- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowy tort porzeczkowy

Bezglutenowy tort porzeczkowy

Tym razem tort na jasnym biszkopcie. Środek jest mocno porzeczkowy z kwaskowatym posmakiem. Jeśli wolicie delikatny posmak porzeczki, dodajcie połowę dżemu. Wierzch obsypałam zmielonymi na mąkę orzechami włoskimi, które bardzo dobrze się komponowały z porzeczką. Całej rodzinie bardzo smakował, więc mam nadzieję, że Wam również. Opis jest długi i wydaje się skomplikowany, ale w rzeczywistości tort nie jest trudny w przygotowaniu.

BISZKOPT. Każdy blat piekłam w osobnej formie (zdjęcie poniżej). Nie wiem, jak biszkopt będzie wyglądał upieczony w całości i czy łatwo da się przekroić na 3 blaty. Jeśli się nie uda i otrzymacie tylko dwa blaty, nie martwcie się. Albo zmniejszcie o połowę ilość porzeczkowej masy, albo drugą warstwę rozłóżcie na wierzchu – w tym przypadku proponuje zmniejszyć ilość bitej śmietany na wierzch. Gdybyście chcieli upiec jeden biszkopt, pamiętajcie, żeby tortownica była dosyć wysoka.

 

 

 

Bezglutenowy tort porzeczkowy – składniki i przygotowanie

Składniki na tort o średnicy 20 cm

BISZKOPT

KREM PORZECZKOWY – ŚRODEK I DEKORACJA

WIERZCH

NASĄCZENIE

Biszkopty te należy nasączyć niewielką ilością płynu – u mnie woda z sokiem z cytryny(coś ala spite). Dosłownie kilka łyżeczek na jeden blat, w innym przypadku biszkopt się rozleci, bo będzie zbyt mocno nasączony. Możecie również zrezygnować z nasączania. U mnie, jak można zauważyć na ostatnim zdjęciu, pierwsza warstwa biszkoptu została nasączona zbyt mocno, przez co rozleciała się podczas krojenia.  

 

PRZYGOTOWANIE

 

Biszkopt

 

Masa środek

 

Masa wierzch

Pierwsza warstwa bitej śmietany, nie musi być równa

 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Polub i zasubskrybuj: