Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu
To ciasto smakuje jak budyń śmietankowy (o ile dodacie taki smak) jedzony z rabarbarem 🙂 Dodatkowo budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu jest szybkie i proste w przygotowaniu. Ja, do swojego dodałam około 400 gramów rabarbaru ale można spokojnie dać go więcej, około 500 g.
Inne ciasta z rabarbarem, które możecie znaleźć na blogu
Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu
Składniki na tortownicę 24 – 26 cm
- 400 g rabarbaru + 3 łyżki cukru (rabarbaru może być więcej, około 500 g)
- 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 3 duże jajka (u mnie rozmiar L)
- 160 g miękkiego masła
- 190-200 g mąki bezglutenowej np
- 90 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 40 g tapioki lub innej skrobi
- 10-20 g mąki kokosowej (odtłuszczonej)
- 1 opakowanie budyniu np śmietankowego lub waniliowego (najlepiej bez cukru)
- słodzik – u mnie 80 g erytrytolu i 40 g cukru, co odpowiada ok 90 g cukru.
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plastry na grubość około 1 cm. Następnie wymieszać z 3 łyżkami cukru i odstawić na około 1,5-2 godziny. Po tym czasie odlać sok, gdyż nie będzie nam potrzebny.
- Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół.
- Mąki (kokosowej proponuje na początek dać 10g), proszek do pieczenia, sodę i budyń wymieszać w osobnej misce.
- Miękkie masło umieścić w drugiej misce i miksować przez około minutę. Następnie dodać słodzik (cukier, erytrytol, ksylitol…) i utrzeć na gładką masę. Dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem krótko mieszając.
- Na koniec dodać jogurt, pozostałe suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Końcowe ciasto ma mieć konsystencję gęstego jogurtu.
- Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać odsączony wcześniej rabarbar.
- Piec około 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego 🙂
11 komentarzy
A czy może być np mieszanka mak bezglutenowych np Schar Mix C – mieszanka do wypieku ciast, próbowała tak pani?
Nie mam pojęcia, bo nie próbowałam z tą mąką.
Inna skrobia, może być ziemniaczana?
Tak, może być ziemniaczana
Pyszne polecam !!!
Witaj! Zrobiłam dziś po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! Wyszło pięknie i pysznie mimo, że…zapomnialam dodać budyniu! 🤭 Zamiast mąki kokosowej, której nie miałam, dałam łyżkę wiórków. A o proszku i sodzie przypomniało mi się, jak ciasto już było w tortownicy 🙆♀️ więc znów do michy i ponowne zamieszanie z proszkiem i sodą 😆 I urosło, nie opadło, zakalca też nie było. Więc pełny sukces! Będzie powtórka 😊 Dzięki wielkie za przepis!
Witaj,
Dziękuje za komentarz. Mega się cieszę, że ciacho (mimo modyfikacji :)) smakowało 🙂 Ja ostatnio cukru zapomniałam, przypomniałam sobie o nim jak ciasto było na blaszce. A blacha wyłożona papierem była..ehh.. no łatwo nie było 😉
Pozdrawiam
Smaczne, ale niestety wyszedł mi lekki zakalec na dole 🙁 Co zrobiłam nie tak?
Witaj,
Przyczyn może być wiele:
-zbyt rzadkie ciasto – może użyte przez Ciebie jajka były trochę większe niż moje i ciasto wyszło rzadsze. Może miałaś mąki innej firmy, które inaczej chłonęły płyny.
-słaby proszek do pieczenia – polecam proszki bez dodatku kamienia winnego, gdyż lepiej sprawdzają się w wypiekach bg.
-bardziej soczysty rabarbar – jeśli rabarbar puścił zbyt dużo soku podczas pieczenia, mógł obciążyć ciasto.
-zbyt długie mieszanie ciasta – ciasto ucierane mieszamy krótko, żeby go niepotrzebnie nie napowietrzyć. Napowietrzone urośnie w piekarniku, a następnie opadnie tworząc zakalec.
Tak jak pisałam na początku, wiele może być przyczyn. Ciasta bezglutenowe niestety mają to do siebie, że czasami są bardzo wymagające i nawet minimalna zmiana powoduje, że wychodzi inaczej. Sama się nie raz o tym przekonałam.
Trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
Pozdrawiam
Sylwia
Jestem bez GLUTENOWA z cukrzyca masz ciekawe przepisystem. Wypróbuję.
Dziękuje 🙂 Czekam na opinie czy smakują 🙂 Pozdrawiam.