DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy sernik królewski

Sylwia

Bezglutenowy sernik królewski

Czyli kruche, kakaowe ciasto i delikatna masa serowa. Warstwy serowej jest sporo, więc ciasto spokojnie można upiec na ciut większej blaszce. Kruche ciasto jest mocno kakaowe – w smaku przypomina czekoladę deserową, dzięki czemu idealnie komponuje się z serem. Bezglutenowy sernik królewski polecam Wam gorąco, bo ciasto jest pyszne. 

Twaróg. Ja użyłam zmielonego już twarogu śmietankowego – takiego jak w tym przepisie Bezglutenowy sernik z truskawkami – znajdziecie tam zdjęcia tego serka. Może być również serek wieluński lub ser z wiaderka, ale w tych przypadkach dodajcie mniej śmietany kremówki. Twarogi te zawierają większą ilość tłuszczu niż serek śmietankowy, więc taka ilość kremówki nie jest w ich przypadku potrzebna.

Sernik na większej blaszce. Jeśli będziecie robić to ciasto na większej formie, należy piec je dłużej, żeby środek był dobrze wypieczony. Polecam w takim przypadku piekarnik ustawić na 170 stopni i piec ciasto 60-70 minut. Po 50 minutach należy sprawdzać czy wierzch się nie przypieka, a w razie czego delikatnie przykryć folią aluminiową. Polecam również przed ułożeniem masy serowej podpiec sam spód przez 10-15 minuta, jak to jest w przepisie na sernik z truskawkami.

Kruchość. Zaraz po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche. Nawet po ostudzeniu, świeże przez 12 godzin dosyć mocno się kruszy. Dlatego według mnie sernik najlepiej upiec wieczorem i pozostawić na całą noc do porządnego wystudzenia.

 

Bezglutenowy sernik królewski

Składniki na blachę 18×18 cm

Ciasto

  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki bezglutenowej np
    • 100 g ryżowej
    • 60 g owsianej
    • 40 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (u mnie ok 15 g)

Masa

  • 750 g zmielonego twarogu – u mnie serek śmietankowy
  • 100 g kremówki
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 budyń bez cukru śmietankowy lub waniliowy
  • 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić w mniejszą kostkę, dzięki temu dokładniej się wymiesza. Zagniecione ciasto formujemy w kilkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół i zaczynamy przygotowywanie masy serowej.
  3. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. Pozostałe składniki na masę (twaróg, cukier, żółtka, kremówka, budyń) umieszczamy w misce i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
  4. Schłodzone ciasto kakaowe dzielimy na dwie części. Jedną część rozkładamy na dnie blachy. Następne przekładamy na nie masę serową i wyrównujemy. Drugą część ciasta ścieramy na grubych oczkach i układamy na wierzchu. (Jak pisałam wyżej, przed wlaniem masy serowej spód można podpiec przez 10-15 minut).
  5. Sernik pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy sernik królewski

Zobacz również

9 komentarzy

Hanna 23/12/2021 - 19:36

Czy mogę zamienić masło na olej kokosowy i cukier na miód? Napewno jest to duża zmiana pod względem mokrości. Czy ma Pani może pomysł w jakiej proporcji to zamienić żeby nie wyszła klapa? 😅
Będę wdzięczna za radę!
wesołych świąt i dziękuję 🌟

Odpowiedz
Sylwia 23/12/2021 - 20:02

Nigdy nie robiłam ani z jednym ani z drugim, ale postaram się pomóc 🙂 oleju kokosowego dałabym 100-120 gramów, natomiast miodu ok 50 gramów. Będzie mniej słodkie, ale zawsze można więcej słodzika dodać do sera 🙂 mam nadzieję, że ciasto się uda i będzie smakowało.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Hanna 23/12/2021 - 20:04

Bardzo dziękuję za pomoc! Dam znać czy się udał eksperyment :))

Odpowiedz
Hanna 23/04/2022 - 11:01

Zapomniałam dać znać! Udał się super w tak zmienionej wersji , bardzo smaczny- będę go zaraz robić ponownie :)) dziękuję za pomoc

Odpowiedz
Sylwia 23/04/2022 - 14:25

Super, że się udał i smakował 🙂 dziękuje za wiadomość 🙂
Pozdrawiam

Marta 23/12/2021 - 00:08

Chce zrobic ten sernik ale nie mam bidyniu i raczej nie bede w stanie kupic tu (nie w Polsce), cxym moglabym to zastapic??

Odpowiedz
Sylwia 23/12/2021 - 05:12

Budyń można zastąpić skrobią ziemniaczaną, kukurydzianą lub najlepiej miksem tych dwóch.

Odpowiedz
Ania 04/12/2021 - 19:03

Upiekłam sernik, dałam twaróg z wiaderka i nie dawałam kremówki bo nie miałam.
I wyszedł PRZEPYSZNY ! Będę częściej piec sernik z tego przepisu :))

Odpowiedz
Sylwia 04/12/2021 - 19:34

Super, dziękuję za informacje 🙂 Cieszę się, że sernik smakował. Ser z wiaderka często ma taką konsystencję, że kremówka nie jest już tam potrzebna. Co innego w twarogu, który sami mielimy. Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj