- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie

Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie

Idealna alternatywa dla osób, które nie mogą jeść drożdży, gdyż ciasto w smaku jest bardzo podobne do klasycznego drożdżowca. Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie jest wilgotny, puszysty i delikatnie słodki. Według mnie spokojnie możecie dodać więcej cukru, nawet 50 gramów więcej. Czy ciasto jest kwaśne od zakwasu? Moje nic a nic, zakwas w ogóle nie był wyczuwalny. 

Wypieki na zakwasie charakteryzują się tym, że są bardziej wilgotne, dlatego nie polecam trzymać ciasta zbyt długo w temperaturze pokojowej owiniętego w folię. Jeśli po dwóch dniach coś zostanie, radzę włożyć do lodówki, w innych przypadku może spleśnieć.

Zaczyn. Zrobiłam go na wodzie co jest delikatnie wyczuwalne w cieście. Placek nie jest tak maślany jak klasyczny drożdżowiec. Jeśli chcecie możecie zaczyn zrobić na mleku zamiast na wodzie. Robiłam tak jakiś rok temu, zaczyn ładnie urósł, ciasto również.

Blacha. Ja swoje ciasto upiekłam w formie 25×10 cm, ale jak możecie zobaczyć na zdjęciu ciasto mocno wyrosło, dlatego bardziej polecam większą formę, ok 30×10 cm.

 

Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie

Składniki na blachę 25×10 lub 30×10 cm – polecam 30×10 cm

Zaczyn

Ciasto

Kruszonka

 

PRZYGOTOWANIE

Ciasto po wyrośnięciu

 

Przed włożeniem do piekarnika

 

Smacznego 🙂