Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BiszkoptoweCiasta z owocamiCiastoOkazjeTortyUrodziny

Bezglutenowy tort porzeczkowy

Sylwia 28/02/2021
Sylwia 28/02/2021

Bezglutenowy tort porzeczkowy

Tym razem tort na jasnym biszkopcie. Środek jest mocno porzeczkowy z kwaskowatym posmakiem. Jeśli wolicie delikatny posmak porzeczki, dodajcie połowę dżemu. Wierzch obsypałam zmielonymi na mąkę orzechami włoskimi, które bardzo dobrze się komponowały z porzeczką. Całej rodzinie bezglutenowy tort porzeczkowy bardzo smakował, więc mam nadzieję, że Wam również. Opis jest długi i wydaje się skomplikowany, ale w rzeczywistości tort nie jest trudny w przygotowaniu.

BISZKOPT. Każdy blat piekłam w osobnej formie (zdjęcie poniżej). Nie wiem, jak biszkopt będzie wyglądał upieczony w całości i czy łatwo da się przekroić na 3 blaty. Jeśli się nie uda i otrzymacie tylko dwa blaty, nie martwcie się. Albo zmniejszcie o połowę ilość porzeczkowej masy, albo drugą warstwę rozłóżcie na wierzchu – w tym przypadku proponuje zmniejszyć ilość bitej śmietany na wierzch. Gdybyście chcieli upiec jeden biszkopt, pamiętajcie, żeby tortownica była dosyć wysoka.

 

 

 

Bezglutenowy tort porzeczkowy

Składniki na tort o średnicy 20 cm

BISZKOPT

  • 5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
    • 90 g mąki ryżowej
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 30 skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM PORZECZKOWY – ŚRODEK I DEKORACJA

  • 400 g kremówki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 400 g dżemu porzeczkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-7 łyżki cukru pudru
  • 15 g żelatyny + 40g chłodnej wody

WIERZCH

  • 600-700 g śmietany kremówki
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietanofix
  • zmielone orzechy włoskie (opcjonalnie do dekoracji)
  • owoce (opcjonalnie do dekoracji)

NASĄCZENIE

Biszkopty te należy nasączyć niewielką ilością płynu – u mnie woda z sokiem z cytryny(coś ala spite). Dosłownie kilka łyżeczek na jeden blat, w innym przypadku biszkopt się rozleci, bo będzie zbyt mocno nasączony. Możecie również zrezygnować z nasączania. U mnie, jak można zauważyć na ostatnim zdjęciu, pierwsza warstwa biszkoptu została nasączona zbyt mocno, przez co rozleciała się podczas krojenia.  

 

Bezglutenowy tort porzeczkowy – przygotowanie

Biszkopt

  • W misce łączymy wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia. Spód blaszek wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
  • Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy cukier. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej, gładkiej piany. Aby mieć pewność, że cukier się rozpuścił należy odrobinę piany wziąć między palce.
  • Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze z 3 minuty.
  • Dodajemy mieszankę mąk oraz proszku do pieczenia (polecam przesiać przez sitko) i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną.
  • Ciasto rozkładamy na 3 blaszki – u mnie każda porcja ważyła ok 150 gramów.
  • Biszkopty pieczemy 15 – 20 w temperaturze 180 stopni. Upieczone wyciągamy i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. W przypadku pieczenia jednego wysokiego biszkoptu należy piec go dłużej, około 30 minut lub do suchego patyczka.

 

Masa środek

  • Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10-15 minut do napęcznienia.
  • Dżem przekładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny. Często mieszając trzymamy na małym ogniu do momentu aż dżem zrobi się płynny. Następnie odstawiamy na chwilę i blendujemy, żeby pozbyć się całych owoców. Jeśli chcecie możecie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek – ja tego nie robiłam.
  • Zmiksowany dżem ponownie stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia (nie gotować, doprowadzić do momentu aż będzie gorący, żeby żelatyna się rozpuściła). Ściągamy z gazu, dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu aż się rozpuści i odstawiamy rondelek do całkowitego ostygnięcia.
  • Kiedy dżem będzie miał temperaturę pokojową (nie może być nawet lekko ciepły, lepiej chłodniejszy niż za ciepły) zimną kremówkę ubijamy tak na 90% – chodzi o to, żeby nie ubić jej za bardzo, żeby się nie zważyła. Następnie dodajemy jogurt, 4 łyżki cukru pudru i ponownie krótko ubijamy. Dodajemy partami, najlepiej cały czas powoli mieszając, dżem i mieszamy tylko do połączenia się składników.  Próbujemy masę, jeśli jest za mało słodka dodajemy cukier puder.
  • Gotową masę można przełożyć do rękawa cukierniczego – według mnie w ten sposób łatwiej nakłada się krem na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
  • Z biszkoptów delikatnie ściągamy papier do pieczenia oraz robimy płyn do nasączenia. W tym celu w miseczce łączymy wodę i sok z cytryny
  • Pierwszy biszkopt układamy na spodzie a następnie nasączamy – dosłownie kilka łyżeczek. Nakładamy krem (u mnie ok 1,5 cm), wyrównujemy lekko. Kładziemy drugi biszkopt, lekko przyciskamy, żeby krem pod spodem się wyrównał, nasączamy i rozprowadzamy pozostałą część kremu. Jeśli zostanie Wam krem, nie martwcie się, możecie go wykorzystać do dekoracji.
  • Na wierzch kładziemy ostatni biszkopt, lekko przyciskamy i nasączamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Masa wierzch

  • Schodzone ciasto wyciągamy z lodówki oraz z rantu lub tortownicy. Polecam przed wyciągnięciem, nożem do masła oderwać ciasto przy ściankach.
  • Zimną kremówkę ubijamy na 80%. Następnie dodajemy śmietanofixy oraz cukier puder i ponownie ubijamy. Pamiętajcie, kremówkę należy ubijać tylko do uzyskania sztywnej piany, zbyt długie ubijanie może spowodować zważenie się.
  • Większą część kremówki (tak z 70%) przekładamy do rękawa lub rękawów cukierniczych i wkładamy do lodówki. Pozostałe 30% rozkładamy na torcie, bokach i wierzchu – należy to robić delikatnie i powoli, gdyż ciasto jest kruche. Będzie to pierwsza warstwa, która po pierwsze zwiąże nam wszystkie okruszki i końcowa warstwa kremu będzie czysta, a po drugie ułatwi nakładanie finalnej warstwy. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Pierwsza warstwa bitej śmietany, nie musi być równa

 

  • Po 30 minutach wyciągamy tort i pozostałą kremówkę, którą rozprowadzamy na wierzchu i bokach ciasta. Pamiętajcie, żeby zostawić trochę kremu do dekoracji wierzchu.

  • Na koniec opcjonalnie tort z boku obsypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy tort porzeczkowy

 

Bezglutenowy tort porzeczkowy

 

Bezglutenowy tort porzeczkowy

 

Bezglutenowy tort porzeczkowy

2021kremówkaporzeczkatorturodziny
2 komentarze 1
Poprzedni post
Bezglutenowe gofry na serku mascarpone
następny post
Bezglutenowy chleb z garnka

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami

05/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

2 komentarze

Dominika 28/09/2021 - 10:35

A można wiedzieć jak zrobiłaś te dwukolorowe różyczki na samej górze tortu? Są piękne! 🙂

Odpowiedz
Sylwia 28/09/2021 - 10:41

Dziękuje 🙂
Potrzebujesz to tego 3 woreczków cukierniczych i jednej tylki (końcowi) do dekoracji. Do pierwszego woreczka nakładasz białą bitą śmietanę, do drugiego porzeczkową. Następnie te dwa woreczki wkładasz do trzeciego, na końcu którego jest odpowiednia tylka. Pamiętaj o obcięciu końcówek w woreczkach z masą 🙂
Główny woreczek zamykasz szczelnie od góry i równomiernie naciskając tworzysz dwukolorowe różyczki 🙂 gotowe 🙂
Mam nadzieję, że pomogłam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca