DRUKUJ DRUKUJ

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

Sylwia

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

To ciasto smakuje jak budyń śmietankowy (o ile dodacie taki smak) jedzony z rabarbarem 🙂 Dodatkowo budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu jest szybkie i proste w przygotowaniu. Ja, do swojego dodałam około 400 gramów rabarbaru ale można spokojnie dać go więcej, około 500 g.

Inne ciasta z rabarbarem, które możecie znaleźć na blogu

 

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

Składniki na tortownicę 24 – 26 cm

  • 400 g rabarbaru + 3 łyżki cukru (rabarbaru może być więcej, około 500 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka (u mnie rozmiar L)
  • 160 g miękkiego masła
  • 190-200 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 40 g tapioki lub innej skrobi
    • 10-20 g mąki kokosowej (odtłuszczonej)
  • 1 opakowanie budyniu np śmietankowego lub waniliowego (najlepiej bez cukru)
  • słodzik – u mnie 80 g erytrytolu i 40 g cukru, co odpowiada ok 90 g cukru.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plastry na grubość około 1 cm. Następnie wymieszać z 3 łyżkami cukru i odstawić na około 1,5-2 godziny. Po tym czasie odlać sok, gdyż nie będzie nam potrzebny.
  2. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół.
  3. Mąki (kokosowej proponuje na początek dać 10g), proszek do pieczenia, sodę i budyń wymieszać w osobnej misce.
  4. Miękkie masło umieścić w drugiej misce i miksować przez około minutę. Następnie dodać słodzik (cukier, erytrytol, ksylitol…) i utrzeć na gładką masę. Dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem krótko mieszając.
  5. Na koniec dodać jogurt, pozostałe suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Końcowe ciasto ma mieć konsystencję gęstego jogurtu.
  6. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać odsączony wcześniej rabarbar.
  7. Piec około 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego 🙂

 

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

 

 

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

Zobacz również

7 komentarzy

Agnieszka 15/06/2022 - 09:57

Pyszne polecam !!!

Odpowiedz
Katalein 15/05/2022 - 19:07

Witaj! Zrobiłam dziś po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! Wyszło pięknie i pysznie mimo, że…zapomnialam dodać budyniu! 🤭 Zamiast mąki kokosowej, której nie miałam, dałam łyżkę wiórków. A o proszku i sodzie przypomniało mi się, jak ciasto już było w tortownicy 🙆‍♀️ więc znów do michy i ponowne zamieszanie z proszkiem i sodą 😆 I urosło, nie opadło, zakalca też nie było. Więc pełny sukces! Będzie powtórka 😊 Dzięki wielkie za przepis!

Odpowiedz
Sylwia 17/05/2022 - 11:22

Witaj,
Dziękuje za komentarz. Mega się cieszę, że ciacho (mimo modyfikacji :)) smakowało 🙂 Ja ostatnio cukru zapomniałam, przypomniałam sobie o nim jak ciasto było na blaszce. A blacha wyłożona papierem była..ehh.. no łatwo nie było 😉
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 14/05/2022 - 20:17

Smaczne, ale niestety wyszedł mi lekki zakalec na dole 🙁 Co zrobiłam nie tak?

Odpowiedz
Sylwia 14/05/2022 - 21:36

Witaj,
Przyczyn może być wiele:
-zbyt rzadkie ciasto – może użyte przez Ciebie jajka były trochę większe niż moje i ciasto wyszło rzadsze. Może miałaś mąki innej firmy, które inaczej chłonęły płyny.
-słaby proszek do pieczenia – polecam proszki bez dodatku kamienia winnego, gdyż lepiej sprawdzają się w wypiekach bg.
-bardziej soczysty rabarbar – jeśli rabarbar puścił zbyt dużo soku podczas pieczenia, mógł obciążyć ciasto.
-zbyt długie mieszanie ciasta – ciasto ucierane mieszamy krótko, żeby go niepotrzebnie nie napowietrzyć. Napowietrzone urośnie w piekarniku, a następnie opadnie tworząc zakalec.

Tak jak pisałam na początku, wiele może być przyczyn. Ciasta bezglutenowe niestety mają to do siebie, że czasami są bardzo wymagające i nawet minimalna zmiana powoduje, że wychodzi inaczej. Sama się nie raz o tym przekonałam.
Trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
Pozdrawiam
Sylwia

Odpowiedz
Teresa 17/05/2020 - 10:25

Jestem bez GLUTENOWA z cukrzyca masz ciekawe przepisystem. Wypróbuję.

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 17/05/2020 - 10:49

Dziękuje 🙂 Czekam na opinie czy smakują 🙂 Pozdrawiam.

Odpowiedz

Skomentuj