Bezglutenowy sernik z owocami
Do eksperymentów z oponkami i pączkami zaopatrzyłam się w takie ilości mielonego sera, że pod koniec musiałam coś z tego twarogu zrobić. A ponieważ dawno nie było sernika zdecydowałam się właśnie na takie ciacho. Bezglutenowy sernik z owocami na kruchym cieście to ciasto proste i w miarę szybkie. Owoce, które wykorzystałam do jego przygotowania to borówki i maliny, ale inne również się sprawdzą. Dodajcie takie, jakie są dostępne lub jakie lubicie. Ciasto zaraz po upieczeniu jest bardzo kruche, dlatego z krojeniem radzę poczekać do całkowitego ostygnięcia. Wierzch sernika można oprószyć cukrem pudrem, aczkolwiek proponuje przez tym spróbować ciasto, żeby nie okazało się za słodkie. Sernik można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, ale według mnie najlepsze jest do 3 dni.
Bezglutenowy sernik z owocami
Składniki na blachę 18×18 cm
Ciasto
- 1 żółtko
- 100 g ziemnego masła
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 170 g mąki bezglutenowej np:
- 90 g mąki ryżowej
- po 40 g mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 60 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 400 g sera mielonego z wiaderka 18% w temperaturze pokojowej
- 50 g kremówki
- owoce wg uznania, u mnie około 200 g borówek i malin
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
- Po tym czasie około 2/3 ciasta rozłożyć na spodzie i bokach blachy. Formę proponuję wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, grzanie góra dół.
- W czasie kiedy ciasto będzie w piekarniku przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki (oprócz owoców) umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć masę z białkami.
- Ser przelać na podpieczone ciasto. Na wierzch wyłożyć owoce a następnie pozostałą część ciasta.
- Piec 40-45 minut. Pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
11 komentarzy
Proszek do pieczenia ma w składzie mąkę pszenna czyli gluten więc nie jest to ciasto pozbawione glutenu
To zależy jaki proszek do pieczenia. Są proszki bezglutenowe np firmy Dr Oetker, Celiko, Balviten, Bezgluten… ja najczęściej używam Celiko wiec to ciasto jest w pełni bezglutenowe 🙂
No właśnie, placek się tera piecze i zaczęłam czytać komentarze o glutenie w proszku do pieczenia. Super, mogę go wyrzucić 🙁
Nie każdy proszek do pieczenia ma w składzie gluten. Przed zakupem najlepiej spojrzeć na skład. W sumie to tyczy się każdego produktu – nawet skrobia ziemniaczana może być zanieczyszczona glutenem 🙁
To prawda, ale chciałam skorzystać z tego przepisu nie dla siebie ale dla osoby chorej na celiakie. Uśpiona wytycznymi przepisu nie spojrzałam na etykietę z tyłu. Bogu dzięki ze przeczytałam komentarze.
Tak czy siak ciasto wyszło super, o ile w niedzielę znajdę gdzieś proszek do pieczenia bez glutenu to mogę upiec drugie.
Jeśli Pani nie znajdzie proszku bezglutenowego to proszę zrobić bez niego. Ciasto kruche będzie mniej pulchne, ale nadal dobre 🙂
Cieszę się, że sernik smakuje 🙂
Witam.Czy ma Pani przepis na kruche ciasto bezglutenowe z niskim indeksem glikemicznym ? Niestety nie moge jesc glutenu,cukru i nabialu,orzechow arachidowych (choruje na Hashimoto) a na Swieta tez chcialabym zjesc jakies ciasto,moze cos Pani wymysli? Takich jak ja jest b. wielu-niestety.Pozdrawiam.M
Witam,
Niestety obecnie nie mam takiego przepisu, ale postaram się coś wymyślić, tylko mam jeszcze kilka pytań.
1. Czy je Pani inne słodziki jak erytrytol czy ksylitol?
2. Czy wraz z nabiałem nie je Pani jajek?
3. Ciasto musi być kruche?
Witam.Dziekuje za odpowiedz.Tak,slodziki typu erytrytol,ksylitol moge jesc,jajka rowniez moge.Nie powinnam jesc lub jesli juz,to rzadko kasza i maka jaglana (wciaz ta tarczyca nieszczesna) Te produkty (gluten,nabial,cukier i niektore kasze i z nich maki dzialaja zapalnie na tarczyce).Interesuja mnie rozne ciasta nie tylko kruche,ale kruche ,to jedno z moich ulubionych.Ida Swieta,uwielbiam piec ciasta,a sama nie moge ich jesc i dlatego szukam po necie.Wdzieczna jestem za podjecie tematu przez Pania.Serdecznie pozdrawiam.
Witam,
Nie wiem czy zaglądała Pani na bloga, ale upiekłam dwa ciasta z niskim IG, bez glutenu, nabiału i cukru.
1 -Biszkopt makowy z kremem orzechowym – https://kuchniabezglutenu.pl/makowo-orzechowe-ciasto-z-nikim-ig/
2 – Piernik – https://kuchniabezglutenu.pl/piernik-z-niskim-indeksem-glikemicznym/
Na dniach wrzucę jeszcze przepis na szarlotkę na cieście kruchym. Do tej pory zarówno jedno jak i drugie ciasto zostało dobrze ocenione, dlatego mam nadzieję, że i Pani posmakują.
Pozdrawiam
Serdecznie dziekuje za przepisy i bede sledzic blog.Zycze zdrowych ,radosnych i szczesliwych Swiat oraz szczesliwego Nowego Roku.