- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy sernik z truskawkami

Bezglutenowy sernik z truskawkami

Bezglutenowe kruche ciasto z masą serową i sporą ilością truskawek. Pomimo, iż sernik nie należny do moich ulubionych ciast, bezglutenowy sernik z truskawkami bardzo mi smakował. A odpowiadają za to truskawki, które dodałam w bardzo dużej ilości. Dzięki nim sernik był aromatyczny i soczysty. W mojej wersji ciasto (tzn masa serowa) jest mało słodkie, dlatego jeśli lubicie słodsze wypieki do masy dodajcie więcej cukru pudru lub obsypcie nim wierzch sernika. Z krojeniem polecam wstrzymać się do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepłe ciasto kruche jest bardzo delikatne.

Twaróg. Do zrobienia ciasta użyłam serka śmietankowego Krówka z zawartością tłuszczu 15% (zdjęcie poniżej). Można użyć również zmielonego twarogu z wiaderka.

Jeśli do zrobienia ciasta użyjecie mąki kukurydzianej zamiast owsianej, po 30 minutach pieczenia często zaglądajcie do ciasta, gdyż mąka kukurydziana lubi się przypiekać. Ciasto po upieczeniu może być bardziej kruche, gdyż mąka kukurydziana należy do mąk kruchych – uważajcie podczas krojenia i nakładania.

 

Bezglutenowy sernik z truskawkami

Składniki na formę o średnicy 26 cm

Ciasto

Masa

 

Bezglutenowy sernik z truskawkami – przygotowanie

Smacznego 🙂