Sernik pieczony w kąpieli wodnej
Kilka lat przekonywałam się do upieczenia tego sernika. Nie byłam do niego przekonana, teraz żałuje, ponieważ ciasto jest przepyszne. Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest puszysty, delikatny i wilgotny. Podczas pieczenia nie rośnie, dlatego też nie opada po wyciągnięciu z piekarnika. Nie przypieka się też za mocno ani nie pęka. Jednym słowem, sernik idealny 🙂
Co potrzebujecie do przygotowania?. Formę, w której będzie się piekł sernik oraz większą formę/naczynie/blaszkę, do której wlejecie wodę i włożycie blachę z ciastem. U mnie była to tortownica o średnicy 20 cm oraz wysoka, płaska patelnia o średnicy 28 cm. Blacha do której będziecie wlewać wodę nie musi być tego samego kształtu, dowolne tylko większe niż forma z ciastem. Oprócz tego potrzebujecie folię aluminiową, aby obłożyć nią blachę z ciastem, aby nie dostała się do środka woda.
Spód. U mnie trochę grubszy, gdyż nie lubię takich cieniutkich, praktycznie niewyczuwalnych. Swój zrobiłam z herbatników i masła, ale szczerze średnio mi smakował. Wydaje mi się, że lepiej sprawdzą się inne ciasteczka np owsiane lub maślane. Następnym razem właśnie z takimi zrobię.
Twaróg. Używałam twarogu mielonego z wiaderka firmy Pilos z Lidla. Był bardzo miękki, wilgotny. Jeśli Wasz twaróg będzie twardszy, bardziej suchy, możecie dodać trochę kremówki, dosłownie kilka łyżek.
Sernik pieczony w kąpieli wodnej
Składniki na tortownicę 20 cm
- 160-170 g herbatników bezglutenowych lub innych ciasteczek np owsianych
- 60-70 g roztopionego masła
- 850 g twarogu sernikowego z wiaderka ( u mnie firmy Pilos z Lidla)
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru (można więcej, bo przy tej ilości sernik jest mało słodki)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Nie wycinamy kawałka papieru tylko zapinamy pergamin na dnie formy, wypuszczając nadmiar papieru na zewnątrz.
- Przygotowujemy 2-3 kawałki foli aluminiowej i owijamy nią blachę. Najpierw pierwszym kawałkiem, a następnie obracamy blachę o 90 stopni i owijamy kolejnym. Jeśli tortownica według Was nie jest jeszcze szczelna, dokładamy kolejny kawałek folii.
- Piekarnik ustawiamy na temperaturę 160 stopni grzanie góra dół.
- Herbatniki umieszczamy w malakserze i kruszymy. Następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy łyżką lub ręką.
- W misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową – twaróg, jajka, cukier puder i skrobię. Wszystko dokładnie ale krótko mieszamy. Końcowa konsystencja masy ma być zbliżona do śmietany czy gęstszego jogurtu.
- Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód.
- Do większej blachy wkładamy blachę z ciastem. Gotujemy wodę w czajniku i wlewamy do większej blachy tyle, aby sięgała minimum do połowy wysokości tortownicy.
- Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 70-80 minut. Upieczony sernik powinien mieć ścięty cały wierzch.
- Zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki.
- Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, udekorować owocami, frużeliną lub zostawić bez niczego.
Smacznego 🙂
2 komentarze
W jakiej temperaturze piec ten sernik bo niestety nie jest podane?
Dzień dobry,
Jest informacja na blogu – „ Piekarnik ustawiamy na temperaturę 160 stopni grzanie góra dół.” W takiej tez temperaturze pieczemy sernik 🙂