Bezglutenowy piernik z powidłami
Jako dziecko wręcz nienawidziłam piernika. W sumie to nienawidziłam wszystkiego co miało związek z przyprawą piernikową. Dlatego też w moim domu nie było tradycji pieczenia ani piernika ani pierniczków a co za tym idzie, nie miałam domowego przepisu na te wypieki. Sama musiałam eksperymentować z mąkami, miodami oraz powidłami. Próby były trzy – za pierwszym razem piernik był zbyt suchy, za drugim prawie uciekł w formy a za trzecim wyszedł idealnie. Bezglutenowy piernik z powidłami możecie przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi, oblać polewą czekoladową albo odsypać tylko cukrem pudrem. U mnie wersja z polewą oraz orzechami laskowymi. Piernika nie przekładałam powidłami, gdyż my wolimy każdy kawałek indywidualnie posmarować ulubionym dżemem.
Piernik według mnie najlepiej smakuje po 36-48 godzinach, więc radzę upiec go kilka dni przed świętami. U mnie przechowywany jest w zamkniętej puszce przez 4-5 dni.
Edit grudzień 2022. Upiekłam ten piernik z mniejszej ilości mąk – tzn waga pozostała, rodzaje mąk się zmieniły. Wyszedł super zarówno w smaku jak i konsystencji, dlatego też dodaje ten edit. Zmieniłam tylko mąkę, pozostałe składniki dodałam w ilości podanej w przepisie poniżej. Dałam 190 g mąki, w tym 100 g ryżowej, 50 g gryczanej, 1 budyń kakaowy (ok 40g) bez cukru.
Bezglutenowy piernik z powidłami
Składniki na formę 25×10 lub 30×10 (podobno większa lepsza)
- 2 jajka (rozmiar M)
- 60 g miodu np rzepakowy
- 90 g masła
- 70 g powideł
- 100 g mleka w temperaturze pokojowej
- 110 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 180 g mąki bezglutenowej lub 190 g*(czytaj powyżej edit grudzień 2022)
- 70 g mąki ryżowej
- 20 g mąki owsianej bez glutenu lub 30g gryczanej
- 30 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
- 40 g skrobi kukurydzianej lub budyń kakaowy bez cukru
- 20 g mąki gryczanej
- 1,5 łyżeczki sody
- 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej (mi osobiście najlepiej smakuje z 2 łyżeczkami)
- 1 łyżeczka cynamonu (polecam cejloński)
- 1 łyżka ( około 9 g) gorzkiego kakao
POLEWA
- 30-60 g kremówki
- 60-70 g czekolady (u mnie mix deserowej i mlecznej)
- garść orzechów włoskich lub laskowych
Bezglutenowy piernik z powidłami – przygotowanie
Do przygotowania piernika nie jest potrzebny mikser. Ja za każdym razem ciasto mieszałam tylko szpatułką, gdyż jest ono mocno płynne.
- W miseczce wymieszać wszystkie mąki i sodę. Mleko połączyć z jogurtem i jajkami. Piekarnik ustawić na 175 stopni, grzanie góra dół.
- W garnuszku na małym ogniu roztopić masło. Następnie dodać do niego cukier, miód, powidła i dokładnie wymieszać. Potrzymać na małym ogniu 1-2 minuty, aż mieszanka będzie płynna (UWAGA – mieszankę należy podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia, cukier nie rozpuści się całkowicie). Na koniec dodać przyprawy i kakao, wymieszać. Gotową mieszankę odstawić na 3-5 minut.
- Ciepłą mieszankę przełożyć do miski. Dodać do niej mleko z jogurtem oraz jajkiem, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać, do momentu aż nie będzie grudek.
- Gotowe ciasto przełożyć (a bardziej przelać) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Po około 30 minutach proponuje grzanie piekarnika ustawić tylko na dolne, ponieważ piernik lubi się przypiekać z góry.
- Upieczone odstawić do całkowitego wystudzenia.
POLEWA
- W rondelku umieścić kremówkę oraz czekoladę. Postawić na mały gaz a następnie cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia ze śmietanką. Nie gotować. Odstawić na bok aby polewa trochę ostygła .
- Lekko ciepłą polewę rozprowadzić na pierniku. Na koniec, polewę obsypać pokruszonymi orzechami.
Smacznego 🙂
21 komentarzy
Zrobiłam wg edytowanej ilości mąk. Wyszedł idealnie. Jedynie dla pewności dodałam na koniec 5 min w niższej temperaturze mimo suchego patyczka. Jutro się przekonamy co na to rodzina 😁
Super, mega się cieszę 🙂 mam nadzieję, że wszystkim będzie smakował 🙂 ja czasami zostawiam na 5 minut w gorącym piekarniku, tak dla pewności 🙂
Wesołych i spokojnych Świąt 🙂
Ile tej kremówki do polewy? 🙂
Ilość podana jest w przepisie. U mnie 60g kremówki i 60-70g czekolady. ALE proponuje zacząć od mniejszej ilości kremówki, np 30g ponieważ końcowa gęstość polewy zależy od użytej czekolady. Dwa dni temu robiłam z czekolady Milka dark i przy 60g kremówki czekolady musiałam dodać zdecydowanie więcej niż 70g – finalnie wyszło ok 100-110.
Zamroczenie przedświąteczne, przepraszam 😉 przecież jest napisane 😀
Ależ nic się nie stało, zawsze lepiej dopytać 🙂
Wesołych i spokojnych Świąt 🙂
czy maki można zastąpić gotowa mieszanka bezglutenowa?
Witam,
Niestety nie wiem, gdyż nie używam gotowych mieszanek mąk. Nie mam pojęcia jak piernik zachowa się przy takiej mące.
Witam, zastanawiam się czy z samej mąki gryczanej piernik się uda?
Witam,
Będzie ciężko na samej gryczanej. Jeśli chce Pani zredukować ilość mąk to zostawiłabym ryżową, skrobię (może być ziemniaczana) a mąkę owsianą oraz kukurydzianą zastąpiłabym gryczaną.
Zostawiam również link do piernika bez miodu, powideł i na mniejszej ilości mąk (ryżowa, skrobia i mielone migdały). Jest szybszy w przygotowaniu ale tak samo dobry. https://kuchniabezglutenu.pl/piernik-z-powidlami-bez-glutenu-i-nabialu/
Pozdrawiam
Jaka temp pieczenia ?
Pozdrawiam
175 stopni – napisane jest na początku w przygotowaniach 🙂
Zrobiłam, przepis super 👌 efekt można zobaczyć na instagramue enjoy_life_lidia
Hej, w weekend będziemy próbować 🙂 CCzy piernik wychodzi bardzo słodki? Chciałabym zmniejszyć ilość cukru, bo staramy się go ograniczać, a 100g + miód + powidła z cukrem w składzie (innych nie mam:() to trochę dużo, ale nie wiem czy mogę i/czy nie wyjdzie bez smaku. Super blog!
Witaj, wg mnie piernik nie jest bardzo słodki. Moje przepisy charakteryzują się tym, że nie są przesłodzone – sama takich wypieków nie lubię, dlatego staram się nie dodawać zbyt dużej ilości cukru. Możesz spróbować dodać połowę podanego cukru (czyli 50g) ale pamiętaj, że w pierniku jest kakao, które dodaje odrobinę goryczy do ciasta. Jeśli piernik wyjdzie zbyt mało słodki, możesz go oblać mleczną czekoladą, obsypać cukrem pudrem lub przełożyć słodkimi powidłami 🙂
Daj znać czy ciasto smakowało 🙂 Powodzenia 🙂
Przepis brzmi super. Chce spróbować tylko jakie wymiary miała Pani forma do pieczenia? Pozdrawiam
Witam,
Piekłam w formie o wymiarach 25×10 cm. Można użyć większej np 30×10, ponieważ ta 25 jest tak na styk i niektórym osobom na mniejszej formie piernik nie wychodzi 🙂
Pozdrawiam
Czy mogę mąkę gryczaną zastąpić jaglaną? I czy mogę dać skrobię ziemniaczaną zamiast kukurydzianej?
Witam,
Tak i tak. Zamiast gryczanej może być jaglana, jeśli tylko jej smak Pani odpowiada, a zamiast kukurydzianej skrobi można dodać ziemniaczaną.
Pozdrawiam
Przepyszny, wilgotny i miękki piernik!
Przyznam, że za pierwszym razem się nie udał, po wyjęciu z piekarnika opadł i nadawał się do kosza.
Nie poddałam się i dziś powstał drugi, użyłam większej blaszki zeby ciasto bylo cieńsze i dłużej trzymałam w piekarnikiu – wyszło idealne. Żałuję ze nie mogę wstawić tu zdjęcia i się pochwalić:) Przełożony powidłami i posypany migdałami smakuje jak glutenowa wersja piernika, który piecze moja Mama:) Dziękuję za przepis! 🙂
Cieszę się, że piernik smakuje 🙂 Super, że się Pani nie poddała i upiekła go jeszcze raz 🙂
Rok temu piekłam ten piernik 4 razy, bo tak nam posmakował, że za pierwszym razem nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić 🙂
Pozdrawiam 🙂