- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Kilka lat przekonywałam się do upieczenia tego sernika. Nie byłam do niego przekonana, teraz żałuje, ponieważ ciasto jest przepyszne. Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest puszysty, delikatny i wilgotny. Podczas pieczenia nie rośnie, dlatego też nie opada po wyciągnięciu z piekarnika. Nie przypieka się też za mocno ani nie pęka. Jednym słowem, sernik idealny 🙂

Co potrzebujecie do przygotowania?. Formę, w której będzie się piekł sernik oraz większą formę/naczynie/blaszkę, do której wlejecie wodę i włożycie blachę z ciastem. U mnie była to tortownica o średnicy 20 cm oraz wysoka, płaska patelnia o średnicy 28 cm. Blacha do której będziecie wlewać wodę nie musi być tego samego kształtu, dowolne tylko większe niż forma z ciastem. Oprócz tego potrzebujecie folię aluminiową, aby obłożyć nią blachę z ciastem, aby nie dostała się do środka woda.

Spód. U mnie trochę grubszy, gdyż nie lubię takich cieniutkich, praktycznie niewyczuwalnych. Swój zrobiłam z herbatników i masła, ale szczerze średnio mi smakował. Wydaje mi się, że lepiej sprawdzą się inne ciasteczka np owsiane lub maślane. Następnym razem właśnie z takimi zrobię.

Twaróg. Używałam twarogu mielonego z wiaderka firmy Pilos z Lidla. Był bardzo miękki, wilgotny. Jeśli Wasz twaróg będzie twardszy, bardziej suchy, możecie dodać trochę kremówki, dosłownie kilka łyżek.

 

Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Składniki na tortownicę 20 cm

 

PRZYGOTOWANIE

 

Smacznego 🙂