Bezglutenowy sernik z owocami
Do eksperymentów z oponkami i pączkami zaopatrzyłam się w takie ilości mielonego sera, że pod koniec musiałam coś z tego twarogu zrobić. A ponieważ dawno nie było sernika zdecydowałam się właśnie na takie ciacho. Bezglutenowy sernik z owocami na kruchym cieście to ciasto proste i w miarę szybkie. Owoce, które wykorzystałam do jego przygotowania to borówki i maliny, ale inne również się sprawdzą. Dodajcie takie, jakie są dostępne lub jakie lubicie. Ciasto zaraz po upieczeniu jest bardzo kruche, dlatego z krojeniem radzę poczekać do całkowitego ostygnięcia. Wierzch sernika można oprószyć cukrem pudrem, aczkolwiek proponuje przez tym spróbować ciasto, żeby nie okazało się za słodkie. Sernik można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, ale według mnie najlepsze jest do 3 dni.
Składniki na blachę 18×18 cm
CIASTO BEZGLUTENOWE
- 1 żółtko
- 100 g ziemnego masła
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 170 g mąki bezglutenowej np:
- 90 g mąki ryżowej
- po 40 g mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 60 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 400 g sera mielonego z wiaderka 18% w temperaturze pokojowej
- 50 g kremówki
- owoce wg uznania, u mnie około 200 g borówek i malin
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
- Po tym czasie około 2/3 ciasta rozłożyć na spodzie i bokach blachy. Formę proponuję wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, grzanie góra dół.
- W czasie kiedy ciasto będzie w piekarniku przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki (oprócz owoców) umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć masę z białkami.
- Ser przelać na podpieczone ciasto. Na wierzch wyłożyć owoce a następnie pozostałą część ciasta.
- Piec 40-45 minut. Pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
Witam.Czy ma Pani przepis na kruche ciasto bezglutenowe z niskim indeksem glikemicznym ? Niestety nie moge jesc glutenu,cukru i nabialu,orzechow arachidowych (choruje na Hashimoto) a na Swieta tez chcialabym zjesc jakies ciasto,moze cos Pani wymysli? Takich jak ja jest b. wielu-niestety.Pozdrawiam.M
Witam,
Niestety obecnie nie mam takiego przepisu, ale postaram się coś wymyślić, tylko mam jeszcze kilka pytań.
1. Czy je Pani inne słodziki jak erytrytol czy ksylitol?
2. Czy wraz z nabiałem nie je Pani jajek?
3. Ciasto musi być kruche?
Witam.Dziekuje za odpowiedz.Tak,slodziki typu erytrytol,ksylitol moge jesc,jajka rowniez moge.Nie powinnam jesc lub jesli juz,to rzadko kasza i maka jaglana (wciaz ta tarczyca nieszczesna) Te produkty (gluten,nabial,cukier i niektore kasze i z nich maki dzialaja zapalnie na tarczyce).Interesuja mnie rozne ciasta nie tylko kruche,ale kruche ,to jedno z moich ulubionych.Ida Swieta,uwielbiam piec ciasta,a sama nie moge ich jesc i dlatego szukam po necie.Wdzieczna jestem za podjecie tematu przez Pania.Serdecznie pozdrawiam.
Witam,
Nie wiem czy zaglądała Pani na bloga, ale upiekłam dwa ciasta z niskim IG, bez glutenu, nabiału i cukru.
1 -Biszkopt makowy z kremem orzechowym – https://kuchniabezglutenu.pl/makowo-orzechowe-ciasto-z-nikim-ig/
2 – Piernik – https://kuchniabezglutenu.pl/piernik-z-niskim-indeksem-glikemicznym/
Na dniach wrzucę jeszcze przepis na szarlotkę na cieście kruchym. Do tej pory zarówno jedno jak i drugie ciasto zostało dobrze ocenione, dlatego mam nadzieję, że i Pani posmakują.
Pozdrawiam
Serdecznie dziekuje za przepisy i bede sledzic blog.Zycze zdrowych ,radosnych i szczesliwych Swiat oraz szczesliwego Nowego Roku.