- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy tort porzeczkowy

Bezglutenowy tort porzeczkowy

Tym razem tort na jasnym biszkopcie. Środek jest mocno porzeczkowy z kwaskowatym posmakiem. Jeśli wolicie delikatny posmak porzeczki, dodajcie połowę dżemu. Wierzch obsypałam zmielonymi na mąkę orzechami włoskimi, które bardzo dobrze się komponowały z porzeczką. Całej rodzinie bezglutenowy tort porzeczkowy bardzo smakował, więc mam nadzieję, że Wam również. Opis jest długi i wydaje się skomplikowany, ale w rzeczywistości tort nie jest trudny w przygotowaniu.

BISZKOPT. Każdy blat piekłam w osobnej formie (zdjęcie poniżej). Nie wiem, jak biszkopt będzie wyglądał upieczony w całości i czy łatwo da się przekroić na 3 blaty. Jeśli się nie uda i otrzymacie tylko dwa blaty, nie martwcie się. Albo zmniejszcie o połowę ilość porzeczkowej masy, albo drugą warstwę rozłóżcie na wierzchu – w tym przypadku proponuje zmniejszyć ilość bitej śmietany na wierzch. Gdybyście chcieli upiec jeden biszkopt, pamiętajcie, żeby tortownica była dosyć wysoka.

 

 

 

Bezglutenowy tort porzeczkowy

Składniki na tort o średnicy 20 cm

BISZKOPT

KREM PORZECZKOWY – ŚRODEK I DEKORACJA

WIERZCH

NASĄCZENIE

Biszkopty te należy nasączyć niewielką ilością płynu – u mnie woda z sokiem z cytryny(coś ala spite). Dosłownie kilka łyżeczek na jeden blat, w innym przypadku biszkopt się rozleci, bo będzie zbyt mocno nasączony. Możecie również zrezygnować z nasączania. U mnie, jak można zauważyć na ostatnim zdjęciu, pierwsza warstwa biszkoptu została nasączona zbyt mocno, przez co rozleciała się podczas krojenia.  

 

Bezglutenowy tort porzeczkowy – przygotowanie

Biszkopt

 

Masa środek

 

Masa wierzch

Pierwsza warstwa bitej śmietany, nie musi być równa

 

Smacznego 🙂