Na koniec dodać przyprawy i kakao, wymieszać. Gotową mieszankę odstawić na 3-5 minut.
  3. Ciepłą mieszankę przełożyć do miski. Dodać mleko z jogurtem oraz jajkiem, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać, do momentu aż nie będzie grudek.
  4. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec około 25 minut, do suchego patyczka.
  6. Upieczone odstawić do całkowitego wystudzenia.
  7. Z zimnego delikatnie oderwać papier. Górę piernika wyrównać, obcinając nierówne części.
  8. Wyrównane ciasto nasączyć a następnie posmarować powidłami śliwkowymi.
KREM
  1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie podgrzać (nie gotować) na przykład w kuchence mikrofalowej i mieszać i momentu rozpuszczenia się żelatyny.
  2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder, serek mascarpone i krótko wymieszać. Następnie 2 łyżeczki masy przełożyć do mleka z żelatyną i dokładnie wymieszać.
  3. Cały czas mieszając masę kremową, wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać, spróbować. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodać cukier puder. Pamiętajcie, że masa jedzona bez ciasta musi być słodka, gdyż ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie, więc wszystko razem później się zrównoważy.
  4. Masę rozprowadzić na posmarowanym wcześniej powidłami pierniku.  UWAGA – aby mieć pewność, że masa nie wycieknie nam z blaszki, proponuje formę od wewnątrz wyłożyć folią spożywczą. Dodatkowo, jeśli powstała masa jest bardzo rzadka (aczkolwiek nie powinna), można poczekać 5-10 minut aby trochę zgęstniała – co chwilę należy ją sprawdzać.
  5. Wierzch masy obsypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
  6. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

POLEWA – rozprowadzamy na stężałej masie, czyli po około 2 godzinach od włożenia do lodówki.

  1. W rondelku umieścić kremówkę oraz czekoladę. Postawić na mały gaz i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia ze śmietanką. Nie gotować. Odstawić na bok aby polewa trochę ostygła (polewa nie może być zbyt ciepła, żeby nie roztopiła masy).
  2. Lekko ciepłą polewę rozprowadzić na orzechach. Wstawić na 10-15 minut do lodówki aby polewa stężała.

Smacznego 🙂

 

bezglutenowy piernik z masą i orzechami

 

2019kremówkamascarponeorzechy włoskiepiernikpowidła śliwkoweświęta
5 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką
następny post
Bezglutenowe ciasto świąteczne

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

5 komentarzy

Dorota 27/12/2019 - 00:09

Witam!
Ciasto przepyszne wyszlo! Troszke male, ale w smaku jak piernik i nikt chyba nie rozpozna, ze jest bezglutenowe. Palce lizac! Ja robilam je w Thermomixie.
Zastapilam
1. Skrobie i make kukurydziana maka ziemniaczana.
2. Nie mialam zelatny to zastapilam galaretka
3. Powidla sliwkowe zamienilam na konfitury kwasnej czeresni/wisni
Piekarnik wlaczyc duzo pozniej… bo te poszczegolne kroki troche czasu zabieraja…

Odpowiedz
Sylwia 27/12/2019 - 20:13

Witam,

Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Z galaretką super pomysł 🙂 Moja rodzina poznaje ciasta bezglutenowe tylko po tym, że ja je jem 🙂 po smaku czasami ciężko rozróżnić 🙂

Odpowiedz
Dorota 28/12/2019 - 21:32

Jestem bardzo, bardzo mile zaskoczon tym przepisem! Na pewno popatrze rowniez na inne przepisy z Twojej stronki. Bardzo serdecznie pozdrawiam i bardzo dziekuje ze podzielilas sie nim z wiekszym gronem ludzi… Moje zamiany skladnikow byly podyktowane tym, ze nie mialam akurat wszystkiego w domu i sie modlilam zeby wyszlo po zamianach LOL wyszlo idealnie!

Odpowiedz
Ewelina 15/12/2019 - 20:26

Witam , czy robiła może Pani większe to ciasto ?Jeśli tak to to o ile więcej użyć składników? Ja miałam w domu blachę 23×23 i już wiem że nie będzie tak ładnie wyglądać 😑 dziś robiłam i chciałam zrobić na Święta ale tego ciasta naprawdę będzie mało

Odpowiedz
Sylwia 15/12/2019 - 21:11

Witam, obecnie piekę na małych, ponieważ przy 3 osobach większego nie jesteśmy w stanie zjeść. Ale na święta to ciasto będę piekła na blaszce 24×24 i wtedy każdego składnika użyję 150%. Czyli
-2 małe jajka,
-45g miodu
-70g masła
-60g cukru
-75g mleka
-100g jogurtu
-60g powideł
-10 g gorzkiego kakao
-150g mąki (60g ryżowej, 15g owsianej, 30g skrobi kukurydzianej, 25g mąki kukurydzianej, -20g gryczanej)
-2-2,5 łyżeczki przyprawy
-około 1 i 1/4 łyżeczki sody

Z kremem już będzie łatwiej, gdyż jego ilość zależy od Pani. Można zostawić taką samą ilość jak w przepisie – kremu będzie mniej, albo użyć 150% i wtedy powinno być mniej więcej tyle co na zdjęciu.
Pozdrawiam, Sylwia

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca