Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoWielkanoc

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

Sylwia 07/04/2020
Sylwia 07/04/2020

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

To ciasto smakuje jak budyń śmietankowy (o ile dodacie taki smak) jedzony z rabarbarem 🙂 Dodatkowo budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu jest szybkie i proste w przygotowaniu. Ja, do swojego dodałam około 400 gramów rabarbaru ale można spokojnie dać go więcej, około 500 g.

Inne ciasta z rabarbarem, które możecie znaleźć na blogu

  • Tarta z rabarbarem i truskawkami
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

Składniki na tortownicę 24 – 26 cm

  • 400 g rabarbaru + 3 łyżki cukru (rabarbaru może być więcej, około 500 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka (u mnie rozmiar L)
  • 160 g miękkiego masła
  • 190-200 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 40 g tapioki lub innej skrobi
    • 10-20 g mąki kokosowej (odtłuszczonej)
  • 1 opakowanie budyniu np śmietankowego lub waniliowego (najlepiej bez cukru)
  • słodzik – u mnie 80 g erytrytolu i 40 g cukru, co odpowiada ok 90 g cukru.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plastry na grubość około 1 cm. Następnie wymieszać z 3 łyżkami cukru i odstawić na około 1,5-2 godziny. Po tym czasie odlać sok, gdyż nie będzie nam potrzebny.
  2. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół.
  3. Mąki (kokosowej proponuje na początek dać 10g), proszek do pieczenia, sodę i budyń wymieszać w osobnej misce.
  4. Miękkie masło umieścić w drugiej misce i miksować przez około minutę. Następnie dodać słodzik (cukier, erytrytol, ksylitol…) i utrzeć na gładką masę. Dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem krótko mieszając.
  5. Na koniec dodać jogurt, pozostałe suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Końcowe ciasto ma mieć konsystencję gęstego jogurtu.
  6. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać odsączony wcześniej rabarbar.
  7. Piec około 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego 🙂

 

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

 

 

Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

2020budyńciasto ucieranejogurt naturalnyrabarbarszybkie ciasto
11 komentarzy 3
Poprzedni post
Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczano ryżowym
następny post
Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami

05/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

11 komentarzy

Pat 25/04/2023 - 16:18

A czy może być np mieszanka mak bezglutenowych np Schar Mix C – mieszanka do wypieku ciast, próbowała tak pani?

Odpowiedz
Sylwia 25/04/2023 - 16:28

Nie mam pojęcia, bo nie próbowałam z tą mąką.

Odpowiedz
Pat 25/04/2023 - 16:05

Inna skrobia, może być ziemniaczana?

Odpowiedz
Sylwia 25/04/2023 - 16:07

Tak, może być ziemniaczana

Odpowiedz
Agnieszka 15/06/2022 - 09:57

Pyszne polecam !!!

Odpowiedz
Katalein 15/05/2022 - 19:07

Witaj! Zrobiłam dziś po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! Wyszło pięknie i pysznie mimo, że…zapomnialam dodać budyniu! 🤭 Zamiast mąki kokosowej, której nie miałam, dałam łyżkę wiórków. A o proszku i sodzie przypomniało mi się, jak ciasto już było w tortownicy 🙆‍♀️ więc znów do michy i ponowne zamieszanie z proszkiem i sodą 😆 I urosło, nie opadło, zakalca też nie było. Więc pełny sukces! Będzie powtórka 😊 Dzięki wielkie za przepis!

Odpowiedz
Sylwia 17/05/2022 - 11:22

Witaj,
Dziękuje za komentarz. Mega się cieszę, że ciacho (mimo modyfikacji :)) smakowało 🙂 Ja ostatnio cukru zapomniałam, przypomniałam sobie o nim jak ciasto było na blaszce. A blacha wyłożona papierem była..ehh.. no łatwo nie było 😉
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 14/05/2022 - 20:17

Smaczne, ale niestety wyszedł mi lekki zakalec na dole 🙁 Co zrobiłam nie tak?

Odpowiedz
Sylwia 14/05/2022 - 21:36

Witaj,
Przyczyn może być wiele:
-zbyt rzadkie ciasto – może użyte przez Ciebie jajka były trochę większe niż moje i ciasto wyszło rzadsze. Może miałaś mąki innej firmy, które inaczej chłonęły płyny.
-słaby proszek do pieczenia – polecam proszki bez dodatku kamienia winnego, gdyż lepiej sprawdzają się w wypiekach bg.
-bardziej soczysty rabarbar – jeśli rabarbar puścił zbyt dużo soku podczas pieczenia, mógł obciążyć ciasto.
-zbyt długie mieszanie ciasta – ciasto ucierane mieszamy krótko, żeby go niepotrzebnie nie napowietrzyć. Napowietrzone urośnie w piekarniku, a następnie opadnie tworząc zakalec.

Tak jak pisałam na początku, wiele może być przyczyn. Ciasta bezglutenowe niestety mają to do siebie, że czasami są bardzo wymagające i nawet minimalna zmiana powoduje, że wychodzi inaczej. Sama się nie raz o tym przekonałam.
Trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
Pozdrawiam
Sylwia

Odpowiedz
Teresa 17/05/2020 - 10:25

Jestem bez GLUTENOWA z cukrzyca masz ciekawe przepisystem. Wypróbuję.

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 17/05/2020 - 10:49

Dziękuje 🙂 Czekam na opinie czy smakują 🙂 Pozdrawiam.

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca