Bezglutenowy sernik zebra z porzeczką – to dwukolorowe kruche ciasto z masą serową i dużą ilością porzeczek. U mnie ze względu na dostępność jest to porzeczka tylko czerwona ale jeśli macie możliwość dodania czarnej, to polecam to zrobić. Możecie oczywiście porzeczkę zastąpić innym owocem np maliną, borówką, jagodą. Jeśli Wasze owoce są mocno kwaśne polecam dodać więcej cukru. Moja wersja wyszła lekko kwaśna, a to dlatego iż lubimy ciasta z delikatnie kwaśnym posmakiem. Do wykonania ciasta wykorzystałam tylko żółtka, jeśli nie macie pomysłu co zrobić z białkami, możecie je ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na owoce.
Bezglutenowy sernik zebra z porzeczką można przechowywać nawet 4-5 dni, aczkolwiek po drugim dniu radzę schować do lodówki.
A jeśli za sernikiem nie przepadacie, tutaj znajcie przepis na kruche ciasto z porzeczkami.
Składniki na blachę 24×24 cm
Ciasto
- 160 g zimnego masła
- 270 g mąki bezglutenowej np
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 2 żółtka
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki gorzkiego kakao
Masa
- 500 g serka homogenizowanego naturalnego
- 100 g kremówki (u mnie 32%)
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
- 20 g skrobi kukurydzianej
Dodatkowo
- 400 g porzeczki ( u mnie czerwona ale równie dobrze może być czarna lub mix)
- 2 łyżki (30g) skrobi ziemniaczanej
- 50 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Wszystkie składniki oprócz kakaa umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać gorzkie kakao i wymieszać. Dwie kulki ciasta przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie 2/3 ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem blachę. Ja, ścierałam na grubych oczkach naprzemiennie jasne i ciemne, w ten sposób ciasto ładnie się wymieszało. Boki blachy wyłożyłam ciastem na wysokość ok 1,5 cm.
- Włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, funkcja dół góra. Następnie wyciągnąć i na spód wyłożyć masę, potem owoce a na koniec pozostałą część ciasta. Całość piec jeszcze 40 minut.
Masa i owoce
- Kiedy ciasto będzie się podpiekało przygotować owoce i masę.
- U misce umieścić wszystkie składniki na masę i dokładnie wymieszać.
- Porzeczki umyć i lekko osuszyć. Dodać do nich skrobię ziemniaczaną, cukier i delikatnie wymieszać. Układać na masie serowej najlepiej łyżką.
Smacznego 🙂