Bezglutenowy sernik z truskawkami
Bezglutenowe kruche ciasto z masą serową i sporą ilością truskawek. Pomimo, iż sernik nie należny do moich ulubionych ciast, bezglutenowy sernik z truskawkami bardzo mi smakował. A odpowiadają za to truskawki, które dodałam w bardzo dużej ilości. Dzięki nim sernik był aromatyczny i soczysty. W mojej wersji ciasto (tzn masa serowa) jest mało słodkie, dlatego jeśli lubicie słodsze wypieki do masy dodajcie więcej cukru pudru lub obsypcie nim wierzch sernika. Z krojeniem polecam wstrzymać się do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepłe ciasto kruche jest bardzo delikatne.
Twaróg. Do zrobienia ciasta użyłam serka śmietankowego Krówka z zawartością tłuszczu 15% (zdjęcie poniżej). Można użyć również zmielonego twarogu z wiaderka.
Jeśli do zrobienia ciasta użyjecie mąki kukurydzianej zamiast owsianej, po 30 minutach pieczenia często zaglądajcie do ciasta, gdyż mąka kukurydziana lubi się przypiekać. Ciasto po upieczeniu może być bardziej kruche, gdyż mąka kukurydziana należy do mąk kruchych – uważajcie podczas krojenia i nakładania.
Bezglutenowy sernik z truskawkami
Składniki na formę o średnicy 26 cm
Ciasto
- 1 jajko
- 180 g ziemnego masła
- 270 g mąki bezglutenowej np:
- 130 g mąki ryżowej
- 80 g mąki owsianej lub kukurydzianej
- 60 g tapioki lub innej skrobi
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 750 g twarogu (u mnie serek śmietankowy mielony)
- 1 duże jajko
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 80 g jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
- 70 g cukru pudru (masa jest mało słodka przy takiej ilości)
- 400 g truskawek
Bezglutenowy sernik z truskawkami – przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Po wymieszaniu ciasto może być bardzo klejące, dlatego nie polecam zagniatać go rękami. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie 3/4 ciasta rozłożyć na spodzie i bokach blachy (na wysokość ok 2 cm) – blachę polecam wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Spód ciasta w kilku miejscach nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 15 minut. Temperatura piekarnika 180 stopni grzanie góra dół.
- W tym czasie przygotowujemy masę serową. W tym celu wszystkie składniki oprócz truskawek umieszczamy w misce i krótko ale dokładnie mieszamy. Następnie gotową masę delikatnie, łyżka po łyżce przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy.
- Truskawki myjemy, osuszamy i większe przekrawamy na pół. Układamy jedna przy drugiej na masie serowej.
- Na wierzchu truskawek układamy pozostałe ciasto. Można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub spłaszczyć i urywać.
- Pieczemy 45-50 minut. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Czy zamiast truskawek mogę użyć mrożonych wiśni?
Tak, inne owoce jak najbardziej mogą być, ale polecam je wcześniej rozmrozić na sitku, aby odsączyć nadmiar soku. Dodatkowo jak napisałam w przepisie, sernik jest mało słodki, więc przy kwaśnych wiśniach można do masy dodać więcej cukru. Pozdrawiam 🙂