DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy piernik z powidłami

Sylwia

Bezglutenowy piernik z powidłami

Jako dziecko wręcz nienawidziłam piernika. W sumie to nienawidziłam wszystkiego co miało związek z przyprawą piernikową. Dlatego też w moim domu nie było tradycji pieczenia ani piernika ani pierniczków a co za tym idzie, nie miałam domowego przepisu na te wypieki. Sama musiałam eksperymentować z mąkami, miodami oraz powidłami. Próby były trzy – za pierwszym razem piernik był zbyt suchy, za drugim prawie uciekł w formy a za trzecim wyszedł idealnie. Bezglutenowy piernik z powidłami możecie przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi, oblać polewą czekoladową albo odsypać tylko cukrem pudrem. U mnie wersja z polewą oraz orzechami laskowymi. Piernika nie przekładałam powidłami, gdyż my wolimy każdy kawałek indywidualnie posmarować ulubionym dżemem.

Piernik według mnie najlepiej smakuje po 36-48 godzinach, więc radzę upiec go kilka dni przed świętami. U mnie przechowywany jest w zamkniętej puszce przez 4-5 dni.

Pozostałe ciasta piernikowe, które znajdziecie na blogu:

 

Bezglutenowy piernik z powidłami

Składniki na formę 25×10 lub 30×10 (podobno większa lepsza)

  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 60 g miodu (u mnie rzepakowy)
  • 90 g masła
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 100 g mleka w temperaturze pokojowej
  • 110 g jogurtu naturalnego  w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki bezglutenowej np
    • 70 g mąki ryżowej
    • 20 g mąki owsianej bez glutenu
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 40 g skrobi kukurydzianej
    • 20 g mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej (mi osobiście najlepiej smakuje z 2 łyżeczkami)
  • 1 łyżeczka cynamonu (polecam cejloński)
  • 1 łyżka ( około 9 g) gorzkiego kakao

POLEWA

  • 60 g kremówki
  • 60-70 g czekolady (u mnie mix deserowej i mlecznej)
  • garść orzechów włoskich lub laskowych

Bezglutenowy piernik z powidłami – przygotowanie

Do przygotowania piernika nie jest potrzebny mikser. Ja za każdym razem ciasto mieszałam tylko szpatułką, gdyż jest ono mocno płynne.

  1. W miseczce wymieszać wszystkie mąki i sodę. Mleko połączyć z jogurtem i jajkami. Piekarnik ustawić na 175 stopni, grzanie góra dół.
  2. W garnuszku na małym ogniu roztopić masło. Następnie dodać do niego cukier, miód, powidła i dokładnie wymieszać. Potrzymać na małym ogniu 1-2 minuty, aż mieszanka będzie płynna (UWAGA – mieszankę należy podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia, cukier nie rozpuści się całkowicie). Na koniec dodać przyprawy i kakao, wymieszać. Gotową mieszankę odstawić na 3-5 minut.
  3. Ciepłą mieszankę przełożyć do miski. Dodać do niej mleko z jogurtem oraz jajkiem, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać, do momentu aż nie będzie grudek.
  4. Gotowe ciasto przełożyć (a bardziej przelać) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Po około 30 minutach proponuje grzanie piekarnika ustawić tylko na dolne, ponieważ piernik lubi się przypiekać z góry.
  6. Upieczone odstawić do całkowitego wystudzenia.

POLEWA

  1. W rondelku umieścić kremówkę oraz czekoladę. Postawić na mały gaz a następnie cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia ze śmietanką. Nie gotować. Odstawić na bok aby polewa trochę ostygła .
  2. Lekko ciepłą polewę rozprowadzić na pierniku. Na koniec, polewę obsypać pokruszonymi orzechami.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy piernik z powidłami

Zobacz również

13 komentarzy

Jadwiga 15/12/2021 - 21:05

Witam, zastanawiam się czy z samej mąki gryczanej piernik się uda?

Odpowiedz
Sylwia 15/12/2021 - 21:26

Witam,
Będzie ciężko na samej gryczanej. Jeśli chce Pani zredukować ilość mąk to zostawiłabym ryżową, skrobię (może być ziemniaczana) a mąkę owsianą oraz kukurydzianą zastąpiłabym gryczaną.
Zostawiam również link do piernika bez miodu, powideł i na mniejszej ilości mąk (ryżowa, skrobia i mielone migdały). Jest szybszy w przygotowaniu ale tak samo dobry. https://kuchniabezglutenu.pl/piernik-z-powidlami-bez-glutenu-i-nabialu/
Pozdrawiam

Odpowiedz
iga 06/12/2021 - 15:42

Jaka temp pieczenia ?
Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 06/12/2021 - 15:44

175 stopni – napisane jest na początku w przygotowaniach 🙂

Odpowiedz
Lidia 31/05/2021 - 09:47

Zrobiłam, przepis super 👌 efekt można zobaczyć na instagramue enjoy_life_lidia

Odpowiedz
Ewelina 17/12/2020 - 13:45

Hej, w weekend będziemy próbować 🙂 CCzy piernik wychodzi bardzo słodki? Chciałabym zmniejszyć ilość cukru, bo staramy się go ograniczać, a 100g + miód + powidła z cukrem w składzie (innych nie mam:() to trochę dużo, ale nie wiem czy mogę i/czy nie wyjdzie bez smaku. Super blog!

Odpowiedz
Sylwia 17/12/2020 - 16:37

Witaj, wg mnie piernik nie jest bardzo słodki. Moje przepisy charakteryzują się tym, że nie są przesłodzone – sama takich wypieków nie lubię, dlatego staram się nie dodawać zbyt dużej ilości cukru. Możesz spróbować dodać połowę podanego cukru (czyli 50g) ale pamiętaj, że w pierniku jest kakao, które dodaje odrobinę goryczy do ciasta. Jeśli piernik wyjdzie zbyt mało słodki, możesz go oblać mleczną czekoladą, obsypać cukrem pudrem lub przełożyć słodkimi powidłami 🙂
Daj znać czy ciasto smakowało 🙂 Powodzenia 🙂

Odpowiedz
Marta 02/12/2020 - 08:09

Przepis brzmi super. Chce spróbować tylko jakie wymiary miała Pani forma do pieczenia? Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 02/12/2020 - 08:14

Witam,
Piekłam w formie o wymiarach 25×10 cm. Można użyć większej np 30×10, ponieważ ta 25 jest tak na styk i niektórym osobom na mniejszej formie piernik nie wychodzi 🙂

Pozdrawiam

Odpowiedz
Basia 24/11/2020 - 12:33

Czy mogę mąkę gryczaną zastąpić jaglaną? I czy mogę dać skrobię ziemniaczaną zamiast kukurydzianej?

Odpowiedz
Sylwia 24/11/2020 - 13:15

Witam,
Tak i tak. Zamiast gryczanej może być jaglana, jeśli tylko jej smak Pani odpowiada, a zamiast kukurydzianej skrobi można dodać ziemniaczaną.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Agnieszka 18/11/2020 - 18:50

Przepyszny, wilgotny i miękki piernik!
Przyznam, że za pierwszym razem się nie udał, po wyjęciu z piekarnika opadł i nadawał się do kosza.
Nie poddałam się i dziś powstał drugi, użyłam większej blaszki zeby ciasto bylo cieńsze i dłużej trzymałam w piekarnikiu – wyszło idealne. Żałuję ze nie mogę wstawić tu zdjęcia i się pochwalić:) Przełożony powidłami i posypany migdałami smakuje jak glutenowa wersja piernika, który piecze moja Mama:) Dziękuję za przepis! 🙂

Odpowiedz
Sylwia 18/11/2020 - 19:56

Cieszę się, że piernik smakuje 🙂 Super, że się Pani nie poddała i upiekła go jeszcze raz 🙂
Rok temu piekłam ten piernik 4 razy, bo tak nam posmakował, że za pierwszym razem nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić 🙂

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj