Bezglutenowy piernik z powidłami
Jako dziecko wręcz nienawidziłam piernika. W sumie to nienawidziłam wszystkiego co miało związek z przyprawą piernikową. Dlatego też w moim domu nie było tradycji pieczenia ani piernika ani pierniczków a co za tym idzie, nie miałam domowego przepisu na te wypieki. Sama musiałam eksperymentować z mąkami, miodami oraz powidłami. Próby były trzy – za pierwszym razem piernik był zbyt suchy, za drugim prawie uciekł w formy a za trzecim wyszedł idealnie. Bezglutenowy piernik z powidłami możecie przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi, oblać polewą czekoladową albo odsypać tylko cukrem pudrem. U mnie wersja z polewą oraz orzechami laskowymi. Piernika nie przekładałam powidłami, gdyż my wolimy każdy kawałek indywidualnie posmarować ulubionym dżemem.
Piernik według mnie najlepiej smakuje po 36-48 godzinach, więc radzę upiec go kilka dni przed świętami. U mnie przechowywany jest w zamkniętej puszce przez 4-5 dni.
Edit grudzień 2022. Upiekłam ten piernik z mniejszej ilości mąk – tzn waga pozostała, rodzaje mąk się zmieniły. Wyszedł super zarówno w smaku jak i konsystencji, dlatego też dodaje ten edit. Zmieniłam tylko mąkę, pozostałe składniki dodałam w ilości podanej w przepisie poniżej. Dałam 190 g mąki, w tym 100 g ryżowej, 50 g gryczanej, 1 budyń kakaowy (ok 40g) bez cukru.
Bezglutenowy piernik z powidłami
Składniki na formę 25×10 lub 30×10 (podobno większa lepsza)
- 2 jajka (rozmiar M)
- 60 g miodu np rzepakowy
- 90 g masła
- 70 g powideł
- 100 g mleka w temperaturze pokojowej
- 110 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 180 g mąki bezglutenowej lub 190 g*(czytaj powyżej edit grudzień 2022)
- 70 g mąki ryżowej
- 20 g mąki owsianej bez glutenu lub 30g gryczanej
- 30 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
- 40 g skrobi kukurydzianej lub budyń kakaowy bez cukru
- 20 g mąki gryczanej
- 1,5 łyżeczki sody
- 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej (mi osobiście najlepiej smakuje z 2 łyżeczkami)
- 1 łyżeczka cynamonu (polecam cejloński)
- 1 łyżka ( około 9 g) gorzkiego kakao
POLEWA
- 30-60 g kremówki
- 60-70 g czekolady (u mnie mix deserowej i mlecznej)
- garść orzechów włoskich lub laskowych
Bezglutenowy piernik z powidłami – przygotowanie
Do przygotowania piernika nie jest potrzebny mikser. Ja za każdym razem ciasto mieszałam tylko szpatułką, gdyż jest ono mocno płynne.
- W miseczce wymieszać wszystkie mąki i sodę. Mleko połączyć z jogurtem i jajkami. Piekarnik ustawić na 175 stopni, grzanie góra dół.
- W garnuszku na małym ogniu roztopić masło. Następnie dodać do niego cukier, miód, powidła i dokładnie wymieszać. Potrzymać na małym ogniu 1-2 minuty, aż mieszanka będzie płynna (UWAGA – mieszankę należy podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia, cukier nie rozpuści się całkowicie). Na koniec dodać przyprawy i kakao, wymieszać. Gotową mieszankę odstawić na 3-5 minut.
- Ciepłą mieszankę przełożyć do miski. Dodać do niej mleko z jogurtem oraz jajkiem, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać, do momentu aż nie będzie grudek.
- Gotowe ciasto przełożyć (a bardziej przelać) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Po około 30 minutach proponuje grzanie piekarnika ustawić tylko na dolne, ponieważ piernik lubi się przypiekać z góry.
- Upieczone odstawić do całkowitego wystudzenia.
POLEWA
- W rondelku umieścić kremówkę oraz czekoladę. Postawić na mały gaz a następnie cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia ze śmietanką. Nie gotować. Odstawić na bok aby polewa trochę ostygła .
- Lekko ciepłą polewę rozprowadzić na pierniku. Na koniec, polewę obsypać pokruszonymi orzechami.
Smacznego 🙂