Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BiszkoptoweCiastoOkazjeTortyUrodziny

Bezglutenowy tort Oreo

Sylwia 01/12/2020
Sylwia 01/12/2020

Bezglutenowy tort Oreo

Trzy biszkopty przełożone kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. W środku masy znajdują się pokruszone ciasteczka oreo – moje są z firmy Schar. Wierzch tortu możecie udekorować jak ja, lub według własnego pomysłu. Bezglutenowy tort Oreo jest lekki, wilgotny i idealnie słodki. Polecam na urodziny, imieniny lub po prostu jako ciacho do kawy 🙂

Biszkopty. Dwa kakaowe i jeden jasny. Każdy biszkopt piekłam na osobnej, niskiej blaszce firmy Wilton o średnicy 20 cm. Taki sposób według mnie jest najlepszy. Jeśli nie macie tylu jednakowych blaszek, możecie upiec jeden wysoki biszkopt kakaowy (wtedy kakaa należy dodać 25 gramów)  i spróbować przekroić go na 3 równe części. Ale od razu zaznaczam, że może być  to ciężkie zadanie, gdyż biszkopty bezglutenowe są delikatniejsze niż pszenne. O ile z przekrojeniem na dwie części problemu nie będzie to na 3 już może być gorzej. Jeśli ostatecznie wyjdą Wam dwa placki, nie martwcie się, masy do środka  zróbcie połowę.

Biszkopty najlepiej układać i przekładać albo w formie do pieczenia albo w specjalnym, cukierniczym rancie. Dzięki temu zarówno biszkopty jak i masa  równo się rozłożą.

Wszystko to wykorzystałam przy robieniu tego ciasta

 

 

Bezglutenowy tort Oreo

Składniki na 3 cienkie biszkopty o średnicy 20 cm

  • 6 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki
    • 50 g owsianej
    • 40 g ryżowej
    • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 18-25 g gorzkiego kakao

KREM ŚRODEK

  • 400 g kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 opakowania śmietanofix
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 6 ciasteczek oreo bezglutenowych

WIERZCH

  • 600 g śmietany kremówki
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietanofix
  • 5-6 ciasteczek
  • owoce (opcjonalnie)

NASĄCZENIE

  • 120-150 g wody
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • sok z cytryny

 

Bezglutenowy tort Oreo – przygotowanie

Biszkopt

  • W misce łączymy wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miseczki wsypujemy gorzkie kakao. Spód blaszek wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
  • Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy cukier. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej, gładkiej piany. Aby mieć pewność, że cukier się rozpuścił należy odrobinę piany wziąć między palce.
  • Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze z 3 minuty.
  • Dodajemy mieszankę mąk oraz proszku do pieczenia (polecam przesiać przez sitko) i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia odkładamy około 150 gramów ciasta, wyrównujemy – będzie to jasny, środkowy biszkopt.
  • Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i ponownie delikatnie mieszamy. Pozostałe ciasto rozkładamy na dwie pozostałe blaszki.
  • Biszkopty pieczemy 15 – 20 w temperaturze 180 stopni. Upieczone wyciągamy i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. W przypadku pieczenia jednego wysokiego biszkoptu należy piec go dłużej, około 30 minut lub do suchego patyczka.

Masa środek

  • Zimną kremówkę ubijamy tak na 80% – chodzi o to, żeby nie ubić jej za bardzo, żeby się nie zważyła. Następnie dodajemy cukier puder oraz śmietanofixy i ponownie krótko ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i delikatnie mieszamy. Gotową masę można przełożyć do rękawa cukierniczego – według mnie w ten sposób łatwiej nakłada się krem na biszkopt.
  • Z biszkoptów delikatnie ściągamy papier do pieczenia oraz robimy płyn do nasączenia. W tym celu w miseczce łączymy wszystkie składniki, soku z cytryny należy dodać tyle, żeby powstała lekko kwaśna lemoniada.
  • Ciemny biszkopt układamy na spodzie a następnie nasączamy 1/3 wody (u mnie ok 60g). Nakładamy połowę kremu, wyrównujemy lekko. Kładziemy biszkopt jasny, lekko przyciskamy, żeby krem pod spodem się wyrównał, nasączamy i rozprowadzamy pozostałą część kremu. Na wierzch kładziemy ostatni, ciemny biszkopt, lekko przyciskamy i nasączamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Masa wierzch

  • Schodzone ciasto wyciągamy z lodówki oraz z rantu lub tortownicy. Polecam przed wyciągnięciem, nożem do masła oderwać ciasto przy ściankach.
  • Zimną kremówkę ubijamy na 80%. Następnie dodajemy śmietanofixy oraz cukier puder i ponownie ubijamy. Pamiętajcie, kremówkę należy ubijać tylko do uzyskania sztywnej piany, zbyt długie ubijanie może spowodować zważenie się.
  • Większą część kremówki (tak z 70%) przekładamy do rękawa lub rękawów cukierniczych i wkładamy do lodówki. Pozostałe 30% rozkładamy na torcie, bokach i wierzchu. Będzie to pierwsza warstwa, która po pierwsze zwiąże nam wszystkie okruszki i końcowa warstwa kremu będzie czysta, a po drugie ułatwi nakładanie finalnej warstwy. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • W tym czasie, jeśli mamy owoce myjemy je i osuszamy oraz kruszymy 5-6 ciasteczek oreo (ja pokruszyłam tylko herbatniki, bez białego środka).
  • Po 30 minutach wyciągamy tort i pozostałą kremówkę, którą rozprowadzamy na wierzchu i bokach ciasta. Pamiętajcie, żeby zostawić trochę kremu do dekoracji wierzchu.
  • Na koniec tort z boku obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami a na wierzchu układamy owoce.

Smacznego 🙂

Bezglutenowy tort Oreo

Bezglutenowy tort Oreo

Bezglutenowy tort Oreo

 

2020kremówkamascarponeoreoowoceurodziny
2 komentarze 0
Poprzedni post
Piernik z niskim indeksem glikemicznym
następny post
Ciasto krówka bez glutenu

Zobacz również

Mocno kakaowe ciasto bez nabiału i glutenu

04/09/2023

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami

05/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

2 komentarze

Małgorzata 05/10/2022 - 17:23

Witam. Czy przy pieczeniu trzech biszkoptów na raz trzeba właczyć termoobieg??

Odpowiedz
Sylwia 05/10/2022 - 21:11

Witam,
Ja nie włączałam, piekłam na funkcji góra dół. Tak tylko podpowiem – ostatnio robiąc torty nie piekę już trzech biszkoptów osobno, piekę jeden kakaowy i kroję na 3 blaty. Do krojenia polecam nóż cukierniczy strunowy. Jeśli ma Pani Instagram zapraszam, tam w relacjach wyróżnionych jest zapisane jak robię biszkopt oraz tort marakuja na tym biszkopcie.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

kuchnia.bez.glutenu

Czekając na wynik tomografii w poprzednim tygodni Czekając na wynik tomografii w poprzednim tygodniu musiałam zająć czymś głowę. Żeby się mniej stresować, mniej myśleć o wyniku. Piekłam więc. Eksperymentowałam z różnymi przepisami. Jednym z nich było ciasto francuskie - jedną z trzech prób pokazałam na stories 😉 nie jest źle, ale jak dla mnie przepis zdecydowanie wymaga dopracowania. 

Upiekłam też ciasto dyniowe bez nabiału, gdyż akurat miałam miękkie śliwki i puree z dyni. Przepis nie jest nowy. Od roku znajduje się na blogu. Tylko pierwotna wersja była z malinami. 
Ze śliwką też jest dobre, ale wg mnie z malinami jednak lepsze, bardziej kwaśne 😊 zamiast budyniu dodałam skrobie kukurydzianą. A kruszonkę zrobiłam cynamonową. 
Kruszonki u mnie bardzo mało, ponieważ ja za nią nie przepadam. Nie lubię, kiedy kruszonka przykrywa całe ciasto 😬 

🔹🔸Przypominam przepis na blachę 24x24 cm

-4 jajka M 
-100 g oleju np słonecznikowego, rzepakowego
-250 g puree z pieczonej dyni hokkaido, gęstość śmietany 
-140 g mąki ryżowej (@sanoglutenfree)
-70 g skrobi kukurydzianej (@sanoglutenfree) lub 2 budynie np śmietankowe
-80 g cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
-200 -250 g owoców

🔹Kruszonka 
-20 g zimnego masła zwykłego lub roślinnego
-40 g mąki bezglutenowej np
—30 g owsianej bez glutenu
—10 g skrobi ziemniaczanej
-20 g drobnego cukru
-cynamon 

Przygotowanie 
W misce mieszamy wszystkie mokre składniki. Dodajemy suche i mieszamy tylko do połączenia się składników. 
Ciasto przekładamy na blachę. Na wierzchu układamy owoce i kruszonkę. 
Pieczemy w 180 stopniach góra dół przez ok 40 minut. 
Odstawiamy do ostygnięcia. 

 Ciasto bezglutenowe /dynia / bez glutenu/ bez nabiału
#glutenfree #bezglutenu #beznabiału #dynia #ciasto #ciastodyniowe
Chleb na drożdżach czy zakwasie? Jaki części Chleb na drożdżach czy zakwasie? 

Jaki częściej u Was gości? 
Pieczecie sami czy kupujecie? 

Uwielbiam chleby bezglutenowe na zakwasie. Według mnie są lepsze w smaku niż te na drożdżach. No i są bardziej wilgotne. U mnie pieczywo na zakwasie po dwóch dniach ląduje w lodowce, żeby nie spleśniało :) 

Minusem jest zakwas. Trzeba go wyhodować, co niestety czasami nie jest proste. Zakwas to dziwny stwór. Z fochami. Sama się o tym przekonałam. Raz rośnie, raz nie. Innym razem spleśnieje 🤷‍♀️

Przez ostatni tydzień dzień po dniu wrzucałam relację z mojej hodowli. Powiem Wam szczerze, że mega się tego obawiałam, bo sama nie wiedziałam, czy zakwas się uda a relacje wrzucalam praktyczbie „na żywo”. Na szczęście wszystko poszło dobrze a relacje są zapisane w wyróżnionych. Może komuś się przydadzą. 

A teraz przepis na chleb z foty. Na blachę 25x10 cm. 

-300g zakwasu ryżowego aktywnego 
-130 g mąki owsianej @elovena_polska 
-60 g mąki gryczanej @incola_glutenfree 
-50 g skrobi ziemniaczanej @sanoglutenfree 
-300 g letniej wody
-7 g łusek babki jajowatej @piecprzemian.com.pl 
-8 g soli

Wszystko mieszamy. Ma być rzadkie 😉 na początku jak jogurt. Zgęstnieje trochę w blaszce. 
Przelewamy do keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie 3,5 godziny. 
Pieczemy. Ja włożyłam do zimnego piekarnika. Ustawiłam na 180 st góra dół i piekłam 70 minut - czas liczony od włączenia piekarnika nie nagrzania. Studzić na starcie. 

Smacznego :) 

Zakwas / chleb bezglutenowy
#glutenfree #chleb #zakwas #bezglutenu
Ciasto bez glutenu i nabiału ale z jajkami. To Ciasto bez glutenu i nabiału ale z jajkami. 

To nie jest nowy przepis - tzn trochę jest, bo oryginalna wersja jest na puree z dyni. 
To przepis, który ma najwiecej negatywnych komentarzy na blogu. I ja nie mam pojęcia dlaczego 🤷‍♀️ To znaczy wiem, że negatywne dlatego, że wielu osobom to ciacho nie wyszło. Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto tylu osobom nie wyszło. Robiłam je chyba 5 albo 6 razy. Na puree rzadszym, gęstszym takim wręcz mącznych. I za każdym razem wyszło :) 

A wczoraj zrobiłam je na puree z pieczonego (nie gotowanego) batata. I wiecie co? Też wyszło. Pyszne :) Po 24 godzinach nie ma już po nim spadu, tak smakowało 🥰 

Nagrałam film. Mam nadzieję, że pomoże. 

Składniki na blachę 25x10

-3 jajka M
-230 g puree z pieczonego batata
-120 g mąki ryżowej (@sanoglutenfree)
-100 g masła - zwykłe, roślinne, klarowane lub 80g oleju
-80 g cukru 
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
-0,5 łyżeczki sody 
-1 łyżeczka octu 
-12 g gorzkiego kakao + 1 łyżka wody opcjonalnie (ja dodałam) 
-25 g skrobi ziemniaczanej (@sanoglutenfree) 

🔹🔸Przygotowanie 

Mieszamy mokre składniki. Dodajemy proszek, sodę, ocet, cukier, mieszamy. 
Ciasto dzielimy. Do jednej części dodajemy kakao do drugiej skrobie. Jeśli cześć z kakao będzie gęstsza niż ta ze skrobią, dodajemy wodę. 
Nakładamy na zmianę ciasto jasne i ciemne. Wyrównujemy. Pieczemy ok 45 min w 170 st grzanie góra dół. Przy blaszce mniejszej czas będzie dłuższy. Przy większej, krótszy. Należy sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem czy ciasto jest wypieczone. 

Smacznego :) 

#batat #beznabiału #bezglutenu #ciasto
Mąki bezglutenowe Ile macie w swojej kuchni? Ja Mąki bezglutenowe 

Ile macie w swojej kuchni? Jakie? Jakiej/jakich firm? 

Ja mam…
-ryżową białą
-ryżową pełnoziarnistą
-owsianą bezglutenową
-z sorgo
-jaglana
-gryczaną
-kukurydzianą
-skrobie ziemniaczaną
-tapiokę
-skrobię kukurydzianą
-skrobię ryżową

Czy to dużo? Tak. 
Czy wszystkie używam? Tak.
Czy potrzebne są mi wszystkie? Tak, ponieważ ja lubię mieszać kilka rodzajów mąk. Wg mnie w ten sposób można uzyskać najbardziej uniwersalny smak, sprawdzić, że żadna z wyżej wymienionych mąk nie będzie dominowała smakiem. 

Pieczenie bezglutenowe nie należy do najłatwiejszych. Wiem, bo sama przez to przechodziłam i przechodzę do tej pory. Te wszystkie mąki…ojj ciężko było na początku. Testowałam, eksperymentowałam, wkurzałam się, nie raz miałam wszystkiego dosyć 😢 ale ja z tych co nie poddają się tak łatwo. Powstał pierwszy wypiek, potem kolejny i następny…

Wszystkiego uczyłam się sam. Jaka gęstość, ile mąki takiej, ile takiej. A potem kupiłam mąkę innej firmy i był szok 😳 bo okazało się, że firma firmie nie jest równa 🤷‍♀️ inna konsystencja, inny kolor, inny zapach. Dlatego nie lubię czytać o mąkach w różnych książkach czy na blogach. Uważam, że najwiecej można o nich dowiedzieć się po prostu z nimi pracując. 

Na stories przez 24h znajdziecie moją pogadankę o mąkach, które obecne są w mojej kuchni. Potem będzie zapisana w wyróżnionych. 
Mam nadzieję, że jej wysłuchajcie i że cosik z niej wyniesiecie. Dowiecie się czegoś nowego, ciekawego. 

🔹Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, piszcie tutaj. 
🔸Jeśli się z czymś nie zgadzacie, piszcie tutaj. 
🔹Jeśli wysłuchaliście pogadanki do końca, będzie mi bardzo miło jeśli wypowiecie się na jej temat :) 

Mąki bezglutenowe / 
#mąkibezglutenowe #bezglutenu
Mocno kakaowe ciasto bez glutenu i nabiału (z jaj Mocno kakaowe ciasto bez glutenu i nabiału (z jajkami) 

Pyszne 🥰 Taka delikatniejsza wersja brownie. Ale serio bardzo mocno kakaowe 🍫 Dodatkowo jest delikatnie słodkie, więc jeśli lubicie słodsze wypieki, dodajcie więcej cukru. 

Owoce, u mnie śliwki i jabłka ale mogą, śliwek druga raz bym nie dała 😉 

Puree z dyni hokkaido u mnie miało konsystencje bardzo gęstej śmietany. 
 
Wpis powstał w ramach współpracy  z @sanoglutenfree 

🔹🔸 Składniki na tortownicę 24 cm

-2 duże jajka
-70 g oleju np słonecznikowego
-110 g cukru (można więcej)
-260-280 g puree z pieczonej dyni hokkaido w temperaturze pokojowej
-40 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-30 g skrobi ziemniaczanej (@sanoglutenfree)
-100 g mąki ryżowej (@sanoglutenfree)
-30 g mąki owsianej (Elovena)
-1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
-3/4 łyżeczki sody
-1 łyżeczka octu np jabłkowego lub soku z cytryny
-3/4 łyżeczki cynamonu
-ok 200 g owoców - u mnie jabłka i śliwki

🔹Przygotowanie 

Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Owoce myjemy, osuszamy i kroimy. Polecam pokroić na drobną kostkę, gdyż duże kawałki mogą okazać się za ciężkie i obciążą ciasto.
W miseczce łączymy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz kakao.
W drugiej misce jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej, puree z dyni i krótko mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki, polecam przesiać przez sitko oraz ocet lub sok z cytryny. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Końcowa konsystencja ciasta przypominała bardzo gęstą śmietanę.
Większą część owoców dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe owoce.
Pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 170 stopnia grzanie góra dół.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub pozostawiamy bez niczego.

#bezglutenu #beznabiału #dynia #ciasto #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #glutenfree 
Ciasto bez glutenu bezglutenowe dynia beznabiału
Zakwas bezglutenowy W następnym tygodniu ruszam Zakwas bezglutenowy 

W następnym tygodniu ruszam z hodowlą kolejnego zakwasu. Prawdopodobnie zrobię dwa - ryżowy i owsiano gryczany. Poprzednim razem bardzo fajnie mi się z nimi pracowało, dlatego postawiłam na te mąki. Dodatkowo owsiano gryczany jest z mąk o niskim IG, więc będę mogła stworzyć kolejne pieczywo o niskim indeksie :) 

Będę relacjonowała postępy z hodowli. Postaram się tłumaczyć wszystko jak najlepiej, aby Wasze zakwasy wyszły super. Ale do tego potrzebuje Waszej pomocy 👇

🔹Jeśli macie jakiekolwiek pytania o zakwas, napiszcie je proszę tutaj. 

🔹Jeśli robiliście zakwas i Wam nie wyszedł napiszcie proszę dlaczego - spleśniał, rozwarstwił się, nie rósł…

🔹Z jakich mąk robiliście?
 
🔹A może są osoby, które korzystały z moich przepisów na zakwasy i im się udało? Napiszcie proszę czy przepisy napisane są czytelnie i jasno? Może coś do nich dopisać? 

Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie informacje :) 

Zakwas / bez glutenu / 

#zakwas #bezglutenu #zakwasbezglutenowy #glutenfree
Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału (z jajkami Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału (z jajkami) - przepis przypominający :-) 

Ten przepis ma już prawie 2 lata, jest zarówno na blogu jak i tutaj, ale hen daleko wiec postanowiłam go przypomnieć ;-) wrzucam też kilka komentarzy z modyfikacjami chlebka - może się przydadzą 😊 

„Ten przepis jest genialny! Choć trochę go przerobiłam – daję 3 jajka i dodaję ok 50g mąki migdałowej. Mam mega zapalenie żołądka i po tym cieście nic mi nie dolega! Moje najlepsze słodycze w tym ciężkim czasie :⁠-⁠D”

„… znów popełniłam ten chlebek (z moimi modyfikacjami) ale tym razem zapomniałam dodać sodę (proszku nie daję wcale) ale ubiłam jajka i wyrosło tak samo jak zawsze. Jeśli ktoś nie może proszku ani sody to chlebek wyjdzie równie dobry jeśli tylko ubije się na początku jajka”

„Obłędny ❤ Wiem to nie zdrowo ale zjadłam połowę od razu , to nie jest mój pierwszy chlebek bananowy ale pierwszy tak pyszny i tak puszysty (jajaka ubiłam mikserem ) dodałam gorzką czekoladę 85% i orzechy włoskie…”

🔹🔸 Składniki na formę 20×10 cm

-3 bardzo dojrzałe banany (ok waga po obraniu 310 g)
-2 jajka
-80 g oleju np rzepakowego (można mniej)
-100-110 g mąki ryżowej
-30 g skrobi ziemniaczanej
-po 0,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
-opcjonalnie dodatki np pokruszone orzechy laskowe, 50 g kawałków czekolady

🔹Przygotowanie 

Banany rozgniatamy na papkę. Dodajemy olej, jajka i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli zdecydujecie się na dodatki np czekoladę lub orzechy dodajcie je pod koniec mieszania. 
Gotowe ciasto przelewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka w temp 170 st grzanie góra dół. Odstawiamy do całkowitego ostygnięta.

Chlebek bananowy / bez glutenu / 
#bezglutenu #chlebekbananowy
Tort kakaowy z masą straciatella i malinową. Tort kakaowy z masą straciatella i malinową. 
 
Cześć przepisu w komentarzu, bo nie wszystko się zmieściło. 

🔹🔸Składniki na tort ok 19 cm pieczony w rancie 
 
🔹Biszkopt 
-6 jajek M
-50 g mąki owsianej (Elovena)
-40 g skrobi ziemniaczanej
-40 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian) 
-120 g drobnego cukru 
-25 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i ubijamy do momentu uzyskania gładkiej, puszystej piany. Dodajemy suche składniki (przesiewamy przez sito) i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy (u mnie rant cukierniczy) wyłożonej papierem tylko od spodu. Pieczemy ok 30 minut 180 st grzanie góra dół. 

🔹Masa malinowa
- ok 400-450 g świeżych lub mrożonych malin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier puder wg uznana 
-200 g kremówki zimnej 30%
-10G żelatyny + 20 g zimnej wody

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do malin dodajemy 2 łyżki cukru, sok z cytryny i gotujemy na małej mocy 3-5 minut. Przepuszczamy przez sito aby pozbyć się pestek. Musu malinowego powinno zostać ok 300 g (może być ciut więcej do 350 g). Ponownie umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści (nie gotujemy już). 
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Maliny muszą być chłodne, lekko galaterkowate. 
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mus malinowy. Mieszamy krótko do wymieszania. Próbujemy i w razie konieczności dodajemy cukier puder (ja dodałam 1 pełną łyżkę). 

🔹Masa jasna
-250 g zimnego mascarpone
-200 g zimnej kremówki 
-40 g startej na małych oczkach czekolady deserowej
-1 pełna łyżka cukru pudru

Mascarpone, kremówkę oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera i miksujemy na sztywno. Na koniec dodajemy czekoladę.

🔹Mus wiśniowy
- 200 g dżemu wiśniowego domowego (u mnie w formie musu)
-20 g zimnej wody
-1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wodę mieszamy ze skrobią. Dżem doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu). Wlewamy wodę ze skrobią i szybko mieszamy. Gotujemy minutę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ma być zimne. 

Tort / bez glutenu
#tort #bezglutenu
Poprzedni tydzień spędziłam z córa w Warszawie Poprzedni tydzień spędziłam z córa w Warszawie. Rajuu ależ było gorąco 🫠 i tłoczno 🙄 No dobra, ale nie o tym chciałam pisać ;) 
Całkowicie przypadkiem trafiłyśmy do @manufaktura_cukierkow na ul. Nowy Świat. Miałyśmy wybrać po paczce cukierków, zrobić foty i tyle. Ale przy kasie okazało się, że za kilka minut rozpoczynają się warsztaty, na których można zrobić własnego lizaka. I w taki oto sposób zostałyśmy dłużej i wyszłyśmy z dodatkowymi, wielkimi lizakami 😁🍭 

Słodkości sprzedawane i produkowane w Manufaktura cukierków są bez glutenu i laktozy. Są też takie bez cukru - na zdjęciu lizak zielony i cukierki malinowe. Smaków i wzorów jest mnóstwo. Każdy znajdzie coś dla siebie.  Mi osobiście te z ksylitolem smakują bardziej, ponieważ są mniej słodkie. Można je kupić stacjonarnie oraz w sklepie internetowym. To nie współpraca :) 

A teraz krótko o moim stosunku do słodyczy 😉 
W naszym domu słodycze były, są i będą. Nigdy ich nie zabraniałam córce w 100%. Uważam, że coś zabronionego jest o wiele bardziej pożądane - powstał o tym dokument z udziałem dzieci, niestety nie pamietam tytułu. 
Sęk w tym aby wszystko robić z głową i umiarem. U nas słodkości zawsze ale to zawsze były i są po posiłku, np śniadaniu czy obiedzie. Nigdy, pomimo wrzasków, płaczu (na początku) nie odeszłam od tej reguły. Nigdy słodycze nie były posiłkiem tylko dodatkiem. 
Dodatkowo uważam, że warto tłumaczyć dziecku (nawet małemu) dlaczego jedzenie i picie dużej ilości cukru jest niezdrowe. Pokazywać/dawać zamienniki np żelki z suszonych owoców.

Nie zabraniam ich córce, dlatego Manufakturę odwiedziłyśmy, cukierki i lizaki kupiłyśmy - po 1 paczce, żeby nie przesadzać. A teraz przez najbliższe kilka tygodni będziemy je zjadać. 

A jak jest u Was? Lubicie słodycze? 

Lizaki / bez glutenu / bez laktozy / glutenfree 

 #bezglutenu #lizak #cukierki #glutenfree #bezlaktozy
Mało mnie tutaj ostatnio. Mam…hmm jak to nazwać 🤔 Instagramowego doła. I to takiego jak z Wro do Warszawy. Największego od początku działalności. Takiego, że jak kilka tygodni temu otrzymała fałszywą wiadomość, że moje konto zostanie usunięte, stwierdziłam „…nawet jeśli to prawda, to trudno…”. I tyle było z zamartwiania się 😂
Coraz więcej rzeczy na Insta mnie denerwuje. Z wieloma się nie zgadzam. „…to nie oglądaj, nie czytaj jeśli Cię to wkurza…” mawia mój mąż. Więc nie czytam, nie oglądam, rzadko zaglądam. 

Dodatkowo od pewnego czasu jest mi bardzo przykro, że na profilu jest tak mała aktywność. Wiecie, ja się staram jak mogę. Eksperymentuje z przepisami, siedzę nad zestawieniami kilka godzin, a potem mało osób to docenia 🥺 
Dziękuje tym co są, co komentują, co zostawiają ❤️ 
Jakiś czas temu wspominałam, że średnio zależy mi na polubieniach. I nadal po części tak jest. Ale wiecie jakie to miłe i wspierające jak widzę, że ta moja praca jest dostrzegana i doceniana. Wiecie jakiego to daje kopa do pracy? Ehh…🥺 

Mam ochotę trochę tutaj zmienić 🤔 może więcej spontaniczności. Nie tylko przepisy 🤔 zobaczymy co z tego wyjdzie 😉

A na zdjęciu moje ulubione naleśniki owsiano - ryżowe :) 
Składniki to:
-80 g mąki owsianej 
-50 g mąki ryżowej 
-70g skrobi ziemniaczanej 
-3 jajka
-400-450 g mleka 
-2 łyżki masła 

Miłego dnia 😊 

Bez glutenu/ glutenfree / naleśniki

#bezglutenu #musialamsiewygadac #glutenfree #naleśniki
Wrzucam post jeszcze raz, tym razem poprawiony. Wrzucam post jeszcze raz, tym razem poprawiony. 

Nigdy nie zgłębiałam swej wiedzy na temat symbolu Przekreślonego Kłosa. „Wykaz produktów certyfikowanych”, „…jaką kupujecie kasze z certyfikatem…” - czytałam za każdym razem, więc i ja tak zaczęłam określać produkty z Przekreślonym Kłosem. 
Okazuje się jednak, że to nie certyfikat a licencja na używanie symbolu Przekreślonego Kłosa :) 

Człowiek uczy się całe życie 😉 

Proso, zboże bezglutenowe ale pamiętajcie, że jak każde może być zanieczyszczone glutenem. W zestawieniu znajdziecie tylko te z certyfikatem oraz takie, których producent deklaruje, że jest bez glutenu. Oprócz tych wymienionych w Internecie znalazłam jeszcze kilka hmm…wątpliwych produktów - w opisie niby bg ale ze zdjęcia opakowania już tak nie wychodziło, bo był dopisek o śladowych ilościach 🤦‍♀️ uważajcie na takie produkty 😉 

Informacje o produktach z licencją Przekreślonego Kłosa  pochodzą z zestawienia produktów licencjonowanych, które możecie zobaczyć na stronie celiakia.pl

#bezglutenu
Krucho z przepisami, bo nie mam czasu piec nic now Krucho z przepisami, bo nie mam czasu piec nic nowego 🥺 Bardzo mi tego brakuje, bo uwielbiam piec i eksperymentować z nowymi przepisami, ale ostatnio ciagle coś się dzieje. Ten tydzień nie będzie lepszy. 
Do tego jeszcze to moje nieszczęsne ucho 🥺 Drenaż może i wysuszył ucho, ale niestety na chwilę obecną na tym koniec. Po wakacjach tomografia i decyzja co dalej 🤔 

A na zdjęciu ulubiona w ostatnim czasie sałatka. Z mozzarellą i truskawkami ❤️ Mega prosta i szybka. Składniki:
-garść sałaty, u mnie roszponka 
-kilka truskawek 
-mozzarella, waga wg preferencji, u mnie przeważnie 100g, żeby podbić białko
-opcjonalnie łyżka słonecznika najlepiej prażonego lub płatki migdałów - u mnie brak

Sos:
-pół łyżeczki miodu - może być też np syrop z agawy
-pół łyżeczki soku z cytryny, lub jak u mnie malinowy winegret 
-1-2 łyżki oliwy 

Jak nie mam truskawek, dodaje np maliny lub borówki. Sałatka z nimi również jest pyszna. Polecam Wam gorąco :) 

#sałatka #truskawki #mozzarella #dietabezglutenowa #przepis
Zestawienie produktów bezglutenowych. Wiem, daw Zestawienie produktów bezglutenowych. 

Wiem, dawno ich nie było. Ostatnie na Wielkanoc. Powolutku nadrobię zaległości, bo wiem, że cześć osób bardzo je lubi 🥰 

Dziś zapraszam na zestawienie produktów @superfudgio @super_krowka 

Firma w swojej ofercie posiada również produkty z glutenem np ciasteczka, dlatego napisałam do Nich z zapytaniem o produkcje produktów bg. 

„W zakładzie gdzie produkujemy krówki, czekolady i kremy nie ma glutenu i te produkty są znakowane jako gluten free,
jeśli chodzi o poduszki to jest osobna linia na której nie stosuje się glutenu ale w zakładzie występuje gluten”

♦️Co mega ważne♦️ 
„Wszystkie produkty znakowane jako gluten free są badane na obecność glutenu i nigdy w badaniach nie odnotowano jego obecności” 💪

Znacie ich produkty? Lubicie? 

Ja znam/jadłam niewiele. Krówki kakaowe, które uwielbiam ❤️ czekoladę słodzoną daktylami - jak dla mnie super, bardzo mi smakuje, do tego ma mega prosty i krótki skład. Oraz chrupki w czekoladzie - zjadłyśmy z córką na raz tak nam smakowały 😁 
 
#bezglutenu #glutenfree #bezlaktozy #dietabezglutenowa #celiakia
Ciasto z serkiem ricotta i rabarbarem 🔹🔸 Sk Ciasto z serkiem ricotta i rabarbarem

🔹🔸 Składniki na tortownicę 24 cm 

-250 g sera ricotta
-3 jajka
-70 g roztopionego masła 
-70 g cukru (można więcej)
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
-80 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
-45 g mąki kukurydzianej (ProBio)
-1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
-1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-0,5 łyżeczki sody
-400 g rabarbaru

🔹 PRZYGOTOWANIE

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry. Odkładamy.
Serek ricotta mieszamy z jajkami oraz masłem tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy cukier, mąki, budynie, sodę oraz proszek do pieczenia i ponownie krótko mieszamy. Na koniec dodajemy ocet, mieszamy. 
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Na wierzchu układamy rabarbar – część plasterków (u mnie 1/3) wciskamy w ciasto, resztę pozostawimy na wierzchu. 
Pieczemy w temperaturze 175 stopni grzanie góra dół ok 50 minut.
Odstawiamy do przestygnięcia. 

Smacznego :-) 

#ciasto #rabarbar #ricotta #bezglutenu #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #przepisy #celiakia #hashimoto
Kruche ciasto bez glutenu z rabarbarem i bezą B Kruche ciasto bez glutenu z rabarbarem i bezą 

Bardzo Wam je polecam, bo jest przepyszne 

Przepis tutaj oraz na blogu - tam trochę więcej treści ;-) link do bloga na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔸🔹 Składniki na blachę 24x24 cm

🔹Ciasto

-3 żółtka
-150 g zimnego masła
-40 g cukru pudru
-50 g tapioki skrobi (BioPlanet)
-100 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
-80 g mąki z sorgo (ProBio)
-0,5 łyżeczki proszku do -pieczenia bez glutenu

🔹Środek

-400 g rabarbaru
-30 g skrobi ziemniaczanej
-120 g kwaśnego dżemu np czarna porzeczka, malina, wiśnia...
-0,5 łyżeczki cynamonu

🔸 Beza

-3 białka
-150 g drobnego cukru do wypieków
-1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

🔹🔸Przygotowanie 
Wszystkie skłna ciasto zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia – nie polecam piec bez papieru.
Dziurawimy spód w kilkunastu miejscach widelcem. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół przez 20 minut.

Na podpieczony spodzie delikatnie rozsmarowujemy dżem - ciasto jest kruche, więc róbcie to powoli.
Rabarbar kroimy na mniejsza kawałki - polecam paski do 1 cm. Dodajemy skrobię, cynamon i mieszamy. Następnie rabarbar układamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca a cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy pół minuty. 
Gotową pianę układamy na rabarbarze. 
Ciasto pieczemy najpierw w temperaturze 170 stopnie grzanie góra dół przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut. 
Odkładamy co ostygnięcia. 
Smacznego :) 

#rabarbar #domowewypieki #ciasto #bezglutenu #dokawy #glutenfree #ciastobezglutenowe
Tort z malinami i białą czekoladą Kakaowy bis Tort z malinami i białą czekoladą 

Kakaowy biszkopt przełożony masa malinową i masą z białą czekoladą. 
Spisałam przepis bo wiele osób pytało o niego. U mnie masa malinowa z owocami liofilizowanymi ale podaje tez przepis na masę na bazie świeżych owoców. 
Tort 19 cm średnicy, 11 cm wysoki bez dekoracji i tynku. Sam biszkopt to ok 8 cm więc bez rantu raczej się nie obędzie. 
Możecie opcjonalnie zrobić niższy i przełożyć tylko jedną masą :) 

Lista składników tutaj a cały przepis na blogu. Nie ma szans wszystkiego tutaj zmieścić :) 

🔸🔹 Składniki na tort o średnicy 19 cm

🔸 Biszkopt 

-6 jajek M lub 7 mniejszych (żółtka i białka osobno)
-100 g cukru
-25 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-40 g mąki owsianej (Elovena)
-50 g skrobi ziemniaczanej
-40 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

🔹 Masa malinowa z owocami liofilizowanymi

-150 g zimnego serka mascarpone
-300 g zimnej kremówki 30%
-40 g cukru pudru
-30 g proszku z liofilizowanych malin bez pestek

🔹 Wersja ze świeżym lub mrożonymi owocami

-250-300 g malin świeżych lub mrożonych
-30 g cukru
-1 łyżka soku z cytryny
-200 g zimnej kremówki 30% lub 36%
-9 g żelatyny + 20 g zimnej wody
cukier puder do smaku

🔹 Masa z białą czekoladą

-110 g białej czekolady (Milka)
-190 g kremówki 30-36%
-140 g zimnego  serka mascarpone
-ok 20 świeżych malin

🔹 Wierzch

-600 g zimnej kremówki
-2 śmietan fix (opcjonalnie)
-2-3 płaskie łyżki cukru pudru
 
🔹Nasączenie 

-140 g przegotowanej chłodnej wody
-sok z cytryny tyle aby powstał lekko kwaśny 

#tort #maliny #białaczekolada #biszkopt #biszkoptbezglutenowy #ciastobezglutenowe #tortbezglutenowy #urodziny #przepis #bezglutenu #glutenfree
Chleb ryżowo jaglany Mega podobny do jaglano ry Chleb ryżowo jaglany 

Mega podobny do jaglano ryżowego z gara. Z tym, że ten pieczony jest w zwykłej blaszce. Puszysty, wilgotny, neutralny w smaku. 

🔸🔹Składniki na blachę 20x10 cm

-150 g mąki ryżowej (u mnie pełnoziarnista Naturavena)

-100 g tapioki skrobi (BioPlanet) - można też pół na pół ze skrobią ziemniaczaną

-100 g mąki jaglanej (Naturavena)

-350 g letniej wody

-15 g roztopionego masła

-10 g łusek babki jajowatej

-1 łyżeczka cukru

-15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych

-1 łyżeczki soli

-ziarna (opcjonalnie)

🔹Przygotowanie 
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nie martwcie się, jeśli ciasto na początku będzie bardzo rzadkie, zgęstnieje po kilku minutach. Po 2 minutach mieszania dodajemy przestudzone masło, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby ciasto zgęstniało. 
Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Ponownie mieszamy 2-3 minuty. Starajcie się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. W tym celu nabierajcie ciasto od spodu i nakładajcie na górę. 
Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką np ryżową. Wierzch można posypać mieszanką ziaren albo np słonecznikiem. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - u mnie 60 minut w piekarniku na funkcji wyrastanie. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół 50-60 minut. U mnie 50 minut w keksowe i 10 minut bez blachy, żeby podpiec spód. 
Studzimy na kratce. 

Smacznego :-) 

#chleb #pieczywo #bezglutenu #chlebbezglutenowy #pieczywobezglutenowe #domowewypieki #glutenfree #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #blogkulinarny #fotografiakulinarna
Gofry na śmietanie Lekkie, puszyste, chrupiące Gofry na śmietanie 

Lekkie, puszyste, chrupiące. U mnie bez cukru, ponieważ takie lubimy. Wolimy po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zjeść z miodem :-) 

Jeśli chcecie słodkie dodajcie 1-2 łyżeczki cukru. 

🔸🔹 Składniki na ok 5-6 gofrów

-90g śmietany 18%
-1 jajko
-20g oleju np rzepakowego lub słonecznikowego
-15 g skrobi ziemniaczanej
-20 -30 g mąki ryżowej (Bezgluten) – im mniej mąki, tym będę lżejsze 
-20 g mąki kukurydzianej (ProBio)
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko mieszamy i smażymy na rozgrzanej gofrownicy :) 

#gofry #śniadanie #bezcukru #mąkijednorodne #bezglutenowo #bezglutenu
Pampuchy Buchty Kluski na parze - swoją drogą Pampuchy 
Buchty 
Kluski na parze - swoją drogą skąd się wzięła ta nazwa 🤔 do kłusem im daleko, bliżej do bułek na parze 😜 

🔸🔹`Składniki na 5 klusek

-1 jajko
-20 g roztopione masla
-200 g letniego mleka (max 40 st)
-15 g łusek babki jajowatej (Pięć Przemian)
-200 g maki bezglutenowej np
—30 g skrobi ziemniaczanej
—30 g tapioki skrobi (BioPlanet)
—70 g ryżowej (Pięć Przemian)
—70 g mąki z sorgo (ProBio) gryczanej lub owsianej lub jaglanej
-5 g suchych drożdży
-1/4 łyżeczki soli
-1 łyżka cukru

Przygotowanie 
Mieszamy, odstawiamy na godzinę. 
Zagniatamy, dzielimy na 5 części. Formujemy bułeczki. 
Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 
Gotujemy na parze 15 minut. 

Smacznego :) 

#pampuchy #buchty #kluskinaparze #bezglutenu #dietabezglutenowa
Bajgle Tym razem wersja mleczna, maślana, przep Bajgle 

Tym razem wersja mleczna, maślana, przepyszna. Według mnie w smaku lepsze niż gryczano ryżowe, ale w świeżości niestety przegrywają - najlepsze w dniu pieczenia. Następnego są ok ale twardsze niż gryczane. 

Mąkę z sorgo możecie zamienić na np owsiana, gryczaną czy jaglaną ale bułki mogą mieć inny kolor i smak. 

🔸🔹Składniki na 5 niewielkich bułek

-65 g tapioki skrobi (Bio Planet)
-70 g mąki ryżowej (Biała Pięć Przemian)
-65 g mąki z sorgo (ProBio)
-200 g letniego mleka (max 40 st)
-15 g roztopionego masła
-4 g suchych drożdży
-9 g łusek babki jajowatej (Pięć Przemian)
-0,5 łyżeczki soli
-0,5 łyżeczki cukru

🔹Dodatkowo

-1 litr wody
-1 łyżeczka soli 
-1 łyżeczka cukru
-posypka np mak, sezam, słonecznik…

Przygotowanie 
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia na godzinę - jak widać ciasto nie rośnie jakoś mega. Ponownie zagniatamy i dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy bajgla. Starajcie się napowietrzyć ciasto czyli składać kilka razy na pół. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. 
Po tym czasie gotujemy je w wodzie z solą i cukrem po 30 sek z każdej strony. Wykładamy na blachę. 
Pieczemy 18-20 min w 220 stopniach góra dół. 

Smacznego :-) 

#bajgle #dietabezglutenu #glutenfree #śniadanie #pieczywo #pieczywobezglutenowe #bezglutenu
Wczytaj więcej Obserwuj na Instagramie

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 3

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • 7

    Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

    06/07/2020
  • 8

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca