• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Biszkoptowe, Ciasto, Okazje, Torty, Urodziny  /  01/12/2020

Bezglutenowy tort Oreo

by Sylwia
Bezglutenowy tort Oreo

Bezglutenowy tort Oreo

Trzy biszkopty przełożone kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. W środku masy znajdują się pokruszone ciasteczka oreo – moje są z firmy Schar. Wierzch tortu możecie udekorować jak ja, lub według własnego pomysłu. Bezglutenowy tort Oreo jest lekki, wilgotny i idealnie słodki. Polecam na urodziny, imieniny lub po prostu jako ciacho do kawy 🙂

Biszkopty. Dwa kakaowe i jeden jasny. Każdy biszkopt piekłam na osobnej, niskiej blaszce firmy Wilton o średnicy 20 cm. Taki sposób według mnie jest najlepszy. Jeśli nie macie tylu jednakowych blaszek, możecie upiec jeden wysoki biszkopt kakaowy (wtedy kakaa należy dodać 25 gramów)  i spróbować przekroić go na 3 równe części. Ale od razu zaznaczam, że może być  to ciężkie zadanie, gdyż biszkopty bezglutenowe są delikatniejsze niż pszenne. O ile z przekrojeniem na dwie części problemu nie będzie to na 3 już może być gorzej. Jeśli ostatecznie wyjdą Wam dwa placki, nie martwcie się, masy do środka  zróbcie połowę.

Biszkopty najlepiej układać i przekładać albo w formie do pieczenia albo w specjalnym, cukierniczym rancie. Dzięki temu zarówno biszkopty jak i masa  równo się rozłożą.

Wszystko to wykorzystałam przy robieniu tego ciasta

 

Bezglutenowy tort Oreo – składniki i przygotowanie

 

Składniki na 3 cienkie biszkopty o średnicy 20 cm

  • 6 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki
    • 70 g owsianej
    • 20 ryżowej
    • 30 skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 18-25 g gorzkiego kakao

KREM ŚRODEK

  • 400 g kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 opakowania śmietanofix
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 6 ciasteczek oreo bezglutenowych

WIERZCH

  • 600 g śmietany kremówki
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietanofix
  • 5-6 ciasteczek
  • owoce (opcjonalnie)

NASĄCZENIE

  • 120-150 g wody
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • sok z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

  • W misce łączymy wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miseczki wsypujemy gorzkie kakao. Spód blaszek wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
  • Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy cukier. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej, gładkiej piany. Aby mieć pewność, że cukier się rozpuścił należy odrobinę piany wziąć między palce.
  • Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze z 3 minuty.
  • Dodajemy mieszankę mąk oraz proszku do pieczenia (polecam przesiać przez sitko) i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia odkładamy około 150 gramów ciasta, wyrównujemy – będzie to jasny, środkowy biszkopt.
  • Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i ponownie delikatnie mieszamy. Pozostałe ciasto rozkładamy na dwie pozostałe blaszki.
  • Biszkopty pieczemy 15 – 20 w temperaturze 180 stopni. Upieczone wyciągamy i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. W przypadku pieczenia jednego wysokiego biszkoptu należy piec go dłużej, około 30 minut lub do suchego patyczka.

Masa środek

  • Zimną kremówkę ubijamy tak na 80% – chodzi o to, żeby nie ubić jej za bardzo, żeby się nie zważyła. Następnie dodajemy cukier puder oraz śmietanofixy i ponownie krótko ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i delikatnie mieszamy. Gotową masę można przełożyć do rękawa cukierniczego – według mnie w ten sposób łatwiej nakłada się krem na biszkopt.
  • Z biszkoptów delikatnie ściągamy papier do pieczenia oraz robimy płyn do nasączenia. W tym celu w miseczce łączymy wszystkie składniki, soku z cytryny należy dodać tyle, żeby powstała lekko kwaśna lemoniada.
  • Ciemny biszkopt układamy na spodzie a następnie nasączamy 1/3 wody (u mnie ok 60g). Nakładamy połowę kremu, wyrównujemy lekko. Kładziemy biszkopt jasny, lekko przyciskamy, żeby krem pod spodem się wyrównał, nasączamy i rozprowadzamy pozostałą część kremu. Na wierzch kładziemy ostatni, ciemny biszkopt, lekko przyciskamy i nasączamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Masa wierzch

  • Schodzone ciasto wyciągamy z lodówki oraz z rantu lub tortownicy. Polecam przed wyciągnięciem, nożem do masła oderwać ciasto przy ściankach.
  • Zimną kremówkę ubijamy na 80%. Następnie dodajemy śmietanofixy oraz cukier puder i ponownie ubijamy. Pamiętajcie, kremówkę należy ubijać tylko do uzyskania sztywnej piany, zbyt długie ubijanie może spowodować zważenie się.
  • Większą część kremówki (tak z 70%) przekładamy do rękawa lub rękawów cukierniczych i wkładamy do lodówki. Pozostałe 30% rozkładamy na torcie, bokach i wierzchu. Będzie to pierwsza warstwa, która po pierwsze zwiąże nam wszystkie okruszki i końcowa warstwa kremu będzie czysta, a po drugie ułatwi nakładanie finalnej warstwy. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • W tym czasie, jeśli mamy owoce myjemy je i osuszamy oraz kruszymy 5-6 ciasteczek oreo (ja pokruszyłam tylko herbatniki, bez białego środka).
  • Po 30 minutach wyciągamy tort i pozostałą kremówkę, którą rozprowadzamy na wierzchu i bokach ciasta. Pamiętajcie, żeby zostawić trochę kremu do dekoracji wierzchu.
  • Na koniec tort z boku obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami a na wierzchu układamy owoce.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • kremówka
  • mascarpone
  • oreo
  • owoce
  • urodziny

Nawigacja wpisu

Piernik z niskim indeksem glikemicznym
Ciasto krówka bez glutenu

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram