- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy tort Oreo

Bezglutenowy tort Oreo

Trzy biszkopty przełożone kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. W środku masy znajdują się pokruszone ciasteczka oreo – moje są z firmy Schar. Wierzch tortu możecie udekorować jak ja, lub według własnego pomysłu. Bezglutenowy tort Oreo jest lekki, wilgotny i idealnie słodki. Polecam na urodziny, imieniny lub po prostu jako ciacho do kawy 🙂

Biszkopty. Dwa kakaowe i jeden jasny. Każdy biszkopt piekłam na osobnej, niskiej blaszce firmy Wilton o średnicy 20 cm. Taki sposób według mnie jest najlepszy. Jeśli nie macie tylu jednakowych blaszek, możecie upiec jeden wysoki biszkopt kakaowy (wtedy kakaa należy dodać 25 gramów)  i spróbować przekroić go na 3 równe części. Ale od razu zaznaczam, że może być  to ciężkie zadanie, gdyż biszkopty bezglutenowe są delikatniejsze niż pszenne. O ile z przekrojeniem na dwie części problemu nie będzie to na 3 już może być gorzej. Jeśli ostatecznie wyjdą Wam dwa placki, nie martwcie się, masy do środka  zróbcie połowę.

Biszkopty najlepiej układać i przekładać albo w formie do pieczenia albo w specjalnym, cukierniczym rancie. Dzięki temu zarówno biszkopty jak i masa  równo się rozłożą.

Wszystko to wykorzystałam przy robieniu tego ciasta

 

Bezglutenowy tort Oreo – składniki i przygotowanie

 

Składniki na 3 cienkie biszkopty o średnicy 20 cm

KREM ŚRODEK

WIERZCH

NASĄCZENIE

 

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

Masa środek

Masa wierzch

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj: