Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoKruche i tartySernik

Bezglutenowy sernik zebra z porzeczką

Sylwia 12/08/2019
Sylwia 12/08/2019

Bezglutenowy sernik zebra z porzeczką – to dwukolorowe kruche ciasto z masą serową i dużą ilością porzeczek. U mnie ze względu na dostępność jest to porzeczka tylko czerwona ale jeśli macie możliwość dodania czarnej, to polecam to zrobić. Możecie oczywiście porzeczkę zastąpić innym owocem np maliną, borówką, jagodą. Jeśli Wasze owoce są mocno kwaśne polecam dodać więcej cukru. Moja wersja wyszła lekko kwaśna, a to dlatego iż lubimy ciasta z delikatnie kwaśnym posmakiem. Do wykonania ciasta wykorzystałam tylko żółtka, jeśli nie macie pomysłu co zrobić z białkami, możecie je ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na owoce.

Bezglutenowy sernik zebra z porzeczką można przechowywać nawet 4-5 dni, aczkolwiek po drugim dniu radzę schować do lodówki.

A jeśli za sernikiem nie przepadacie, tutaj znajcie przepis na kruche ciasto z porzeczkami.

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto

  • 160 g zimnego masła
  • 270 g mąki bezglutenowej np
    • 100 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 70 g mąki owsianej bez glutenu
    • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 50 g erytrytolu lub cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki gorzkiego kakao

Masa

  • 500 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 100 g kremówki (u mnie 32%)
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru
  • 20 g skrobi kukurydzianej

Dodatkowo

  • 400 g porzeczki ( u mnie czerwona ale równie dobrze może być czarna lub mix)
  • 2 łyżki (30g) skrobi ziemniaczanej
  • 50 g cukru

 

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Wszystkie składniki oprócz kakaa umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać gorzkie kakao i wymieszać. Dwie kulki ciasta przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  2. Po tym czasie 2/3 ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem blachę. Ja, ścierałam na grubych oczkach naprzemiennie jasne i ciemne, w ten sposób ciasto ładnie się wymieszało. Boki blachy wyłożyłam ciastem na wysokość ok 1,5 cm.
  3. Włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, funkcja dół góra. Następnie wyciągnąć i na spód wyłożyć masę, potem owoce a na koniec pozostałą część ciasta. Całość piec jeszcze 40 minut.

Masa i owoce

  1. Kiedy ciasto będzie się podpiekało przygotować owoce i masę.
  2. U misce umieścić wszystkie składniki na masę i dokładnie wymieszać.
  3. Porzeczki umyć i lekko osuszyć. Dodać do nich skrobię ziemniaczaną, cukier i delikatnie wymieszać. Układać na masie serowej najlepiej łyżką.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy sernik zebra z porzeczką

bez drożdżydeserkruche ciastoporzeczkasernik
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką
następny post
Bezglutenowe placuszki z mascarpone

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca